Britanija najavljuje strože kazne za rasističko vrijeđanje nogometaša na društvenim mrežama

Potaknuti uvredama koje su njihovi građani upućivali nogometašima, Ministarstvu unutarnjih poslova najavilo je da će sve koji s takvim ponašanjem nastave kazniti strože nego do sada

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. prosinca 2021. u 06:00

Upućivanje rasističkih uvreda na račun nogometaša u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će zakonski izjednačeno s nasiljem ili neprimjerenim uzvicima na nogometnim utakmicama, najavila je njihova ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

Kao što je poznato, Ujedinjeno Kraljevstvo prilično je strogo po pitanju nasilja na nogometnim stadionima još od 1980-ih godina. Izjednačavanje prekršaja online i na stadionu u praksi znači da će vrijeđanje igrača na rasnoj osnovi moći prekršiteljima priskrbiti zabranu posjećivanja nogometnih utakmica – jednako kao da su uhvaćeni u kakvom huliganskom ispadu na tribinama.

Deset godina zabrane pristupa stadionima

Najstroža kazna za rasističko vrijeđanje putem društvenih bi mreža tako mogla biti i do 10 godina zabrane odlaska na nogometne utakmice. Do ovakve je odluke doveo porast broja trolova koji su nemilosrdno vrijeđali engleske reprezentativce nakon što su oni izgubili finale Europskog prvenstva ovoga ljeta. Slučaj je htio da trojica tamnoputih nogometaša u finalnom raspucavanju promaše jedanaesterce, a to je dovelo do ozbiljnih prijetnji i vrijeđanja na rasnoj osnovi, primarno na Twitteru.

"Oni koji su odgovorni za odvratno rasističko vrijeđanje online moraju biti kažnjeni. Izmjene zakona koje predlažem osigurat će da im se zabrani dolazak na nogometne utakmice", istaknula je Patel. Kršenje ovakve zabrane, kakva je do sada u Engleskoj i Walesu izrečena preko 1.300 puta, kazneno je djelo koje može dovesti do novčane ili pak zatvorske kazne, u trajanju od najviše šest mjeseci.

"Ako si kriv za rasističko vrijeđanje nogometaša online, nećeš više ići na utakmice. Bez iznimke i bez isprike", podržao je ovim riječima prijedlog svoje ministrice britanski premijer Boris Johnson.