Micronovi čipovi predstavljaju veliki sigurnosni rizik, tvrde Kinezi

Kinesko regulatorno tijelo priopćilo je da poluvodiči američke tvrtka Micron Technology Inc nisu prošli reviziju mrežne sigurnosti

Mladen Smrekar utorak, 23. svibnja 2023. u 19:34
Micron proizvodi DRAM i NAND flash memorijske čipove, a desetinu svojih prihoda ostvaruje u Kini 📷 MICRON
Micron proizvodi DRAM i NAND flash memorijske čipove, a desetinu svojih prihoda ostvaruje u Kini MICRON

Kina je napravila svoj prvi veliki potez u IT trgovinskom ratu između Washingtona i Pekinga poručivši svojim operaterima da ne koriste Micronove čipove u određenim infrastrukturnim projektima. Razlog za ovu odluku je, kažu,  zabrinutost za nacionalnu sigurnost.

Šest rečenica

Odluku je sročila Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC), a u šest rečenica dugačkom dopisu ne navode se dodatne pojedinosti u vezi sa sigurnosnim problemima ili konkretnim proizvodima na koje se odnosi ova odluka. Unatoč tome, to bi moglo utjecati na širok niz sektora u Kini, uključujući telekomunikacije, promet i financije.

Odluka bi mogla utjecati na širok niz sektora, uključujući telekomunikacije, promet i financije 📷 Micron
Odluka bi mogla utjecati na širok niz sektora, uključujući telekomunikacije, promet i financije Micron

"Pregledom je utvrđeno da Micronovi proizvodi imaju ozbiljne mrežne sigurnosne rizike koji predstavljaju značajne sigurnosne rizike za kineski lanac opskrbe kritične informacijske infrastrukture i utječu na nacionalnu sigurnost Kine", rekao je CAC. "Operateri kritične informacijske infrastrukture u Kini trebali bi prestati kupovati proizvode Micron Co."

Distorzija tržišta

Micron proizvodi DRAM i NAND flash memorijske čipove, a desetinu svojih prihoda veže uz kinesko tržište. Odmah nakon objave CAC-ove odluka, vrijednost dionica Micronovih konkurenata kao što su južnokorejski Samsung i SK Hynix porasla je za 0,5 do 1 posto.

Američki proizvođač čipova obaviješten je o odluci i trenutno "procjenjuje zaključak i  sljedeće korake". Istovremeno, američka vlada rekla je da će surađivati ​​sa saveznicima na rješavanju onoga što je nazvala "distorzijom tržišta memorijskih čipova uzrokovanom djelovanjem Kine".

"Ekonomska prisila"

CAC-ova objava došla je dan nakon summita G7 u Japanu, gdje su globalni čelnici kritizirali kinesku upotrebu "ekonomske prisile" i naglasili njihov cilj da diversificiraju svoje opskrbne lance kako bi smanjili svoju neovisnost od azijske supersile.

Kineska odluka odmah je povećala vrijednost dionica Micronovih konkurenata 📷 Micron
Kineska odluka odmah je povećala vrijednost dionica Micronovih konkurenata Micron

Kineska sigurnosna provjera Micronove tehnologije čipova bila je najavljena samo nekoliko sati nakon što je Japan najavio da će se pridružiti Amerikancima u nametanju ograničenja kineskom pristupu tehnologiji poluvodiča.