Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi borbeni zaključana tema

poruka: 41
|
čitano: 12.390
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi borbeni".
2 godine
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor
UncleJimbo kaže...

Pamfleti ili ne mi smo htjeli baš određene avione,

 

Tako je, naši stručnjaci izabrali su razvaljene stare kante za koje su Izraelci izjavili:

 

...another prominent defense deal in recent months led by the Ministry of Defense involving Elbit Systems and IAI was with Croatia. Israel will sell Croatia 12 outdated F-16s upgraded by IAI and Elbit Systems in a deal estimated at $500 million.

 

The F-16s that Israel is selling in the deal were grounded in recent years as part of an internal IDF streamlining measure, due to their age and high maintenance costs.

 

https://en.globes.co.il/en/article-israel-defense-exports-soar-40-in-2017-1001234251

 

Istodobno, naši sručnjaci prikazali su kako su operativni troškovi razvaljenih starih kanti (F-16 Barak) manji od novih F-16 i od novih Gripena:

 

 

Te da je prema svim pokazateljima ponuda Izraela najbolja:

 

 

https://obris.org/hrvatska/nabava-vba-prezentacija-brigadira-tretinjaka/

 

 

Nažalost novu prezentaciju nismo vidjeli, bilo bi zanimljivo vidjeti kako su stručnjaci prikazali da dvomotorni Rafale ima jeftinije operativne troškove od jednomotornih F-16 i Gripena, iako je Janes odavno napravio prikaz troškova:

UncleJimbo kaže...

Antonove nitko ne želi kupiti isto kao što nitko ne bi želio kupiti MIG21 to su vršnjaci.

 

Borbeni zrakoplovi nemaju istu svrhu i ista opterećenja kao teretni zrakoplovi. Čisto za primjer, USA koristi C-5 Galaxy stare 50 godina i Boeing B-52 Stratofortress stare 70 godina.

UncleJimbo kaže...
Ne sjećam se da su HOS-ovci pjevali o klanju noseći crnu zastavu sa mrtvačkom glavom to su ipak bili Srbi u Vukovaru,

 

Ovi ljudi u crnom koji su godine 2021. pjevali "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati", te vikali "Ubij Srbina", himna HOS-a s riječima poput "Kunem ti se, Francetiću, Srbiju spalit ću", i raznih pjesama s riječima poput "Poglavniče skupljaj vojsku, sve pod jedan broj, pa ju vodi sve do Drine, u krvavi boj", " U Čapljini, klaonica bila, puno Srba Neretva nosila" sl., zapravo nisu pjesme o klanju i ubijanju, nego su pjesme koje pozivaju na ljubav, mir i zajedništvo.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/20-ak-muskaraca-vikalo-oj-hrvatska-mati-srbe-cemo-klati-pljuste-reakcije-kome-treba-sijanje-mrznje-15069873

 

UncleJimbo kaže...

...mi smo tada slušali Tomspona i pjesme slične ovoj:

 

 

Evo i Skeje na snimci pored Thompsona, pjevača kojem je zbog pjesama većina Europskih zemalja zabranila nastupe (nastup mu je više puta zabranjen i u Areni u Puli).

 

Thompson je davno priznao da je pjevao pjesmu o klanju Srba

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/thompson-je-davno-priznao-da-je-pjevao-pjesmu-o-klanju-srba/2013326.aspx

 

UncleJimbo kaže...
Kažeš paradno zrakoplovstvo? 

 

Paradno zrakoplovstvo, zato što će piloti imati minimalan broj sati leta i zato što će se eventualne vježbe raditi kao i do sada, nikako ili eventualno s cementnim bombama.

 

U međuvremenu Slovenci već dvadeset godina imaju sistem automatskog bombardiranja pri nultoj vidljivosti. Dva slovenska PC-9 Hudournika, s parom Mk82 bombi svaki, su u stanju napraviti veliku štetu, dok istodobno HPZ (Hrvatsko paradno zrakoplovstvo) nema nikakve sposobnosti bombardiranja po zemlji ni u idealnim uvjetima, dok po noći i u složenim meteo uvjetima uopće ne može letjeti.

 

 

 

UncleJimbo kaže...
Tko spominje bombardiranje bilo koga, samo kažem da će neke stvari isplivati na površinu onog trenutka kada se pauzirani rat nastavi, koliko će biti dug ili kratak i da li će se tako zvati ili će biti neka "operacija" to će vrijeme pokazati, samo da zaiskri neki veći globalni sukob i da vidiš Dodikov show razdvajanja i spajanja.

 

Vojska Republike Srpske godine 2005., integrirana je u sastav Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao 3. pješačka (Republika Srpska) pukovnija, njihov domet je otprilike borba s naoružanim imigrantima.

 

UncleJimbo kaže...
Ne slažem se da javnost treba znati koju vrstu raketa vojska kupuje, postoje određene stvari koje nisu za javnost i za to postoje stručni odbori koji nadziru i kontroliraju te na kraju odljučuju, ili misliš da na index-u treba biti anketa koje rakete treba kupiti za novi avion?

 

Porezni obveznici Republike Hrvatske imaju pravo znati kuda njihovi novci odlaze.

 

Za primjer ću staviti DSCA, te Slovačku i Rumunjsku, vidi se točno koliko je čega kupljeno i po kojoj cijeni:

 

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/slovakia-f-16-block-7072-v-configuration-aircraft

 

https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-weapons-equipment-and-support-f-16-block-15-mlu-aircraft

 

U međuvremenu u Hrvatskoj, cijena kupljenih polovnih zrakoplova skočila je s prvotnih 999 milijuna na 1,4 milijarde eura, a zrakoplovi još nisu ni došli.

 

UncleJimbo kaže...
 Što se tiče donacije Ukrajini, kakav je to problem u trenutku kada HRZ ionako prelazi na zapadnu NATO tehniku?

 

Koliko helikoptera koji mogu prevesti 24 putnika imamo, te s čime i kada ih namjeravamo nadomjestiti.

 

Uz to, upravo taj helikopter rekorder je u broju proizvedenih, a koristi se u gotovo svim zemljama na svijetu. Osim toga, imamo i simulator baš za tu vrstu helikoptera, na koji dolaze vježbati piloti iz raznih zemalja:

 

https://www.heli-center.com/

Magia Posthuma
16 godina
moderator
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor

Nisam posve shvatio post, ali ako je poanta da su Gripeni isplativiji od F-16 i Rafala - slažem se. 

 

Izraelski polovni F-16 su apsolutno najlošiji mogući odabir, jer je F-16 zamišljen kao lagani frontovski lovac, a onda je kasnije na njega dodana oprema za djelovanje na zemlji, dodatni tankovi s gorivom, dodatno ovo i dodatno ono tako da je poletno-sletna masa višestruko veća od one za koje je inicijalno projektiran, a konfiguracija van svakog aerodinamičkog mozga (pogledati kako izgledaju F-16 s tri dodatna tanka Lantirnom i raznim podvjesom). 

 

Ukratko, F-16 i performanse na papiru i trajnost (posebno ramenjače i hvatišta stajnog trapa) nemaju veze sa stvarnošću nakon silnih MLU Block ovaj i onaj nadogradnji.

 

 

This space for rent!
11 godina
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor
Vampir001 kaže...

 

Koliko helikoptera koji mogu prevesti 24 putnika imamo, te s čime i kada ih namjeravamo nadomjestiti.

 

Uz to, upravo taj helikopter rekorder je u broju proizvedenih, a koristi se u gotovo svim zemljama na svijetu. Osim toga, imamo i simulator baš za tu vrstu helikoptera, na koji dolaze vježbati piloti iz raznih zemalja:

 

https://www.heli-center.com/

 

 

Borbeni zrakoplovi nemaju istu svrhu i ista opterećenja kao teretni zrakoplovi. Čisto za primjer, USA koristi C-5 Galaxy stare 50 godina i Boeing B-52 Stratofortress stare 70 godina.

 

 

Slažem se da BlackHawk nije adekvatna zamjena za helikoptere kojih smo se riješili međutim vjerujem da HRZ jako dobro zna koje su im potrebe i da se vodi briga od tome i da će ukoliko bude potrebe doći i takvi modeli na listu nabave.

Što se tiče ovoga: "Čisto za primjer, USA koristi C-5 Galaxy stare 50 godina i Boeing B-52 Stratofortress stare 70 godina."

Slažem se da nemaju ali USA je matična zemlja za te avione, sumnjam da mi možemo održavati transportne avione SAD-a ili Rusije na isti način kako se oni održavaju u matičnim zemljama u kompanijiama koje su od državnog interesa ili ti kako bi rekli u Martin Lockheedu "We never forget who we are working for" 

 

Ako gledamo koje su sposobni RS-a za ratovanje "službeno" onda je zanemarivo, ali to se mislilo i za vrijeme 90tih godina pa su rušili avione sa SAM-ovima koje službeno nisu posjedovali, ne bi bilo prvi puta da srpska goloruka bagra ima vičecjevne bacače raketa i militray grade opremu a sve kao poljoprivrednci i zemljoradnici jer eto ako znaš upravljati kombajnom onda znaš i VBR-om i tenkom.

 

Što se tiče tvojih opaski o Skeji, HOS-u, Tomsponu i općenito pjevanju skrećem pozornost da mi imamo poprilično masovnih grobnica na teritoriju HR, tragamo za 1805 ljudi, sve masovne grobnice su napravljene od strane istih krvnika, niti jedna od strane onih koje ti želiš na stupu srama.

Naravno opaske se mogu staviti u kontekst kada se rasvjetlji tko je onaj tko ih piše i sa kojom namjerom, do sada se pokazalo da je uvijek neka agenda u pozadini, nešto kao kada su nedavno postavljali petokraku na neboder u Rijeci, to je nazvano "performans", istodobno kada Hrvat objesi svoju zastavu

onda kažu da je zatucan i krkan, kada to napravi Amerikanac onda je patriot.

 

 

 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.10.2023 14:30 (UncleJimbo).
2 godine
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor
Drago kaže...

Nisam posve shvatio post, ali ako je poanta da su Gripeni isplativiji od F-16 i Rafala - slažem se. 

 

Postojala je još bolja solucija od Gripena, tzv. "mali F-16", FA-50.

 

Koreanci su nudili 16 zrakoplova za 750 milijuna USD, otvaranje logističko-remontno-trenažnog centra i preusmjeravanje dijela transporta korejske robe koja se uvozi u Europu, od automobila do mobitela i televizora, iz luka u Hamburgu i Rotterdamu u Rijeku:

https://www.vecernji.hr/vijesti/uzmete-li-nase-lovce-robu-za-eu-slat-cemo-preko-luke-rijeka-1079287

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/voditelj-projekta-juznokorejskih-zrakoplova-joonho-song-fa-50-kostao-bi-vas-30-milijuna-dolara-upola-manje-od-svih-konkurenata-1142528

 

Rafale je bez dvojbe odličan zrakoplov, problem je što kupujemo polovne, što je garancija godinu dana i što će biti iznimno skupi za održavanje. Nedavno je Selak govorio o tome (djelomično je sudjelovao u prvom povjerenstvu iz kojeg je izbačen nakon što je izrazio negativno mišljenje vezano za Barak), ali za Selaka se oduvijek zna da nije politički podoban, uostalom trebao je postati general, međutim, zbog svađe s Kolindom to nije postao.

Nedavni Selakov intervju:

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/umirovljeni-vojni-pilot-selak-kaze-da-nije-euforican-oko-rafalea-ovo-je-vrhunski-avion-ali-imat-cemo-problem-15380440

 

Drago kaže...
Ukratko, F-16 i performanse na papiru i trajnost (posebno ramenjače i hvatišta stajnog trapa) nemaju veze sa stvarnošću nakon silnih MLU Block ovaj i onaj nadogradnji.

 

Za one kojima se ne da tražiti, evo i slike:

 

UncleJimbo kaže...
Slažem se da BlackHawk nije adekvatna zamjena za helikoptere kojih smo se riješili međutim vjerujem da HRZ jako dobro zna koje su im potrebe i da se vodi briga od tome i da će ukoliko bude potrebe doći i takvi modeli na listu nabave.

 

Kada će doći zamjena za transportne helikoptere koje smo donirali Ukrajini i tko će ih platiti? Hrvatska je navodno turistička zemlja, a nema niti HEMS/HHMP (helikopterska hitna medicinska služba).

 

Glede prioriteta, to je PZO (protuzračna obrana), budući da su odabrani Francuski zrakoplovi, Hrvatskoj su opcije koje se razmatraju Crotale NG, Mistral i MICA:

 

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/banozic-se-pohvalio-hrvatska-nabavlja-francuske-protuzracne-sustave-evo-koje-su-opcije-u-igri/

 

 

UncleJimbo kaže...
Slažem se da nemaju ali USA je matična zemlja za te avione, sumnjam da mi možemo održavati transportne avione SAD-a ili Rusije na isti način kako se oni održavaju u matičnim zemljama u kompanijiama koje su od državnog interesa ili ti kako bi rekli u Martin Lockheedu "We never forget who we are working for" 

 

Promašio si poantu, poanta je ta da borbeni zrakopov poput F-16 nije za usporedbu s teretnim, budući da teretni zrakoplovi imaju sasvim drugu namjenu, druga opterećenja i da mogu biti stari 70 godina i da mogu i dalje biti u potrebi.

 

Što se tiče proizvođača, Antonov je Ukrajinski, u vlasništvu državne tvrtke Ukroboronprom.

 

UncleJimbo kaže...
Ako gledamo koje su sposobni RS-a za ratovanje "službeno" onda je zanemarivo, ali to se mislilo i za vrijeme 90tih godina pa su rušili avione sa SAM-ovima koje službeno nisu posjedovali, ne bi bilo prvi puta da srpska goloruka bagra ima vičecjevne bacače raketa i militray grade opremu a sve kao poljoprivrednci i zemljoradnici jer eto ako znaš upravljati kombajnom onda znaš i VBR-om i tenkom.

 

Tako je, u tajnim garažama čuvaju M-84 tenkove, a tko zna, možda imaju i koji RS-28 Sarmat.

 

UncleJimbo kaže...
Što se tiče tvojih opaski o Skeji, HOS-u, Tomsponu...

 

 Nisu opaske nego činjenice.

 

UncleJimbo kaže...
...mi imamo poprilično masovnih grobnica na teritoriju HR...

 

I na drugim teritorijima postoje masovne grobnice.

 

UncleJimbo kaže...
...tragamo za 1805 ljudi...

 

Mi tragamo za 1805 nestalih, Srbi za 1646 nestalih.

 

UncleJimbo kaže...
...sve masovne grobnice su napravljene od strane istih krvnika, niti jedna od strane onih koje ti želiš na stupu srama.

 

Znači sranja koja smo mi radili u ratu su u redu, te je (ne računajući HAAG) na našim sudovima u Hrvatskoj nepravedno osuđeno (do sada) 2380 osoba zbog ratnih zločina (prijavljeno je 6390)?

 

Isto tako možemo reći da ubojice obitelji Zec zapravo nisu ubojice, jer ih je pravosudni sustav oslobodio i to je sada samo jedna lijepa priča o obiteljskom izletu na Sljeme, o čemu je Dežulović napisao izvrstan satirički osvrt:

 

Predsjednik je čuđenje u svijetu

–Što znate o maltretiranju i premlaćivanju Đorđa J. u Kerestincu? – ozbiljnih glasom pitao je sudac Županijskog suda u Zagrebu. – Upoznati ste s tim slučajem?

 

– Naravno – odgovorio je s klupe za svjedoke nekadašnji načelnik Sigurnosno informativne službe Josip Perković. – Prve informacije o logoru Kerestinec dobili smo od Međunarodnog Crvenog križa. Osobno sam obavijestio državni vrh, i predsjednik Tuđman je odmah požurio u Kerestinec.

 

– Čekajte, Franjo Tuđman je bio u posjetu zarobljenicima u Kerestincu?? – iznenadio se sudac. – Kad je to bilo?

 

– Oko Uskrsa 1992. Dobro pamtim, jer me pitao što da odnesemo zatvorenicima dolje za Uskrs, osim pisanica koje je pripremila Ankica. Složili smo se da bi bilo najbolje odnijeti dosta voća, zbog vitamina. I knjiga, da prekrate vrijeme.

 

– Je li predsjednik bio u takozvanoj „crnoj sobi“?

 

– Je li bio? Inzistirao je da mu je pokažu! Vodio nas je optuženi Stjepan Klarić, a predsjednik je bio zgrožen vidjevši sobu bez svjetla: na podu lokve krvi, zidovi vlažni, a električne instalacije oguljene. ‘Jednog dana nekoga će ovdje ubiti struja’, govorio je potresen, pitajući se kako zarobljenici to trpe. Nije ni nama bilo lako gledati predsjednika kako plače poput djeteta i stalno ponavlja, ‘jadni zatvorenici, kako uopće mogu čitati u ovakvim uvjetima?!’. Tada je naišao taj zarobljenik…

 

– Đorđe J.?

 

– Da. Pitao nas je zašto predsjednik plače, a Klarić je, i sam dirnut predsjednikovim suzama, dohvatio bejzbol palicu i stao ga mlatiti: ‘Zbog tebe, pizdalitimaterina, zbog tebe!’.

 

Tako nekako, baš kao onaj stari vic o Franji, policajcu i penzioneru, izgledao je nekidan iskaz šefa SIS-a na suđenju za zločine u Kerestincu. „Predsjednik je bio zgrožen informacijama o zlostavljanjima i iživljavanju nad zarobljenim ženama i muškarcima“, izjavio je na sudu Josip Perković. A iskusni udbaš poput njega, vjerujte, zna kad je netko zgrožen.

 

Otkrilo se tako da je i vazda mrzovoljni predsjednik imao dušu, samo što smo mi to – kao kod onoga Gogoljevog javnog tužioca – saznali tek nakon što ju je ispustio.

 

A lijepo je, sjetit ćete se, još na proslavi Vrhovnikova 75. rođendana u zagrebačkom HNK-u Vlatko Pavletić govorio o „napetosti između Tuđmanove anime ganutljive do suza i animusa oličenog u licu strogog, ali pravednog oca“. Ispod te grube maske krila se, eto, nježna anima tankoćutnog pjesnika, jednog od „duhovnih muževa“ iz one njegove slavne pjesme, što „bivaju i mniju svemiropolisno“.

 

„Kad bi predsjednik razgovarao o Bosni, oči bi mu postale sjajne i vlažne, govorio bi iz srca, pun emocija“, prisjeća se sad u svojim memoarima i Tuđmanov šef diplomacije Mate Granić, „a kada sam ga obavijestio o HVO-ovim logorima za Bošnjake, pobjesnio je.“„Uvijek nam je govorio: sve čuvajte, nemojte da pogine nijedan civil“, svjedočio je nedavno i bivši ministar obnove Jure Radić. „Nakon ubojstva zagrebačke obitelji Zec osobno sam otišao obavijestiti predsjednika Tuđmana, koji je zaplakao kad je čuo da je među ubijenima i dijete“, posvjedočio je konačno prije mjesec dana, na suđenju Tomislavu Merčepu, i nekadašnji ministar policije Ivan Vekić.

 

Sve u svemu, za nekoga na takvom historijskom zadatku i u takvo historijsko nevrijeme, Prvi je Predsjednik bio neobično fragilan i lak na suzama. Posve je zapravo nejasno kako se Hrvatska s tako cmizdravim svemiropolisnim pjesnikom na čelu uopće othrvala krvolocima. Prst kad bi mu čovjek pokazao, on bi zaplakao. Ozbiljno. Jedan Merčepov, navodno, izvadio iz džepa i pokazao srpski prst, a Tuđman udri u plač. Tri dana nije izlazio iz ureda.

 

Na sastancima VONS-a nije se stoga mnogo pričalo o tim stvarima. „Kako je u Lori?“, pitao bi Tuđman, a Mate Laušić bi vedro odgovorio: „Sjajno, gospodine predsjedniče, baš su im momci jučer organizirali turnir u nogometu.“„Valjda su imali pošteno…?“, odmah bi Tuđmanu zadrhtale usne. „Naravno, fer i pošteno suđenje!“, požurio bi Mate umiriti predsjednika, dok bi ostali grčevito dlanovima susprezali izdajnički cerek.

 

Nakon Oluje, recimo, nitko nije smio spominjati ubijene srpske civile: zvali su ih „jaglacima i različcima“. „Jutros smo u Gruborima ubrali šest različaka“, izvijestio bi general Markač. „Zar tamo ima različaka?“, trgnuo bi se Tuđman, a Gojko Šušak neoprezno dometnuo: „Nema više.“ I predsjednik, jebiga, opet tri dana zaključan u uredu plače i piše pjesme. Kao kad mu je ono Ivan Vekić nepromišljeno odao da je pripadnik njegova tjelesnog zdruga Siniša Rimac onomad ubio Aleksandru Zec. Tek tri-četiri godine kasnije nekako ga je, sve praćen strogim pogledom tajnice, uvjerio da se šalio.

 

„Odličje koja ste primili znak su priznanja, ali ona vas i obavezuju da nastavite onako kako ste i do sada činili, da budete uzor drugima i opravdate povjerenje koje sam vam kao državni poglavar dodijelio“, zabilježile su novine kako je svibnja 1995., još crvenih očiju i drhtava glasa, predsjednik Tuđman čestitao Siniši Rimcu, kačeći mu na rever najviše državno odlikovanje za postignuća u hortikulturi.

 

UncleJimbo kaže...
Naravno opaske se mogu staviti u kontekst kada se rasvjetlji tko je onaj tko ih piše i sa kojom namjerom, do sada se pokazalo da je uvijek neka agenda u pozadini...

 

Tako je, uvijek su u pitanju neke tajne agende, da te citiram "spavači koji sustavno podkopoavaju državu iznutra", "ljudi koji dejluju iz sjenke", zapravo Tuđman je bio prorok:

 

 

UncleJimbo kaže...
...nešto kao kada su nedavno postavljali petokraku na neboder u Rijeci, to je nazvano "performans"...

 

U međuvremenu neki i u cvijeću vide petokraku:

 

https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/pregazio-novi-cvjetni-nasad-jer-mu-je-izgledao-kao-petokraka-foto-20180426

Magia Posthuma
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.10.2023 17:25 (Vampir001).
10 godina
offline
Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi borbeni

btw kaj se tiče hitne helikopterske službe

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-konacno-dobiva-hitnu-helikoptersku-pomoc---805437.html

 

bilo neki dan po svim medijima, iskreno se nadam da nije samo predozborna fora...

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor
60nine kaže...

btw kaj se tiče hitne helikopterske službe

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/hrvatska-konacno-dobiva-hitnu-helikoptersku-pomoc---805437.html

 

bilo neki dan po svim medijima, iskreno se nadam da nije samo predozborna fora...

 

To je novi pilot projekt, već smo ga imali, pa je ukinut:

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/ispovijest-dr-miljenka-bure-helikoptersku-hitnu-ukinuli-suzbog-financijskih-manipulacija-1070220

 

Nedavno je primarijus, kirurg i onkolog Miljenko Bura, autor pilot projekta za HEMS - Croatia iz 2015. godine, otkrio potpunu nestručnost Vlade RH i Ministarstva zdravstva glede ustroja učinkovite HEMS u Hrvatskoj:

https://n1info.hr/vijesti/bura-o-hitnoj-helikopterskoj-pomoci-premalo-za-previse-novca/

Magia Posthuma
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.10.2023 19:50 (Vampir001).
16 godina
moderator
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor
Vampir001 kaže...
Drago kaže...

Nisam posve shvatio post, ali ako je poanta da su Gripeni isplativiji od F-16 i Rafala - slažem se. 

 

Postojala je još bolja solucija od Gripena, tzv. "mali F-16", FA-50.

 

Koreanci su nudili 16 zrakoplova za 750 milijuna USD, otvaranje logističko-remontno-trenažnog centra i preusmjeravanje dijela transporta korejske robe koja se uvozi u Europu, od automobila do mobitela i televizora, iz luka u Hamburgu i Rotterdamu u Rijeku:

https://www.vecernji.hr/vijesti/uzmete-li-nase-lovce-robu-za-eu-slat-cemo-preko-luke-rijeka-1079287

 

https://www.vecernji.hr/vijesti/voditelj-projekta-juznokorejskih-zrakoplova-joonho-song-fa-50-kostao-bi-vas-30-milijuna-dolara-upola-manje-od-svih-konkurenata-1142528

 

Rafale je bez dvojbe odličan zrakoplov, problem je što kupujemo polovne, što je garancija godinu dana i što će biti iznimno skupi za održavanje. Nedavno je Selak govorio o tome (djelomično je sudjelovao u prvom povjerenstvu iz kojeg je izbačen nakon što je izrazio negativno mišljenje vezano za Barak), ali za Selaka se oduvijek zna da nije politički podoban, uostalom trebao je postati general, međutim, zbog svađe s Kolindom to nije postao.

Nedavni Selakov intervju:

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/umirovljeni-vojni-pilot-selak-kaze-da-nije-euforican-oko-rafalea-ovo-je-vrhunski-avion-ali-imat-cemo-problem-15380440

 

Drago kaže...
Ukratko, F-16 i performanse na papiru i trajnost (posebno ramenjače i hvatišta stajnog trapa) nemaju veze sa stvarnošću nakon silnih MLU Block ovaj i onaj nadogradnji.

 

Za one kojima se ne da tražiti, evo i slike:

 

 

 

Sve se slažem, 100%. Čeka jedan tekst na tu temu par dana, mislim da će ga Miro sutra pustiti na web.

 

 

 

This space for rent!
11 godina
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor
Vampir001 kaže...
I na drugim teritorijima postoje masovne grobnice.
Mi tragamo za 1805 nestalih, Srbi za 1646 nestalih.
Znači sranja koja smo mi radili u ratu su u redu, te je (ne računajući HAAG) na našim sudovima u Hrvatskoj nepravedno osuđeno (do sada) 2380 osoba zbog ratnih zločina (prijavljeno je 6390)
Isto tako možemo reći da ubojice obitelji Zec zapravo nisu ubojice, jer ih je pravosudni sustav oslobodio i to je sada samo jedna lijepa priča o obiteljskom izletu na Sljeme

 

 

Tvoje opredjeljenje je više nego očito.

 

spominješ Dežulovića (rečeno je da je čovjek bio u okupiranom Vukovaru), izjave srpskih zarobljenika?, navodiš da Srbi traže 1600 nestalih, spominješ Grubore, izjednačavaš agresora i žrtvu.

Ovo nije forum u Srbiji nego u Hrvatskoj, tamo bi se ljudima svidjela tvoja izlaganja i viđenja žrtve i agresora kako ih ti vidiš.

 

ps. da nemaš neko opravdanje i za nedavno skidanje HR zastave u Kninu od strane istih onih koje braniš kroz cijeli tekst?

 

 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2023 7:36 (UncleJimbo).
14 godina
offline
Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi borbeni

Ovo su avioni za policijske dužnosti i političku propagandu a ne bitan stateški faktor.

 

Da se i malo misli o obrani zakonski se ne bi smjele graditi zgrade bez atomskih skloništa, kao što su se nekada gradile. Istina ima ih danas sa podzemnim garažama ali to nije isto. Atomska skloništa su imala evekuacijske tunele koji vode dalje u slučaju kopletnog urušavanja zgrade, imale su riješenu ventilaciju itd.

To je neki temlj, zaštita građanstva pa tek onda sve drugo.

 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi borbeni

Nebi nitko nikoga morao tražit da su ostali doma gdje im je i mjesto, avioni su sada tu, mlijeko je proliveno, kako je da je, nadam se da oni za koje jesu su zadovoljni i to je jedino bitno, a novci za održavanje i ostalo ionako raja bude namakla, ko i za sve drugo, malo neki budu si promrmljali u bradu i na tome završava, nikakve vajde od prepucavanja i stresa 

Poruka je uređivana zadnji put ned 8.10.2023 8:02 (Wiz3m4n).
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: Hrvatska danas službeno preuzima svoj prvi bor
Drago kaže...

A usput je i jedna 155mm granata otprilike 10x skuplja od 152mm granate.

 

Jedan noviji video na tu temu:

 

 

Glede novog članka gdje su zaključani komentari, Hrvatska vojska ima radare, Enhanced Peregrine radare koji su za smeće i nove, vrhunske AN/FPS-117. Hrvatsku protuzračnu obranu između ostalog čini i Bojna zračnog motrenja i navođenja (Bojna ZMIN), koja je postrojba HRZ-a. Radari su povezani sa sustavom Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP), koja je odgovorna za upravljanje civilnim zračnim prometom, dok je Bojna ZMIN odgovorna za sigurnost zračnog prostora. Uz to, od ulaska Hrvatske u NATO, Bojna ZMIN, iz CRC-a (Control and Reporting Centre) iz Podvornice podatke šalje u NATINAMDS, odnosno NATO središtima za zračne operacije u Italiji, nadređenom operativnom središtu u Španjolskoj (CAOC Torrejón) i u vrhovno zapovjedništvo za zračne snage u Europi u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj (Allied Air Command - AIRCOM).

 

UncleJimbo kaže...
Tvoje opredjeljenje je više nego očito.

 

Možemo vice versa, budući da je tvoje opredjeljenje više nego očito, uostalom osim što si totalni off topic u kojem navodiš paranoične konfabulacije, razvidno je da smatraš da su masovne grobnice, te ubojstva djece i civila, kad to radi jedna strana strašni zločin, a kad to radi druga strana nešto sasvim opravdano, dapače i poželjno.

 

UncleJimbo kaže...
...spominješ Dežulovića...

 

U kontekstu u kojem ti to očigledno ne možeš shvatiti, isto kao što mnogo ljudi nije shvatilo tekst pod nazivom Jebo vas Vukovar:

 

https://n1info.hr/kolumne/boris-dezulovic/jbo-vas-vukovar/

 

Upravo takvi ljudi koji nemaju dovoljno kapaciteta razumjeti napisano, nakon objave teksta slali su mu prijetnje smrću i objavljivali kućnu adresu, iako je upravo Dežulović bio 1991. u Vukovaru, dok je većina takvih bila u München bojnoj ili su dobili poštedu zbog anemije ili ravnih stopala. I na tu temu Dežulović je napisao tekst pod nazivom "Hrvatska stranka prava na prigovor savjesti", odnosno pod nazivom "Nema većih pičkica od ustaša". 

 

Ostatak je odlično sumiran u tekstu njegovog kolege:

 

https://www.tportal.hr/komentatori/clanak/gdje-je-boris-dezulovic-bio-1991-u-vukovaru-a-gdje-su-bile-internet-ubojice-sto-mu-objavljuju-kucnu-adresu-foto-20211106

 

UncleJimbo kaže...
...rečeno je da je čovjek bio u okupiranom Vukovaru...

 

Činjenica je da je bio u okupiranom Vukovaru, kad je napisao jedan od svojih poznatijih tekstova:

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/boris-dezulovic-usao-je-1991.-u-okupirani-vukovar-ti-cuti-i-ne-pricaj-s-nikim.-samo-gledaj-i-povracaj...-1732914

 

UncleJimbo kaže...
...izjave srpskih zarobljenika, spominješ Grubore...

 

To je iskaz šefa SIS-a (Sigurnosno informativna služba, prva obavještajna vojna služba Hrvatske vojske), Josipa Perkovića, s Županijskog suda u Zagrebu, što je dio Dežulovićevog teksta.

 

UncleJimbo kaže...
...izjednačavaš agresora i žrtvu...

 

Potpuno netočno.

 

UncleJimbo kaže...
...navodiš da Srbi traže 1600 nestalih...

 

Opet činjenica koju sam već napisao, Hrvatska traži 1805 nestalih, Srbija 1646 nestalih.

 

UncleJimbo kaže...
...Ovo nije forum u Srbiji nego u Hrvatskoj...

 

Ako želiš baš točno, server je u Nizozemskoj.

 

UncleJimbo kaže...
...tamo bi se ljudima svidjela tvoja izlaganja i viđenja žrtve i agresora kako ih ti vidiš...

 

Činjenice se ne sviđaju navodnim patriotima u mnogim zemljama, a o takvom patriotizmu nešto je rekao Samuel Johnson. U međuvremenu, tvojim izlaganjima i viđenjima žrtava i agresora većina se na bilo kojem forumu na svijetu može samo zgražati.

 

UncleJimbo kaže...
ps. da nemaš neko opravdanje i za nedavno skidanje HR zastave u Kninu

 

Ne pratim nebitne događaje alkoholiziranih pojedinaca, sad kad si napisao, potražio sam, piše da su uhvaćeni i da su dobili kaznenu prijavu, ali tebe bi vjerojatno zadovoljio jedino linč.

 

UncleJimbo kaže...
...od strane istih onih koje braniš kroz cijeli tekst?

 

Ne branim u svojim postovima nikoga, ukazujem na činjenice, dok istovremeno ti očigledno odobravaš monstruozne zločine.

 

UncleJimbo kaže...
Neki dan je AP izgovorio rečenicu: "kupnja ovih zrakoplova je bila strateško politička odluka"

 

AP je govorio svašta, nedavno je poput Kolinde koja je govorila "Tko smatra da ovdje nije dobro, može otići", te "Sigurna sam da našim poginulima nije žao što su poginuli" i "Imam dogovor s državama da Hrvati rade preko interneta za 8000 eura", govorio "Ako vam se toliko sviđa u Njemačkoj, Gute Reise! Bis bald! Auf Wiedersehen!", no da ostanem na zrakoplovima, kupili smo "totalni paket";

MORH: Cijena višenamjenskog borbenog aviona nije promijenjena, ostaje 999 milijuna eura


U cijeli iznos uračunata je i klauzula o očekivanoj indeksaciji cijena, poručuju iz Ministarstva obrane

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/morh-cijena-visenamjenskog-borbenog-aviona-nije-promijenjena-ostaje-999-milijuna-eura-15124730

 

Da bi postalo 1,1, 1,2, 1,3, pa 1,4 milijarde eura:

 

https://obris.org/hrvatska/sto-ima-novoga-u-projektu-rafale-cro/

 

  

UncleJimbo kaže...
Što se tiče Srbije ona će sigurno nabaviti Dassault Rafale...

 

To je baš 100%, dobio si osobnu potvrdu od Macrona i Vučića?

 

UncleJimbo kaže...
...to znači da je u ugovor već ili potpisan ili pred potpisom...

 

Budući da raspolažeš s takvim informacijama, onda znaš i datum ili bar godinu kad im dolaze Dassault Rafale zrakoplovi?

 

Gebirgs kaže...

...s obzirom na momente gdje je SRB i dalje element nestabilnosti u regiji, gomila snage na Kosovu...

 

NATO na Kosovu ima bazu Camp Bondsteel, ako se Srbija odluči na nešto, opet će se dogoditi Operation Allied Force/Operation Noble Anvil, samo će imati drugo ime.

 

UncleJimbo kaže...
Nagađa se kako su završili ostaci srušenog F117...

 

Ne nagađa se, ostatci su u aeronautičkom muzeju u Beogradu.

 

UncleJimbo kaže...
Što se tiče tenkova tu je ako se dobro sjećam napravljena nadogradnja i usput uposlen Đuro Đaković...

 

Napravljena su dva prototipa M-95 Degman, koji je nastao na modifikacijama M-84A4.

 

Tenk M-84 nastao je na modifikaciji tenka T-72, koji je nastao na T-64, koji je nastao na T-62, koji je nastao na T-54/55, koji je tenk prve generacije iz 1948., a koji je nastao na projektu T-34M iz WW2. Dakle zastarjeli dizajn s raznim nadogradnjama tijekom godina. U međuvremenu postoje tenkovi četvrte generacije, recimo južnokorejski K2 Black Panther i japanski Type 10.

 

UncleJimbo kaže...
...Također nemojmo zaboraviti da je RS na granici, za vrijeme rata su granatirali državnu cestu i tukli po tom koridoru. Prije nepunih par mjeseci (05/2023) naša policija je blokirala i vratila kolonu našarenijih registracijskih oznaka istočnih susjeda koja je bila orkestriana od strane Srba za nekakav "skup" u Karlovcu, iako je skup zabranjen i otkazan dolazak istih je ustrajao tako da su specijalci sa policijom presreli kolonu prije Karlovca i zabranili dolazak, toga u mainstream medijima nećete pročitati....

 

Niti za ovo nisam znao, ali da vidimo koja je stvarna priča.

 

Republika Hrvatska ima agenciju AZOO (Agencija za odgoj i obrazovanje) koja je organizirala seminar gdje se trebalo održati predavanje u okviru stručnog skupa “Srbi u Drugom svjetskom ratu”, a na koje je između ostalih bila pozvana i učiteljice iz Borova, koja je imala/ima radikalne stavove o Hrvatima. Ona je zaposlena u OŠ Borovo u Republici Hrvatskoj, prošle godine joj je ministar Radovan Fuchs dodijelio nagradu namijenjenu najboljim prosvjetnim djelatnicima. Ona se sama se povukla iz programa na kojem je trebala održati predavanje o Ćopićevoj prozi, temi na kojoj je doktorirala, a na kraju je cijeli program otkazan.

 

Potvrdio i HDZ-ov koalicijski partner, Milorad Pupovac i stranka SDSS (Samostalna demokratska srpska stranka), odnosno očigledno se HDZ i SDSS nisu dovoljno dobro dogovorili koga treba zvati na seminar.

 

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/pupovac-o-buri-u-karlovcu-problem-je-uklonjen-no-to-je-pogresna-odluka-15346535

 

https://www.novilist.hr/novosti/hrvatska/srbi-su-morali-unistiti-ustasku-sotonu-hdz-na-kraju-otkazao-predavanje-zbog-kojeg-su-se-izvrijedali-deur-i-sacic/

 

 

Nikakvi specijalci nisu blokirali dolazak (možda si zamijenio kad je policija HOS-ovcima zabranila dolazak u Knin na obljetnicu VRO Oluja, gdje ih je nekoliko privedeno), ili ukratko - smanji s bunikom.

 

Entry Point kaže...

Imamo i čak 11 borbenih helikoptera.

 

Shvatio sam sarkazam, međutim, naši borbeni helikopteri Mil Mi-24 propadaju na stajanci (sliku već ranije stavio), dok Mil Mi-17, Sikorsky UH-60 Black Hawk i Bell OH-58 Kiowa nisu borbeni helikopteri.

Sevdalija kaže...

Ako se uzme u obzir da je Yuga radila na razvoju Novog Aviona, u suradnji s Francuskom (dok su ovi razvijali Rafal), ovo dodje kao kupovina cigle - nakon sto je dobijes u glavu.

 

Konceptualni nacrt Novog Aviona napravljen je 1990. i sve je na tome i ostalo. Značajno napredniji Dassault Rafale prvi let imao je 1986., nakon što je Francuska izašla iz ECF (European Combat Fighter) projekta iz kojeg je kasnije nastao Eurofighter Typhoon.

 

Mičić kaže...
Ne treba nam ništa...

 

Bivši ministar zdravstva, Kujundžić, izjavio je da "jedan svećenik u bolnici vrijedi više od 20 doktora"

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ministar-zdravstva-kujundzic-jedan-svecenik-u-bolnici-vrijedi-vise-od-20-doktora/958732.aspx

 

Možda isto možemo primijeniti i na vojsku, pa nekakvim računanjem dođemo do toga da 20 svećenika u vojsci vrijedi kao jedan zrakoplov, gdje bi teorem bio takav HRZ (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) treba više svećenika, a manje zrakoplova?

 

Noel kaže...

Hebote, Eno Hamas bez ikakvih aviona jučer uletio sa paraglajderima ko da su u Mad Max-u.

 

dery kaže...

Kasno je sad represije raditi ako nema kontrole od kolijevke. Tu se stvara ovisnost koja uzrokuje oduzetost od realnosti te postaju asocijalni zombiji. Sve će više biti djece koja se ne mogu uklopit u zajednicu te padaju prvi razred osnovne.

 

Sad će vam forumski stručLJaci objasniti kako trebamo uložiti xy milijardi u PZO i HR jer se bolnice i dječji vrtići ne mogu bacati na Čačak.

 

Izzy kaže...

Hrvatska je iseljena - tko će se boriti?

 

 

 

Budući da broj stanovnika iz godine u godinu pada, a broj branitelja raste, rekao bi branitelji?

 

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ljudi-sve-manje-branitelja-sve-vise-ovako-je-to-izgledalo-kroz-godine/2085417.aspx

 

Ako neće niti oni, ove godine je do rujna izdano više od 130.000 radnih dozvola, možda u budućnosti neki Nepalci neće "voziti" Wolt/Glovo/Bolt nego Rafale?

https://mup.gov.hr/UserDocsImages/statistika/2023/10/Mjese%C4%8Dne%20statisike%20rujan%202023.pdf

 

Magia Posthuma
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice