Procesor i maticna

poruka: 6
|
čitano: 721
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
offline
Procesor i maticna

Posto nisam bas dobar oko hardvera,zanima me da li ovaj procesor AMD Athlon II X4 630 moze na ovu maticnu ECS Nettle3(AM2)?
Vec sam ubacivao,ali javlja se problem prilikom paljenja PC-a..Kao da ne prima taj procesor iako je isti socket,cak i mijenjao napojnu,dok kod trece maticne radi procesor normalno ASUS G-SURF 365(nVidia MCP67/68)
Socket kod sve tri maticne je AM2..

Da li treba BIOS update-ovati ili u cemu je vec problem?

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.9.2017 18:59 (volim igre11).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Procesor i maticna

prije nego stavljaš CPU MORAŠ provjeriti kompatibilnost, mbo-cpu (konkretno koja jezgra-voltaža, lako možeš uništiti mbo-cpu). Prvo mjesto je str.proizvođača, usput može i noviji BIOS .. ali ne za sve slučajeve.

- x4 nije podržan, može do x2 5600 i sl (starija generacija-jezgra). Google zna.. (prvi link, vjerojatno ima i drugih.) Kad tražiš podatke ili BIOS za stariju MBO, pripazi na reviziju MBO (preciznija oznaka od same serije).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
offline
Re: Procesor i maticna

Gledao sam to ali isti socket,tek sam kasnije razmisljao sta ako nema veze socket ako maticna ne podrzava(pa sam dosao na ideju nakon citanja o update BIOS-u da to moze pomoci)..
Na toj ASUS G-SURF 365 radi normalno procesor...A isto ne vidim da pise da podrzava taj procesor( https://www.asus.com/rs/Motherboards/GSURF365/specifications/ )
Procesor je AM3,maticne su AM2 socket...

15 godina
offline
Re: Procesor i maticna

am2 nije isto što i am2+ (plus nešto znači)

druga mbo, drugi proizvođač, ne vrijedi pravilo tj ovisi o biosu i reviziji ploče, možeš tumačiti samo kao možda radi.. (ali prije nego probaš zbog rizika provjeriti sve ostalo..)

-ova asusova mbo, podržava phenom x4, koji je rebrandan athlon x4.. druga ploča ne podržava phenom x4 i to je objašnjenje. BIOS u tom slučaju može samo preciiznije pomoći u prepozanvanju-podršci procesora, ali ponekad nije čak nužan. Kad tražiš takve info, moraš računati na promjene naziva (rebranding) serije. Gledaj jezgru, npr s CPU-z/ID ili googlaš sve teh podatke.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
11 godina
neaktivan
offline
Re: Procesor i maticna

Hvala na boljem objasnjenju...
Nego koja je bolja maticna od te 2?
Imam jos jedan problem zbog kojeg sam i izvadio taj procesor...U PC-u koji je bio taj procesor,radio je jedno vrijeme normalno(kratko mozda ukupno 10sati) i kad sam instalirao novi windows i drivere,ugasio ga i nakon 1 ili 2h da upalim,kad nece vise...Vadio bateriju,mijenjao napojnu,ostavljao sam procesor sve ostalo iskopcao,palio na pinove tamo gdje se ustekava taster,ali nece da upali dzabe sve sto sam procitao...Predpostavljam da je maticna riknula?

 

15 godina
offline
Re: Procesor i maticna

moguće da je crkla.. opet, zato je važno vidjeti koji konkretan cpu-jezgru podržava ploča, npr +125w .. i mada može neko vrijeme raditi, može jednako crknuti.

+ postoje 'isti' CPUi s različitim naponima npr na 90w.. treba računati s promjenama oznake-naziva i sto sitnica. (a možda je razlog nešto sasvim nevezano, jer kvar se može uvijek desiti..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice