Firefox testira ugrađeni alat za provjeru lažnih recenzija

Novu značajku Firefox je ugradio u svoj web preglednik. Ona ocjenjuje koliko su recenzije kupaca nekog proizvoda pouzdane

Tomislav Stanković četvrtak, 12. listopada 2023. u 07:05
📷 Image: Growtika, Unsplash
Image: Growtika, Unsplash

Budući da lažne recenzije za online trgovce predstavljaju veliki problem, morale su se poduzeti određene mjere kako bi se spriječilo zlonamjerne prodavače da ih koriste za podizanje ocjena svojih proizvoda s ciljem povećanja prodaje.

Značajka Review Checker pokreće se uz pomoć tehnologije tvrtke Fakespot, koju je Mozilla ranije ove godine kupila. Fakespot koristi sustav umjetne inteligencije i strojnog učenja za otkrivanje obrazaca i sličnosti među recenzijama kako bi označila one koje su najvjerojatnije obmanjujuće, prenosi The Verge.

Riječ je o online usluzi koja korisnicima pomaže da filtriraju lažne recenzije, nepouzdane prodavače te krivotvorene proizvode, prenosi MSPoweruser.

Fakespot nudi usluge provjere recenzija i putem svoje web stranice, proširenja za preglednike kao što su Chrome i Safari te iOS i Android aplikacije. Činjenica da se sada nudi kao ugrađena značajka Firefox preglednika može privući puno više korisnika Fakespot.

Firefoxov alat za provjeru recenzija je značajka koja pomaže u donošenju odluka pri kupnji. Ovaj alat procjenjuje autentičnost recenzija proizvoda, pomažući pri odlučivanju jesu li recenzije stvarnih kupaca ili pod je riječ o recenzijama pristranih, odnosno plaćenih recenzenata.

📷 Image: MSPowerUser
Image: MSPowerUser

Firefox trenutno podržava provjeru kod tri online trgovca u SAD-u, a to su Amazon, Best Buy i Walmart. Mozilla tvrdi da rade na proširenju značajke i na ostale lokacije i trgovce.

Za korištenje ove usluge u Firefox pregledniku potrebno je na web stranici jednog od navedenih online trgovaca otići na stranicu s pojedinostima o proizvodu i kliknuti ikonu oznake s cijenom, koja se nalazi u adresnoj traci preglednika. Nakon toga potrebno je kliknuti gumb Da, pokušajte, kako bi se uključio Review Checker. On tada analizira recenzije na stranici i dodjeljuje im određenu ocjenu.

Review Checker svakoj recenziji proizvoda dodjeljuje ocjenu, odnosno slovo u rasponu od A do F. A i B su pouzdane, iskrene i nepristrane recenzije. C predstavlja mješavinu pouzdanih i nepouzdanih recenzija, a D i F su nepouzdane recenzije, najvjerojatnije lažne.

Ova funkcionalnost u Firefoxu je u testnoj fazi te se službeni datum izlaska te značajke još čeka, a trebao bi biti u studenom.