Hrvatska sudjeluje u najvećoj međunarodnoj kibernetičkoj vježbi obrane

Međunarodna kibernetičke vježba Cyber Coalition 2021 ima cilj osnažiti koordinaciju i suradnju između članica NATO Saveza te poboljšati mogućnosti odvraćanja, obrane i suzbijanja cyber prijetnji

Sandro Vrbanus srijeda, 1. prosinca 2021. u 11:05

Cyber Coalition 2021 najveća je NATO-va vježba u području kibernetičke obrane. Organiziralo ju je Savezničko zapovjedništvo za transformacije (ACT), a održava se od 29. studenog do 3. prosinca na više desetaka lokacija u zemljama sudionicama. U svojem 14. izdanju ova vježba je okupila više od 1000 sudionika iz 34 zemlje članice NATO-a i partnerskih zemalja, akademske zajednice i industrije, među kojima je i Hrvatska.

Brojni sudionici iz Hrvatske

Republika Hrvatska u vježbi sudjeluje od 2009. godine kao promatrač, a od 2013. kao aktivni sudionik. Od 2016. godine je kao nacionalni nositelj vježbe određeno Zapovjedništvo za kibernetički prostor. Osim stručnjaka iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga, ovogodišnje izdanje uključuje i sudionike iz drugih državnih institucija (Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Agencija za zaštitu osobnih podataka), akademske zajednice (Fakultet elektrotehnike i računarstva Zagreb, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fakultet prometnih znanosti Zagreb, Pravni fakultet Osijek, Visoko učilište Algebra) te privatnog sektora (INSIG2 d.o.o., INFIGO IS, Microsoft Hrvatska, EDURON IS). Za koordinaciju aktivnosti akademske zajednice i industrije zadužen je CARNET.

Za ovogodišnje izdanje vježbe oformljen je tim Oružanih snaga RH sastavljen od 10 djelatnika, a svoje je aktivnosti u vježbi provodio u vojarni "Petar Zrinski" u prostorima Simulacijskog središta Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV u Zagrebu, a dva su pripadnika upućena u NATO-ov centar izvrsnosti za kibernetičku obranu koji se nalazi u Talinu, Estonija od kuda sudjeluju u upravljanju provedbe vježbe.

Ciljevi vježbe

Vježba doprinosi NATO-voj transformaciji kibernetičkog prostora pružanjem platforme za identificiranje nedostataka u sposobnostima, zahtjeva za obukom i potvrdu postupaka u razvoju kako bi se podržao razvoj kibernetičkog ratovanja i poboljšalo kibernetičko obrazovanje i obuka.

Nacionalni ciljevi vježbe su potvrđivanje postojećih procedura u otkrivanju i postupanju u slučajevima kibernetičkih prijetnji, s posebnim naglaskom na pravna postupanja te dijeljenje znanja kroz ustrojavanje jedinstvene obučne skupine sadržane od eksperata iz tijela državne uprave.

Izmišljeni scenariji

Scenariji vježbe izmišljeni su i prilagođavaju se aktualnoj situaciji i mogućim ugrozama u području djelovanja oružanih snaga bilo koje od zemalja sudionica – članica NATO-a. Scenarijima se upravlja iz središta u Tallinu, od kuda se otklanjanje incidenata ciljano prepušta pojedinim nacionalnim sudionicima.

Njihova je zadaća otkrivanje napada i utvrđivanje činjeničnog stanja, povratna informaciju o uočenom, utvrđivanje utjecaja na ostale sudionike, otklanjanje prijetnje i strukturirano izvješćivanje o učinjenom. Ovakav oblik vježbe iznimno je bitan za sve sudionike jer se na kraju svake provedene vježbe stječu sposobnosti koje su korisne u stvarnim situacijama te podrazumijeva testiranje taktičkih, operativnih i pravnih postupaka, razmjenu informacija te suradnju s ključnim partnerima u zaštiti kibernetičkog prostora.