Ne mogu instalirati Windows sa bootabilnog USB-a

poruka: 7
|
čitano: 6.437
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
9 godina
offline
Ne mogu

Ovako, na laptopu je bio instaliran Windows 10 Home (legalno sve), išao sam raditi clean install Windowsa 10 na laptop (Acer Swift 3), kao što sam to radio već hrpetinu puta sebi i drugima. Prvo sam imao problem da nikako nisam mogao bootati sa usb-a (dobivao sam error sa Slike 2.) i nekako sam jedva iz Windowsa uspio pomoću neke opcije (Settings>Recovery>Advanced startup>i tamo se odabere USB). I tada kod instalacije Windowsa u koraku gdje se mora odabrati particija sam obrisao sve particije (erase/delete ili kako već) tako da dobijem unallocated veličine diska (tako uvijek radim na PCu i nikakvih problema).

 

 

I tu je nastao problem, izbaci poruku "we couldn't find and drives" i ne da dalje da kliknem next. Tu sam otvorio CMD prozor i provjerio disk sa diskpart>list disk (VIDJETI KOD DOLE ISPOD). Zatim sam restartao laptop, i sad više ne mogu bootati s USB-a da započnem instalaciju.

 

 

Ako u BIOSU namjestim UEFI i probam bootati dobijem poruku "No bootable device" (Slika 1). Kad prebacim na Legacy dobijem "No bootable device -- insert boot disk and press any key" (Slika 2). Boot order je u oba dva slučaja namješten tako da je USB prvi na listi, ali kad vratim BIOS na default postavke (a samim time i boot order) i dalje ista stvar. Bootabilni USB sam napravio prvi put sa Windows Media Creation Tool, a zatim pomoću Rufusa sa ISO fajlom iz WMCT (Namješteno je bilo GPT) jer sam mislio da je tu neka caka.

 

 

 

DISKPART> list disk

Disk ### Status     Size   Free   Dyn Gpt

-------- ------------- ------- ------- --- ---

Disk 1  Online     28 GB  0      *

 

Ne želi dobro formatirati kod, ova zvjezdica * ide ispod Gpt. Nisam siguran jel pisalo Online pod status. Inače u laptopu je samo NVMe SSD od 256GB, a pisalo je pod size 28 G ili GB (Da, "28", dvadeset osam), a pod Free 0. I tu sam restartao laptop nažalost i više ne mogu ništa.

 

Da bar mogu opet nekako bootati sa USB-a i započeti Win instalaciju da oprobam neke diskpart komande (Partition not set as active - pa da stavim na active ako već nije).

 

 

Pukušao sam što detaljnije opisati situaciju.

Slika+1 Slika+1
Slika+2 Slika+2
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.7.2019 20:23 (Avensac).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Ne mogu instalirati Windows sa bootabilnog USB-a

Ako imaš drugi usb stick, probaj sa njim. Promjeni usb utore. 

All truly great thoughts are conceived by walking.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Ne mogu instalirati Windows sa bootabilnog USB-a

Moraš obrisati i tu particiju od 28GB, znači disk mora biti čist, pa onda pokrenuti instalaciju sa usb2 utora. Neka ti usb bude kompatibilan sa postavkama u biosu, jer inače će opet biti "No bootable device."

uključite logiku, prije postavljanja pitanja
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
offline
Ne mogu instalirati Windows sa bootabilnog USB-a

Hvala na pomoći. Skužio sam gdje je problem. USB je bio GPT, a treba biti MBR (ne znam jel to povezano s Windowsom ili Hardverom, postavkama u BIOSu..).

Stvar je u tome da Windows Media Creation Tool NE MOŽE usb convertati iz GPT u MBR nego samo instalira pa što bude, nekad kreiranje bootabilnog USB-a prođe, a nekad baca error (i to na istom USB-u, sve dok se ručno ne napravi konverzija iz CMD-a pomoću diskpart-a ili pronađete novi USB koji je već MBR).


Evo link za upute ako netko naleti na isti problem:
https://neosmart.net/wiki/convert-gpt-to-mbr/

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Ne mogu instalirati Windows sa bootabilnog USB

-netočno.. nije nikakav problem u mctoolu, on može i napravi oba moda.. problem je tvoj stikić ili iso ili nešto treće kao postavke biosa o kojima ništa ne znaš (ne razumiješ, kao uzrok-posljedice).. npr bootorder je nevažan i nabadanje na ćoravo, bolji način (konkretan) je izbor iz CMSa, tad točno znaš..

-gpt je samo za uefi-64bit novi os-iso, nema npr starog isoa koji ga podržava jer medij prije recimo deset godina nije imao gpt nego samo mbr.. zato je preporuka skinuti svježi iso s MSovih str, jer tko zna što imaš .. novi iso ima oba moda, gpt+mbr, mct napravi oba i samo o opcijama-mogućnostima (postavkama i željama) BIOSa ovisi koji ćeš bootati, oba rade. Ako npr radiš istu stvar rufusom, on nudi opcije, mbr, gpt, oba... i ovisi što odabereš. Svi alati pak rade istu stvar, sve što može OS i diskpart (ako trebaš vidi temu boot..). Ako je medij u oba moda, tad bootmenijem cms, biraš koji mod i dalje ako nisi pogrešno odabrao, mora raditi. Ako je medij samo u jednom modu, tad ne može ništa osim tog. Ako ne koristiš cms bootmeni tad je za svkai bios nabadanje na ćoravo (to nema veze s boot orderom, tj nije sam redosljed diskova nego i modova gpt-mbr ili mbr-gpt važan.. koji je primarni izbor default ako nisi koa korisnik sma odabrao. Zato treba koristi bootmeni. -tad znaš, tj odmah vidiš što sam medij podržava, nema nabadanja.

-ili, mct ni nije konverter, on ne konvertira medij iz jednog u drugi mod.. i ako si to očekivao, tad je to pogrešno. mct jednostavno snimi iso kakav god bio, novi iso ima oba moda, neki drugi ovisi kako je napravljen. KAo što kasnije navodiš, diskpart je taj koj nešto radi s diskom, ne mct koji je zapravo samo 'skripta' (program) koji kao wizzard obavi ono što bi inače korisnik morao kuckati u cmdu diskpartom i sl. jednako kao što installer s medija obavi instalaciju osa.. i pri tome koriste npr diskpart mada ga korisnik tad ne vidi smao klika next.

 

-ako je disk u gpt modu, tad ga ne možeš korsititi iz mbr boota.

-ako višestruko imaš problema s bootanjem, ne uspjeva, tad je nešto loše, sitkić, usb-konektor.. ili postavke kao fastboot koje treba isključiti i navedeno je u svim primjerima.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
Ne mogu instalirati Windows sa bootabilnog USB-a

Hvala, na objašnjenju.

 

Stikić je sad MBR, bootmode je UEFI (default postavke) i sve radi normalno, stikić je prepoznat u bootmeniju.
Dokle je god stikić bio GPT, stikić nije bio prepoznat nigdje.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Ne mogu instalirati Windows sa bootabilnog USB

-ne postoji uefi boot mode.. nego gpt ili mbr, dok uefi to omogućuje, opcija ili-ili.. ili opcije nema.

uefi je proširenje biosa raznim mogućnostima, bios je i dalje bios, boot je boot, opcije služe tome da se po potrebi/želji podese, naravno sve moraju zadovoljiti zajednički nazivnik ili kompatibilnost da bi nešto radilo. Ako je nešto drugačije, ne radi, što god to bilo, postavka biosa, boot medij i postojeći disk (jer je već korišen u nekom modu, dok bi novi bio čist bez ze postavke-inicijalizacije u gpt ili mbr modu što se može i npr u win diskmanageru kad dodaš disk).

 

edit: + za gpt mod je obavezan npr win 64bit.. ne može 32bitni, od w7sp1, w10 itd, .. tako da baš ništa ne pomaže ako netko želi u gpt modu instalirati npr w10x32.. bilo što ako je pogrešno, nekompatibilno-requirements, ne može... dok mbr-legacy može, jer je stari, jer podržava 32-64bitni os itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.10.2018 17:52 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice