Clicks je maskica za iPhone koja mu dodaje fizičku tipkovnicu

Na tržište stiže novi proizvod, namijenjen onima koji puno tipkaju na mobitelu, a žele pritom imati drugačije taktilno iskustvo, poput onoga kakvo je nekada nudio BlackBerry

Sandro Vrbanus subota, 6. siječnja 2024. u 06:00

Svijet mobilnih komunikacija, prije pojave iPhonea, značajno je bio promijenio BlackBerry. Ta marka je nudila prve kvalitetne mobitele s fizičkim tipkovnicama, omogućavajući tako brzo pisanje e-mailova u pokretu. Taktilni osjećaj tipkanja na njima bio je toliko zarazan, da su mnogi marku nazivali i "CrackBerry", uspoređujući ga s popularnom drogom.

Za duge poruke

Upravo takvo iskustvo tipkanja na danas najpopularniji mobitel, iPhone, želi prenijeti uređaj nazvan Clicks. Posrijedi je zapravo zaštitna maskica za mobitel, koja s donje strane ima ugrađenu punu QWERTY tipkovnicu. Njezinim korištenjem ekran iPhonea dobiva više prostora za ostali sadržaj, a korisnik ima nešto bolje taptičko iskustvo, nego što bi ga imao pritiskanjem virtualnih tipki na ravnom ekranu.

Uz klasične alfanumeričke tipke, tu je i poneka kratica (CMD, TAB, tipka za mikrofon…), pa se tipkovnicom Clicks može pristupiti svim najvažnijim i najčešće korištenim funkcijama virtualne iPhoneove tipkovnice. Tvorci kažu da su tipke posebno podešene, kako bi davale "savršenu ravnotežu otpora, klikanja i haptičke povratne informacije za brzo i točno tipkanja". K tome ova tipkovnica donosi i pozadinsko osvjetljenje i mogućnost bežičnog punjenja.

Na iPhone se Clicks spaja Lightning ili USB-C priključkom, načinjen je od silikona i veganske kože, s polikarbonatnim tipkama i niklovanim slovima. Takav bi uređaj trebao biti trajan i izdržljiv. Masa mu je 62 ili 65 grama, ovisno o veličini. Tipke su promjera 5,6 odnosno 6,3 milimetra.

Osnivač kompanije Clicks Technology, koja stoji iza ovog proizvoda, je Michael Fisher, inače youtuber pod nadimkom MrMobile, koji ima više od 1,2 milijuna pretplatnika na svojem kanalu, posvećenom mobitelima. Na svojem kanalu sada promovira i prvi vlastiti uređaj. Prva serija, nazvana Founders Edition, dostupna je za iPhone 14 Pro, 15 Pro i 15 Pro Max, dolazi u žutoj ili sivoj boji te košta 139 (Pro) ili 159 (Pro Max) američkih dolara u prednarudžbi.