Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

poruka: 232
|
čitano: 68.323
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo".
4 godine
neaktivan
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Ne, ovo nije nepravda. Vec lobiranje velikih da dobe jos malo vise preko leđa onih koji stvaraju dodatnu vrijednost.

Kako god, htjeli vi to ili ne nema natrag. Nadam se da ce prag samo rasti pa dok ne dođe do dve milje.

Ako vam je do pravde onda ispravdajte sve one koji su zakinuti zadnjih 26 godina. Da nema nas nebi bilo ni velike vecine drugih pa i tih velikih firmi.

Kako god, onog trena ako se vrati mracno doba programera u hr, palim van raditi za strance, a vi se alobodno ugusite u moru birokracije, kredita i drzavne uprave.
Mojih 18 godina radnog staza je bilo dovoljno da nahranim i othranim generacije uhljeba.

Nadam se da će vam uhljebistan narasti jos za duplo, a tko zadnji ode neka ugasi svjetlo.
15 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Friday kaže...
Bukva kaže...
Friday kaže...

 

A sto se tice bruto/neto price - ajde vi koji u HR radite za neke postene novce probajte ovdje izracunati koliko biste dobili vanka da u Irskoj radite za isti bruto. Pa da vidimo kakav je "gap" na vecim iznosima.

 

 Umalo pa 6000.
(ZG, nemam djece niti ikakvih drugih odbitaka)

 

6000 neto vise u irskoj?

 Da. Google je pretvarao kune u euriće i natrag u kune.

Sad jedino ako sam zafrknuo pa trebao brutto1 staviti, a ne dva (nisam siguran što tvoj kalkulator za Irsku pokriva).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Sjećam se da su prije par mjeseci jedne novine prenijele Marićevu izjavu, da je otkrio jednu granu privrede koja je uspješna i da tome treba stati na kraj!

Dve korisne stvari se mogu naučiti iz toga:

1) vlada da potakne IT sektor, treba sniziti sva davanja tako da nitko nema razloga otbarati paušalni obrt. Treba biti super-jednostavno i svima isto, a ne posebni zakon za svako selo i svaku djelatnost. Npr. sve je 10% i "vozi miško". Ako to ne nauči, zarađivati će sve manje, jer će tvrtke biti otvarane - vani.

2) glasači, ako želite brzu propast Hrvatske, glasajte i dalje za HDZSDP. To je najbrži put u ekonomsku i moralnu propast. A ponešto odražava i inteligenciju. Kažu da pametan čovjek uči na tuđim greškama. Ne baš pametan pogriješi jednom pa nauči. Glupog možeš prevariti dvaput, ako zaboravi prvi put. A naš narod prevarili jedno 4-5 puta za redom na isti način, odnosno koliko je izbora bilo... To ne znam kako se na skali gluposti naziva.

 
3 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Domaćem tržištu fale deseci tisuća programera??? Petricu malo si zabrijao.

 

Na MojPosao i FB grupama je relativno malo oglasa i uvijek iste firme traže i zahebavaju ljude, beskonačne runde razgovora i ne odaberu nikoga, i slične fore. Daleko je ta brojka od istine

Poruka je uređivana zadnji put pon 16.9.2019 22:28 (Dagg).
 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Dagg kaže...

Domaćem tržištu fale deseci tisuća programera??? Frajeru malo si zabrijao.

 

Na LojPosao je relativno malo oglasa i uvijek iste firme traže i zahebavaju ljude. Daleko je to od istine

 Fali seniora od 25 godina sa 10 godina iskustva za placu od 1000€.

Twitter: @GoldCookiez
10 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do

@Dagg

 

Frende, to kaj firma nema neki aktualni oglas na Internetu ili fejsu, ne znači da ista ne traži developera.

Da na tržitu rada fali developera, jer da ih ima poslodavci bi mogli puno više posla, odnosno projekta preuzimati na sebe. Ovako pravog developera ni za lijek.

Ako si kvalitetan upadaš. Ako nisi, više sreće i znanje neki slijedeći put. To je jednostavno tako.

 

 

Panzerkampfwagen.d-ZG.Hard work, pays off.
16 godina
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Paušalac svima, a ne samo njima!

Intel i7 8700K;asrock z370 extreme 4; Crucial 2X8 Gb 2400@2666 Mhz; SLI 2 X Nvidia GeForce 1080Ti; SSD Samsung EVO 500 Gb
Moj PC  
1 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Time se, dakako, gube "radna prava" koja su zajamčena stalnim zaposlenicima bilo koje tvrtke, no mnogi ih danas u ovoj državi niti ne doživljavaju kao nekakve bitne benefite. Pogotovo ne programeri - mirovinski sustav se, kažu, raspada pa na nekakvu (ili ikakvu) spomena vrijednu mirovinu niti ne računaju, zdravstvo također ne stoji dobro, pa se ionako već sada, kad baš ozbiljno zagusti, češće liječe kod privatnika, a o strahu od otkaza im je uopće smiješno i razmišljati u vremenima kada na domaćem tržištu radne snage nedostaju deseci tisuća developera, a na europskom i milijuni.

Mhm sigurno ti netko plaća bolovanje - platit će ti tjedan uvrh glave dva ako dobiješ gripu. Što ako se ozbiljno razboliš/završiš u nesreći i moraš nekoliko mj. na ozbilje terapije/nisi sposoban radit dok se oporavljaš ? Što je sa porodiljnim ? I svi ti rizici ako imaš familiju ? Da li je autor upoznat da je sa paušalnim obrtom u najboljem slučaju kreditna sposobnost na razini primanja od oko 7k kn ?

 

Gube se jako bitni benefiti - s obzirom da je u IT-u većinom mlađa muška ekipa nije čudno da se odriču tih beneficija za veće prihode ali da bi svi pristali na takav oblik poslovanja je bullshit.

 

Pa zato što će, ako se ništa ne promijeni, najbolje ljude preuzeti isljučivo stranci, a ne samo strane ispostave domaćih firmi.

Ne kužim logiku autora - kakve veze imaju paušalni obrti sa stranim poslodavcima ? Nema više paušalnih i ljudi će odjednom počet radit za domaće firme ? Preko standardnog d.o.o. porez isnosi oko 22% - istina tu su i neki fiksni troškovi, troškovi knjigovodstva, veća osnovica itd. ali tu su i opcije "izvlačenja" novca kroz knjigovodstvo što se vrlo lako napravi - i dalje je puno isplativije od ugovora o radu. Puno iskusnih programera već radi na d.o.o. jer daleko prelaze 300k kn

 

Činjenica je da na globalnom tržištu fali programera, 300 000 kn je 45k$ - u Americi je cijena jeftinijeg developera oko 100k$ - Hrvati dobro pričaju Engleski (u usporedbi sa Indijcima/Ukraincima/Rusima), kužimo kulturu, bolja smo vremenska zona u odnosu na Indiju i bolja smo destinacija za posjetiti za offshore ured. Za zapadnu europu smo ista vremenska zona i možemo putovat bez problema - cijena im je i dalje preko 50% manja. Znači pritisak na plaće od stranih firmi postoji bez obzira na način poslovanja. A i strane firme će ti vrlo rado pomoći sa preseljenjem i ponuditi bolje uvijete od domaćih firmi. Tako da uopće ne shvaćam što bi ova rečenica trebala značiti.

 

Zato što će broj poduzetnika fiktivno rasti, a broj zaposlenih programera fiktivno padati.

Ajme - kriza u državnom zavodu za statistiku - koga briga ?

 

Zato što će "good guys", odnosno firme koje ne pristaju na ovaj način prikriveno zapošljavati ljude ostati bez najbolje plaćenih kadrova, u čiji su razvoj uložili milijune.

Ostat će bez njih i ovako i onako jer postoje i druge alternative koje su puno bolje od onoga što oni nude - klasični ugovori o radu jednostavno nisu konkurentni.

 

 Zato što se na ionako malom i nedovoljno zasićenom tržištu rada stvara takva eklatantno nelojalna konkurencija da će neke od najboljih firmi početi stagnirati

Opet - paušalni su samo naj očitiji pokazatelj trenda jer su tako jednostavni i imaju dobre uvijete - ali oni nisu uzrok - uzrok je da globalna potražnja za developerima raste i strane firme sve više postaju otvorene outsourcingu jer nemaju dovoljno kadra.

 

Mogu ovako nabrajati u nedogled...

Pa daj onda bar jedan dobar

 

Ono što znam jest da korisne organizacije, poput CISEx-a (riječ je o udruzi koja okuplja hrvatske izvoznike softvera) itekako snažno lobiraju za promjene zakona vezane uz regulaciju tih famoznih paušalnih obrta koje bi onemogućile spomenute zloupotrebe, a ipak sačuvale postojanje takvog poduzetničkog formata koji je, sam po sebi, itekako koristan za cjelokupno gospodarstvo.

Cijeli članak mi zvuči kao glupa racionalizacija neke domaće IT firme koja posluje po principima od pred 4-5 godina di su plaćali developere 5-10k kn i sad kukaju kad im je globalna konkurencija pokupila sve sposobe ljude.

 

Paušalni su možda naj očitiji jer su toliko jednostavni ali situacija na tržištu je takva da bi domaće firme trebale biti sretne što uopće imaju opciju nuditi takve ugovore - bez njih bi još više ljudi imalo motivaciju potražit prilike sa strancima.

 
14 0 hvala 5
4 godine
neaktivan
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Ma eto konačno sam povezao odakle ovaj traktat na bug naslovnici. Pogledajte fejs od Nanobitovog cea i ulizvanje Petrića kompiću, dobro da još nije napisao jel ovako dobro.

 

Zaista ne vjerujem koliko nisko netko može pasti. Znači luksuz dobivanja poticaja za zapošljavanje i pokrivanje bruta i doprinosa za prvu godinu zaposlenja treba ostati samo takvima?

Pa eto, prijedlog za CEO-a koji sigurno lurka i čitkara iz sjene, plati zaposlenicima veći netto, odrekni se malo dobiti i podjeli ju s onima koji ti stvaraju lagodan život, refundiraj im sve što ti je država dala kao poticaj i siguran sam da ti neće trebati paušalci ili da će ti zaposlenici bježati negdje drugdje.

 

Na kraju krajeva, pogledajte se te CiSex članove, sve sami mastodnoti, podmazani uzduž i poprijeko europskim fondovima i državnim poticajima. Svako malo neki "hype" projekt, plaćen 500 000 iz EU fonda i još milju dvije iz hrvatskog proračuna. Lako je tako biti veliki igrač.

 

Isto tako lik izjavi za jutarnji.

 

Koliki vam je onda prihod po zaposlenom? Zadovoljni? - Oko 2,4 milijuna kuna.

 

I koliko vam je onda teško dati tom istom zaposlenom? ovih 0.23? Baš me zanima koliko plaća grafičke dizajnerice? Jel ima koja barem 15 000 netto?

 

Znači lik koji dere 2.4 milje kuna po zaposlenom, u to ulazi i menađment, tajnice i ostali bumbari koji zuje, a malo meda daju, besramno cvili i očekuje da mu ili dopuste da krši zakon i zapošljava upravo na ilegalan način, ili da ukinu paušalce kompletno?? Znači od 2.4 milje kuna njemu je teško dati 300 000 bruto, jer mu eto ostane samo 2.1 milja po zaposlenom.

 

Helou? Znači paušalnu scenu ruši lik koji je pobrao svu pamet svijeta, jer eto otvorilo se tržište gdje može klicima prodavati virtualne lutkice na mobitelu koje mogu oblačiti korištenjem tatine i mamine kreditne kartice. Ma bravo. I zapravo oni koji to stvaraju, optimiziraju cassandru ako ju uopće koristi, kreiraju mikroservise kod njega bi trebali imati valjda 13k neto.

 

Zapravo, događa se čudesna stvar iz njegovih noćnih mora, a ta je da on polako postaje nebitan u životima svojih zaposlenika, jer se eto mogu outsourcati 8 mjeseci u godini nekom strancu ili više njih, za 299 990 kn. 

 

(zapravo ne čudi što i jutarnji sudjeluje u ovom lobiranju, valjda i tamo ima frendiće - oće to kad si veliki), još nam samo fali Babić na indexu i sva ekipa je tu.

 

U svakom slučaju, eto neka se na debug okupe frendići autora, baš me zanima posjećenost teme i koja će to publika popratiti.

 

Znači lik želi lobirati da se vrati na 150 000 kn , jer mu očito više nitko neće doći na intervju za posao. Hahaha.. Eh proživio sam stvaranje, ali i bio djelom stvaranja tih i takvih giganata u hrvatskoj IT povijesti, nagledao sam se svega pa tako i takvih likova. Kao pošteno je da mi plati 6000 u koverti, ali nije pošteno da mi plati prekovremene, jer pazi na intervju javno kaže "znate, mi vam prekovremene ne plaćamo.. ali vam možemo dati slobodan dan", ili te pitaju jesi li oportunist? pa ti ponude pola na bijelo pola na crno hahahah.

 

Point je da senior kadra više nema. Ono što je bilo otišlo je ili van ili ima svoju firmu/obrt. Problem nastaje što više ni juniori ne žele raditi kao robovi. A sve ove kerefeke da se krene unatrag će se obiti o glavu upravo onima koji ih zazivaju. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2019 1:57 (hyper hyper).
 
14 0 hvala 10
4 godine
neaktivan
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Ovo nije ništa drugo nego pogodovanje velikima. U bilo kojem smislu.

 

 

Još su mi gori slijepci koji to ne vide pa potiču da se ovo ukida. Dobra stara hrvatska zavist.

 

Neće se niš kvalitetno s ovim napraviti. Selo gori, a oni se bave time hoće li kućica za pse imati građevinsku dozvolu.

 

Ali realno, nije ništa previše promijenjeno, ako paušalni obrt u ovom smislu postoji, onda raditi za strane firme ostaje isto. Za domaću IT močvaru mi se ionako ne radi.

 
1 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Ovo je moj prvi post na ovom forumu iako isti pratim godinama. Kako sam samim člankom i sam prozvan htio bih manje-više kratko obrazložiti zašto ministar Marić griješi i traži krivca na pogrešnoj strani.

Do prije nekoliko godina bio sam suvlasnik u firmi koju sam osnovao još prije 20-ak godina sa nekolicinom prijatelja. Radili smo na razvoju aplikacija koju su većinom koristila gradska i državna poduzeća. Uz nepostojeću privredu drugo se nije moglo ni očekivati iako smo izradili aplikativna rješenja i za desetak hrvatskih  privatnih kompanija (90 % sa stranim vlasnikom)

Krenulo je izvrsno. Konkurencija tada nije bila prevelika, a mi smo imali odličan produkt jer smo svi prije osnivanja firme bili involvirani na području koje je predmet našeg djelovanja.

Međutim konkurencija je bila sve jača, ali nije to ono zbog čega smo svi završili kao paušalci. Unazad 7-8 godina svaka promjena vlast, direktora gradskih i državni  poduzeća značila je gubitak ponekog klijenta. Uzimana su rješenja skuplja i lošija od našeg. Kažem lošija jer još uvijek veliki dio bivših klijenata radi "na crno" koristeći naše aplikacije. Nedavno smo tako dobili upit od jednog velikog poduzeća koji je suradnju otkazao prije 3 godina možemo li im implementirati e-račune i to na našem software-u koji, eto, ne bi ni smjeli koristiti.

 

Javljali smo se uredno i na većinu natječaja koje pokrivaju naša aplikativna rješenja, ali nema šanse. Unaprijed se zna tko će to dobiti-na državnoj razini znate i sami, a na lokalnoj firme bliske gradonačelnicima i direktorima.   Interesantno je bilo kada smo angažirali konzultante kako bi zadovoljili sve uvjete natječaja (traži se profili koji posjeduju različite certifikate na polju sigurnosti, vođenja projekta i da ne nabrajam dalje). Natječaj je izmjenjen pa su tražili još dva certificirana profila tako da smo otpali.Mislim da svi oni koji se u Hrvatskoj bave davanjem IT usluga znaju o čemu se radi.

Međutim ono što nas je iznenadilo jest to da nam je pobjednik natječaja ponudio suradnju jer oni nemaju dovoljno developerskog kadra!!? Imaju 5 certificiranih ljudi, ali developera za ono za što su se prijavili (i dobili) jok.

I tada nam je sinula ideja. Kad već ne možeš dobiti posao u poštenoj borbi idemo to drugačije odigrati. Dobar dio nas zaposlilo se u IT firmama. Zatim smo otvorili paušalne obrte. Plaćamo siću poreza i mirovinskog (plus neznamčemukoristi obrtničku članarinu) jer smo zaposleni. I nismo u sukobu interesa jer ja npr. radim u svojoj firmi kao sistemaš, a ne developer. Što se tiče paušalnog obrta glavni su nam klijenti hrvatske IT kompanije koje zahvaljujući političkim, rodbinskim i inim vezama  bez problema dobivaju natječaje i onda nemaju kadra za obaviti ugovoreno.

Eto sa tim bi se trebao pozabaviti ministar Marić. Kako se ne bi događale  stvari poput ove https://net.hr/danas/hrvatska/ministrica-zalac-opovrgava-pogodovanje-tvrtki-svoga-znanca-poznajemo-se-dugo-ali-sve-je-bilo-po-zakonu/.

 

Dakle paušalci poput mene posljedice su nepotizma i  korupcije. I da-za mirovinu štedim ulaganjem u nekretnine. Ne mogu se pouzdati da ću od ove države išta dobiti kada za to dođe vrijeme jer ona funkcionira na način "Ako ti ne mogu ništa  dati i osigurati uvjete da sam zaradiš onda ću ti barem uzeti sve što imaš".

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2019 8:37 (Herion).
 
13 0 hvala 8
14 godina
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Kad oni koriste zakon i zakonske rupe da sebi stave u džep onda je to u redu i sve po zakonu. Kad mali čovjek radi to isto onda je to varanje i to treba čim prije zaustaviti jer neće biti za njihov džep. https://www.tportal.hr/biznis/clanak/za-pausalne-obrtnike-stizu-ogranicenja-vlada-mijenja-zakon-kako-bi-stala-na-kraj-varanju-s-porezom-foto-20190917

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Ono što je meni jako čudno u ovoj priči je da je ovo došlo u izbornoj godini.

 

To jedino znači da je debeli pritisak raznoraznih Alana i takvih propalih studenata koji su nakon što su se skrumpali s nekakvom aplikacijom pomislili da su direktori svemira. Apsolutno ništa drugo ne može biti razlog zašto se s takvim zahvatima ne bi pričekalo 2021.godinu i prvu godinu nečijeg mandata s obzirom na postojeće ekonomske okolnosti.

 
0 0 hvala 0
10 godina
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

Dakle da svima bude jasno, ovdje je neki gadan lobij u pitanju. Svi znamo otprilike tko bi to mogao biti. Koliko se sjećam ministarstvo i porezna su bili poprilično zadovoljni sa paušalnim obrtima i poticali ga dižući granicu paušala do granice sustava PDV-a. Očito je funkcioniralo, novac je stizao. 

 

Ne vjerujem da se netko u ministarstvu naglo predomislio, to je došlo iz drugih krugova.

 

Ako nastave, rezultat je jasan. Dodatno gušenje ekonomije, masovno zatvaranje obrta i dodatni odljev stanovništva. Dakle tu nije pitanje 5xxx kuna poreza godišnje na 300 000 kuna, tu je i 25% PDV-a na svaku potrošenu lipu u hrvatskoj.

 

Zar oni misle da će odjednom svi ići raditi za 5000-7000 kuna? Radije će negdje drugdje plaćati porez, na većim tržištima sa većim mogućnostima.

 

I onda će kukati kako nema IT stručnjaka. Smješno.

 

BTW, bila je interna priča da bi paušal mogli dići čak na 1M kuna jer je toliko uspješan model. Naravno uz proporcionalno dignute poreze. Dakle jasno je da netko rovari, a nije u vladi.

Samomrzeći hrvat
Moj PC  
10 0 hvala 3
4 godine
neaktivan
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

I još da se osvrnem na sam naslov ovog članka. Ja mislim da paušalni obrt ne da ne čini štetu već radi u koristi domaće IT industrije.

Većina ljudi koji piše ovdje zna kolike su plaće kvalitetnih developera u zemljama EU pa i šire. Ovih 300.000 koji je gornji limit paušalcima zadržat će barem neke od njih u Hrvatskoj jer sa ovolikim davanjima na regularnu plaću poslodavci teško mogu dobiti kvalitetnog čovjeka i konkurirati stranim poslodavcima. Jednostavno je nemoguće ponuditi 25000 mjesečno uz sve fiskalne i parafiskalne namete.

Ljudi koji su na paušalu nude kvalitetu i nerijetko šansu mlađima da od njih uče.

Alternativa IT  paušalcima jest odlazak dobrog dijela istih izvan Hrvatske ili rad od doma za stranu kompaniju sa računom o kojeg se hrvatska porezna šapa ne može ogrebati. U prvom, gorem slučaju, odlaze iskusni programeri, prijenosa znanja neće biti, a Hrvatska će biti "prevarena" jer neće fobiti ni 25% PDV-a koji svi mi ovdje trošimo (nije nešto, ali neka se spomene).

Imam li samo ja dojam da hrvatski ekonomisti uništavaju IT industriju. Ili na ovaj način, ili na način da su zasjeli na vodeća IT mjesta unutar kompanija te prečesto donose odluke vezane za ITC ne imajući pojma o čemu se tu radi?

 

PS

Dok sam ja pisao mail kolega Entry Point me preduhitrio.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2019 9:23 (Herion).
 
2 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Entry Point kaže...
 

I onda će kukati kako nema IT stručnjaka. Smješno.

 

BTW, bila je interna priča da bi paušal mogli dići čak na 1M kuna jer je toliko uspješan model. Naravno uz proporcionalno dignute poreze. Dakle jasno je da netko rovari, a nije u vladi.

Kako su obrti krenuli u "krivom smjeru" jer realno to stvarno nije zamišljeno na taj način, tu su krenuli i problemi. Na stranu što i je zakonom "uređeno" da se takav način rada ne može voditi kroz paušalne obrte.

Zato to i žele "srezati".

Što se IT-a tiče - većina IT-jevaca ionako radi "normalno", ne kroz obrte. Teško da će svi radi toga odmah van.

4 godine
neaktivan
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Entry Point kaže...

Naravno uz proporcionalno dignute poreze. Dakle jasno je da netko rovari, a nije u vladi.

 Sve što si napisao stoji, ali za ovo nisam baš siguran.

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2019 9:25 (Herion).
14 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Dagg kaže...

Domaćem tržištu fale deseci tisuća programera??? Petricu malo si zabrijao.

 

Na MojPosao i FB grupama je relativno malo oglasa i uvijek iste firme traže i zahebavaju ljude, beskonačne runde razgovora i ne odaberu nikoga, i slične fore. Daleko je ta brojka od istine

 

Otkud znaš da ne odabereu nikoga? A firme traže nove ljude jer im postojeći odlaze. Pa onda to izvana izgleda da stalno traže i nikoga ne zapošljavaju, ali stvarnost je malo drugačija. 

13 godina
offline
Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu domaćo

I sam sam obrtnik paušalac, jedino me zanima sad koliko će se ljudi koji rade u drugim firmama za plaću dignut kontra obrtnika paušalaca zbog jala, ljubomore, gluposti itd...

 

Nešto mi govori da če biti gore nego progon vještica.


Uglavnom teško će ljudi koji rade kao paušalci se nazad vratit raditi kod nekoga privatnika za 10k kn mislim da če velika većina potegnut za drugim rješenjima.

 

 

 

Moj PC  
2 0 hvala 0
4 godine
neaktivan
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Old Iggy kaže...
Entry Point kaže...
 . Teško da će svi radi toga odmah van.

 I jedan je previše. Hrvatska jednostavno nema dovoljno kvalitetnih developera. Još da je sreće pa da  nam se industrija pokrene situacija će biti i gora. Od pet ljudi koji su godinama surađivali sa nama svih pet je vani.

Nije štos u tome da se ovdje ne može napraviti program koji zadovoljava neke naše potrebe, ali treba težiti izradi rješenja koja se mogu ponuditi i na strano tržište. Što je još gore igrači poput Salesforcea i njegovih podizvođača uredno crpe snagu naših programera za neku, ajd recimo,  recimo pristojnu plaću, a dodana vrijednost odlazi van. I takvih je sve više. A i ti naši programeri kad ispeku zanat idu tamo gdje je trava zelenija.

16 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Herion kaže...
Old Iggy kaže...
Entry Point kaže...
 . Teško da će svi radi toga odmah van.

 I jedan je previše. Hrvatska jednostavno nema dovoljno kvalitetnih developera.

Nije uopće bitno koliko ih ima. Ako svi developeri krenu u tom smjeru (a tu nisu samo developeri već i niz drugih struka koje su krenule u tom smjeru), državi je svejedno jesu li tu ili vani.

Prihodi takvih obrtnika i doprinos proračunu nisu u srazmjeru i mogu predstavljati gadan problem državi, makar samo u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

11 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Otvaranje pausalnog obrta kako bi poslodavac/zaposlenik placao manji porez, a radi kod poslodavca kao da je stalno zaposlen, je varanje na porezu. Ostali koji su normalno zaposleni kod svog poslodavca, a i taj poslodavac, time ispadaju budale.
 
4 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Old Iggy kaže...
Herion kaže...
Old Iggy kaže...
Entry Point kaže...
 . Teško da će svi radi toga odmah van.

 I jedan je previše. Hrvatska jednostavno nema dovoljno kvalitetnih developera.

Nije uopće bitno koliko ih ima. Ako svi developeri krenu u tom smjeru (a tu nisu samo developeri već i niz drugih struka koje su krenule u tom smjeru), državi je svejedno jesu li tu ili vani.

Prihodi takvih obrtnika i doprinos proračunu nisu u srazmjeru i mogu predstavljati gadan problem državi, makar samo u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

 Ne bih se složio nego bih rekao da se sustav nadograđuje jer 20 000 paušalaca da izveze "pamet" a uveze 40 000 eura deviza godišnje u RH i tu ih troši na PDV od 25% mislim da to nije zanemariva stavka koja se kasnije lijepo može raspodijeliti na zdravstvo, školstvo........... + ako si paušalac isplaćuje minimum za mirovinu onda je njegova mirovina isto minimalna kada u nju bude išao (uz uvjet da je doživi) dakle bilo bi super da ima 100 000 paušalaca uvoz novaca bi bio popriličan.

16 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
xerexy kaže...
Old Iggy kaže...

Nije uopće bitno koliko ih ima. Ako svi developeri krenu u tom smjeru (a tu nisu samo developeri već i niz drugih struka koje su krenule u tom smjeru), državi je svejedno jesu li tu ili vani.

Prihodi takvih obrtnika i doprinos proračunu nisu u srazmjeru i mogu predstavljati gadan problem državi, makar samo u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

 Ne bih se složio nego bih rekao da se sustav nadograđuje jer 20 000 paušalaca da izveze "pamet" a uveze 40 000 eura deviza godišnje u RH i tu ih troši na PDV od 25% mislim da to nije zanemariva stavka koja se kasnije lijepo može raspodijeliti na zdravstvo, školstvo........... + ako si paušalac isplaćuje minimum za mirovinu onda je njegova mirovina isto minimalna kada u nju bude išao (uz uvjet da je doživi) dakle bilo bi super da ima 100 000 paušalaca uvoz novaca bi bio popriličan.

Prihod samo kroz PDV je strahovito manji od svih prihoda kroz sve namete na osobni dohodak, na stranu disbalans po raznim budžetima i kontinuirana potreba pretakanja iz državnog proračuna u razne fondove (što je nešto što treba izbjegavati, a ne stalno prakticirati).

13 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Old Iggy kaže...
xerexy kaže...
Old Iggy kaže...

Nije uopće bitno koliko ih ima. Ako svi developeri krenu u tom smjeru (a tu nisu samo developeri već i niz drugih struka koje su krenule u tom smjeru), državi je svejedno jesu li tu ili vani.

Prihodi takvih obrtnika i doprinos proračunu nisu u srazmjeru i mogu predstavljati gadan problem državi, makar samo u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

 Ne bih se složio nego bih rekao da se sustav nadograđuje jer 20 000 paušalaca da izveze "pamet" a uveze 40 000 eura deviza godišnje u RH i tu ih troši na PDV od 25% mislim da to nije zanemariva stavka koja se kasnije lijepo može raspodijeliti na zdravstvo, školstvo........... + ako si paušalac isplaćuje minimum za mirovinu onda je njegova mirovina isto minimalna kada u nju bude išao (uz uvjet da je doživi) dakle bilo bi super da ima 100 000 paušalaca uvoz novaca bi bio popriličan.

Prihod samo kroz PDV je strahovito manji od svih prihoda kroz sve namete na osobni dohodak, na stranu disbalans po raznim budžetima i kontinuirana potreba pretakanja iz državnog proračuna u razne fondove (što je nešto što treba izbjegavati, a ne stalno prakticirati).

 

Nemoj zajebavati da je prihod kroz namete veći od PDV-a, a da to nije zato što su nameti nenormalni?


Evo jednostavne računice Gazda ima firmu i radi za stranca koji sat radnika placa 20eura, na 168 sati radnika to je cca 25 000kn mjesečno.

Pola uzme gazda pola daje radniku (ovo je praksa ) dakle radnika dopadne 12 500 kn Bruto sad taj radnik dobije cca 8 250kn i još sve mora kupovati po porezu od 25%, dakle situacija je jasna od toga mladi čovjek ne može živjeti i imati porodicu u RH.



Snađe se kao paušalac i gubi - bolovanje, godišnji i svjesno ide na najmanju moguću mirovinu te se za svoj posao mora snaći točnije pronaći ga, da bi imao porodicu, omogućio joj normalan život i svoje zarađene novce trošio u RH. I sad to ne valja jer on ruši mirovinski i zdravstveni sustav i sve ostalo naravno to ne valja, valja mu raditi za gazdu tako da gazda ima a on bude vječita sirotinja, proizvod ovoga već gledamo zadnjih par godina.



Pa ovaj model konačno omogućuje kakav takav dostojan život mladim (i svim ljudima koji mogu) da od svoga rada mogu nešto napraviti.


Jer kada bi ukinuli paušalce vraćamo se na staru priču rastjerali smo pse a ostali su vukovi (gazde) i ovce (radnici) ili će vuk ovce pojest ili će ovce uteći.

 

16 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
xerexy kaže...
Old Iggy kaže...

Prihod samo kroz PDV je strahovito manji od svih prihoda kroz sve namete na osobni dohodak, na stranu disbalans po raznim budžetima i kontinuirana potreba pretakanja iz državnog proračuna u razne fondove (što je nešto što treba izbjegavati, a ne stalno prakticirati).

 

Nemoj zajebavati da je prihod kroz namete veći od PDV-a, a da to nije zato što su nameti nenormalni?

Ma nemoj reć'? Ozbiljno?

13 godina
neaktivan
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
PzKpfw kaže...

@Dagg

 

Frende, to kaj firma nema neki aktualni oglas na Internetu ili fejsu, ne znači da ista ne traži developera.

Da na tržitu rada fali developera, jer da ih ima poslodavci bi mogli puno više posla, odnosno projekta preuzimati na sebe. Ovako pravog developera ni za lijek.

Ako si kvalitetan upadaš. Ako nisi, više sreće i znanje neki slijedeći put. To je jednostavno tako.

 

 Uz dužno poštovanje imam 10 godina iskustva na domaćem IT tržištu rada i držim da vrlo dobro znam situaciju. A gdje traže ako ne preko mreža i oglasa, preko punice i rodbine? Mislim da si daleko pretjerao. Možda mi ne živimo u istoj državi. Uvijek iste firme ponavljaju oglase a ljudi koji se javljaju govore mi skoro uvijek isto. Svi traže do 30 godina sa velikim iskustvom i malim zahtjevima. A toga vidi čuda nema pa se oglasi ponavljaju. To da je u RH velika potražnja za programerima je jedna od većih floskula ovog društva.

 

16 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Dagg kaže...
PzKpfw kaže...

@Dagg

 

Frende, to kaj firma nema neki aktualni oglas na Internetu ili fejsu, ne znači da ista ne traži developera.

Da na tržitu rada fali developera, jer da ih ima poslodavci bi mogli puno više posla, odnosno projekta preuzimati na sebe. Ovako pravog developera ni za lijek.

Ako si kvalitetan upadaš. Ako nisi, više sreće i znanje neki slijedeći put. To je jednostavno tako.

 

 Uz dužno poštovanje imam 10 godina iskustva na domaćem IT tržištu rada i držim da vrlo dobro znam situaciju. A gdje traže ako ne preko mreža i oglasa, preko punice i rodbine? Mislim da si daleko pretjerao. Možda mi ne živimo u istoj državi. Uvijek iste firme ponavljaju oglase a ljudi koji se javljaju govore mi skoro uvijek isto. Svi traže do 30 godina sa velikim iskustvom i malim zahtjevima. A toga vidi čuda nema pa se oglasi ponavljaju. To da je u RH velika potražnja za programerima je jedna od većih floskula ovog društva.

 

Ja znam trenutno desetak firmi koje traže. Realnih, ozbiljnijih firmi. Mi smo ih valjda nabavili 15 - 20 (juniori).

I ne traže se seniori od 25 godina s 15 godina iskustva.

4 godine
neaktivan
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Old Iggy kaže...

Nije uopće bitno koliko ih ima. Ako svi developeri krenu u tom smjeru (a tu nisu samo developeri već i niz drugih struka koje su krenule u tom smjeru), državi je svejedno jesu li tu ili vani.

Prihodi takvih obrtnika i doprinos proračunu nisu u srazmjeru i mogu predstavljati gadan problem državi, makar samo u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

 Slažem se ja sa navedenim uzimajući u obzir i pitanje što je istina od toga što novinari pišu.

Međutim problem je ovdje što po običaju inspekcije neće odraditi svoj dio posla i spriječiti zlouporabu već će jednostavno ukinuti paušalni obrt za IT struku gdje ne spadaju samo programeri već i čitav niz poddjelatnosti.

Zadnji takav slučaj koji pamtim (to je bilo 2001 ako se ne varam) kada se nešto ranije   uvelo da majke sa troje i više djece primaju porodiljni kroz tri godine. I baš smo se poveselili jer smo "ispunili kvotu" kad ono na vjestima slušamo Vesnu Pusić koja govori kako se to ukida jer 10-15 posto majki to zlorabi. Ako znaju da je to 10-15% onda znaju i o kome se radi. No naša Vlada po običaju ne traži tko je pronašao rupe u zakonu već metodom gordijskog čvora tu povlasticu ukida svima.

Bojim se da će tako biti i ovaj put. To je modus operandi svih naših Vlada. Paušalni obrt nesumnjivo  ima  dobrih strana (nešto od toga naveo sam u prethodnim postovima) i treba ga zadržati, a institucije inspektorata neka pronađu krivce vezano za ono što spominješ. Napunili su Ininu Zgradu u Šubićevoj i kadra ne nedostaje. Samo što je lakše ovako-ukineš svima, ništa ne radiš, a za plaće stiže više nego prije. Use, nase i podase, a ostale ko j...

16 godina
offline
Re: Zloupotreba paušalnih obrta čini istu štetu do
Herion kaže...
Old Iggy kaže...

Nije uopće bitno koliko ih ima. Ako svi developeri krenu u tom smjeru (a tu nisu samo developeri već i niz drugih struka koje su krenule u tom smjeru), državi je svejedno jesu li tu ili vani.

Prihodi takvih obrtnika i doprinos proračunu nisu u srazmjeru i mogu predstavljati gadan problem državi, makar samo u mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

 Slažem se ja sa navedenim uzimajući u obzir i pitanje što je istina od toga što novinari pišu.

Međutim problem je ovdje što po običaju inspekcije neće odraditi svoj dio posla i spriječiti zlouporabu već će jednostavno ukinuti paušalni obrt za IT struku gdje ne spadaju samo programeri već i čitav niz poddjelatnosti.

Iz moje perspektive, primarni problem paušalnih obrta je vezanost uz godišnji prihod umjesto profit prije dohodaka / amortizacije.

To je, za razliku od "klasičnog" poslovanja (tu su i nekakvi dodatni troškovi roba, radova itd) kod developera i ostalih zanimanja razlog ekstremne "rupe" koja je praktički izvor potencijalno "enormnih" primanja bez odgovarajućih nameta.

Moguće je onda ili prilagodba pojedinim zanimanjima ili mijenjanje računice prema prihod - materijalni / proizvodni troškovi elementu, ne samo prihod.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice