Hollywood je u štrajku, među ostalim i zbog primjene umjetne inteligencije

Već više od dva mjeseca traje štrajk pisaca u Hollywoodu, pa je zbog toga odgođena produkcija brojnih emisija, serija i filmova. Ovoga tjedna piscima se pridružio i ceh glumaca sa svojim zahtjevima

Sandro Vrbanus petak, 14. srpnja 2023. u 13:45

Produkcije filmova, TV emisija, serija i drugih sadržaja u SAD-u su od početka svibnja većinom na čekanju. Svemu je razlog veliki štrajk scenarista, koji je započeo 2. svibnja, a kojim njihovo udruženje traži bolje uvjete rada, veće plaće, ali i da ih se zaštiti od pretjeranog korištenja umjetne inteligencije. Prema službenim zahtjevima, jezični modeli poput ChatGPT-a trebali bi biti regulirani tek kao alat za rad i istraživanje, ili dobivanje ideja za scenarije, a ne biti korišteni kako bi se zamijenilo ljudske kreativce.

Pregovori između ceha pisaca WGA (Writers Guild of America) i udruženja producenata AMPTP (Alliance of Motion Picture and Television Producers) dugotrajni su, ali još uvijek nisu doveli do rješenja kojim bi štrajk bio prekinut. Da bi situacija po producente bila još gora, ovoga su se tjedna štrajku pridružili i glumci. Njihovo cehovsko udruženje SAG-AFTRA (Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists) odlučilo je podržati kolege pisce te ući u pregovore sa svojim zahtjevima. U njima se ponovno spominjala umjetna inteligencija.

Digitaliziranje statista

Naime, udruženje producenata glumcima je predložilo paket mjera, kojim im se povećavaju primanja, uplate u mirovinske fondove te dodjeljuju određeni dodaci na osnovnu plaću. Međutim, popis benefita je donio i "revolucionarni" prijedlog: korištenjem umjetne inteligencije glumci će moći zaštititi svoj digitalni lik, pohraniti ga u nekom filmskom studiju, a ovi će ga potom moći koristiti u drugim sadržajima. Sve to odvijalo bi se uz privolu glumaca, koji bi navodno trebali biti plaćeni i za digitalno pojavljivanje u filmovima i serijama.

Međutim, taj je prijedlog glumački ceh s gnušanjem odbio: "U tom revolucionarnom AI prijedlogu iznijeli su ideju da se statiste digitalno skenira, plati im se jedna dnevnica, a kompanija bi potom imala u vlasništvu taj sken, slike, digitalni lik, pa bi ga mogla koristiti do kraja svijeta u bilo kojem projektu, bez dodatne privole ili financijske kompenzacije", kažu iz udruženja SAG-AFTRA. "Ako vam je to revolucionarno, predlažemo da promislite ponovno". "Ako sada ne ustanemo, sve će nas zamijeniti strojevi", poručila je glumica Fran Drescher (poznata po ulozi dadilje Fine), predsjednica udruženja SAG-AFTRA.

Neki tvrde da je predloženi način korištenja digitalnih likova otvorio i novo područje za manipulaciju. Naime, ako jednom skenirani statist u međuvremenu postane slavan, studio koji u vlasništvu ima njegov digitalni lik mogao bi ga bez problema iskoristiti po starim uvjetima i "snimiti film" s novom zvijezdom, iskorištavajući novostečenu slavu glumca.

Predstavnici producenata kažu kako je prava šteta da glumci nisu prihvatili njihove prijedloge i smatraju da će širenje štrajka na ovaj način naštetiti tisućama ljudi koji ovise o toj industriji.