Za Pantoneove biblioteke boja u Adobeovom paketu trebat će dodatno platiti

Napredne biblioteke referentnih boja, kakve koriste profesionalci u području grafičkog dizajna, više neće biti dostupne besplatno uz Photoshop i ostale grafičke alate

Sandro Vrbanus srijeda, 2. studenog 2022. u 10:17

Unutar seta programa za obradu slika i ilustracija Adobe Creative Cloud, više nije moguće besplatno koristiti Pantone boje, odnosno paletu procesnih boja koje je ova kompanija izradila i standardizirala. Katalog Pantoneovih boja, dakle, više nije podržan u Photoshopu, InDesignu te Illustratoru, tj. u njihovom osnovnom paketu. Odluka o uklanjanju podrške zajednička je, dogovorena između Adobea i Pantonea, s ciljem da se "uklone zastarjele bibiloteke", kao i da se "zajednički fokusiraju na iskustvo koje će bolje služiti korisnicima", objavljeno je.

Boje na pretplatu

Ovo uklanjanje nije potpuno i trajno, već vrijedi samo za osnovni Pantone paket, koji je uz Adobeove alate dolazio besplatno. Umjesto njega, naprednim korisnicima i dizajnerima sada je na raspolaganju posebna Pantoneova licenca za Adobeov softver, koja se naplaćuje. Cijena pretplate je 15 eura mjesečno ili 90 eura godišnje.

One koji su ranije iskoristili neku od "posebnih" boja iz Pantoneove procesne palete u svojim dokumentima, sada će dočekati neugodno iznenađenje. Naime, otvore li u Adobeovom softveru stari dokument s takvim bojama, a nakon ukidanja podrške, sve iskorištene "premium" Pantoneove nijanse bit će pretvorene u – crnu boju. U starim dokumentima, dakle, bit će vidljive tek osnovne boje iz Pantoneove palete.

Pretplatu je moguće aktivirati putem sustava Pantone Connect, gdje stoji i da će besplatni korisnici imati mogućnost odabirati njihove boje, ali za "potpuno iskustvo" bit će potrebno platiti mjesečnu pretplatu.