Najinovativnije tvrtke na svijetu 2023.

Apple je najinovativnija kompanija još od 2005. Prvo mjesto ispustili su samo jednom, 2019. godine

Mladen Smrekar četvrtak, 15. lipnja 2023. u 10:05

Iz godine u godinu Boston Consulting Group (BCG) objavljuje svoju ljestvicu najinovativnijih tvrtki. BCG je anketirao predstavnike tisuću kompanija i njihov poredak odredio uspoređujući njihovu uspješnost u četiri kategorije: global mindshare, odnosno svijest potrošača ili popularnost koja okružuje određenu tvrtku, njene proizvode i ideje te industry peer view, odnosno broj glasova koji su pojedine tvrtke dobile od konkurenata. Tvrtke su uspoređivane i prema Herfindahl-Hirschmanovom indeksu kojim se mjeri tržišna snaga pojedinih poduzetnika te prema stvaranju vrijednosti, odnosno ukupnom povratu uloženog novca dioničarima tijekom trogodišnjeg razdoblja od siječnja 2020. do prosinca 2022.

Globalni Top 50

Visual Capitaist je prema prikupljenim podacima izradio grafike koje prikazuju poredak najinovativnijih. Apple se prema kriterijima koje postavlja BCG već četvrtu godinu zaredom smatra najinovativnijom tvrtkom na svijetu. Zapravo, Apple drži ovu titulu iz godine u godinu još od 2005. Na vrhu nisu bili samo jednom, 2019. godine.

Lista najinovativnijih kompanija na svijetu u ovoj godini 📷 Visual Capitalist
Lista najinovativnijih kompanija na svijetu u ovoj godini Visual Capitalist

Drugu poziciju drži Tesla koja se uspela za tri mjesta, a slijede Amazon i Alphabet koji su zadržali lanjske pozicije, dok je Microsoft ove godine zabilježio pad i skliznuo za tri mjesta.  Pandemija korone Moderni je donijela novi uspon na ljestvici najinovativnijih i šestu poziciju s koje je ovaj farmaceutski div izgurao korejski Samsung. Slijede dvije kineske tvrtke, Huawei i BYD te njemački Siemens koji je poskočio za čak mjesta i tako ušao u Top 10 najinventivnijih kompanija na svijetu.

Usporedba ulaganja nekad i danas 📷 Visual Capitalist
Usporedba ulaganja nekad i danas Visual Capitalist

Veliki skok od 15 mjesta učinio je još jedan farmaceutski div Johnson & Johnson koji se tako u uspeo na 12. mjesto liste najinventivnijih, dok su veliki pad zabilježili Sony (s devetog na 32. mjesto), Dell (s 14. na 38. mjesto) i Lenovo (s 24. na 48. mjesto).

Veliki ulagači

BCG u svom izvještaju posebno ističe nekoliko kompanija kao što je Bosch (37.). Ova njemačka tvrtka za inženjering i tehnologiju ima globalnu organizaciju za istraživanje i razvoj s 84.800 zaposlenika na 130 lokacija i konstantno podjednak novac troši na istraživanje i razvoj.

U tome se pak posebno ističe Samsung (7.), koji je na istraživanje i razvoj u 2021. potrošio više od 17 milijardi dolara, odnosno čak devet posto godišnje zarade od prodaje svojih proizvoda, čime je južnokorejski konglomerat postao jedan od najvećih svjetskih potrošača na inovacije. Samsungu je lani odobreno i 6300 američkih patenata, što je najviše od svih tvrtki s ove liste.

Od umjetne inteligencije do kvantnih računala: tehnološke kategorije u koje se ove godine ulaže najviše novca 📷 BCG
Od umjetne inteligencije do kvantnih računala: tehnološke kategorije u koje se ove godine ulaže najviše novca BCG

Inovativne tvrtke nisu isključivo tehnološke, dapače. McDonald's (34.) BCG smatra "predvodnikom industrije restorana u tehnološkim inovacijama i ulaganjima". Tvrtka je nedavno kupila Apprente, startup koji razvija glasovne tehnologije, i Dynamic Yield, tvrtku specijaliziranu za stvaranje prilagodljivih online iskustava. 

Najinovativnije tvrtke po nacionalnosti

SAD i Kina jedine su dvije zemlje koje su u posljednjih deset godina povećale svoj udio na ovoj listi, potiskujući tvrtke iz europskih zemalja poput Njemačke, Velike Britanije i Italije. Uočljiv je i značajan pad zastupljenosti kompanija iz Japana i Južne Koreje.

Ulaganja po država i usporedba ulaganja prije desed godina i 2023. 📷 Visual Capitalist
Ulaganja po država i usporedba ulaganja prije desed godina i 2023. Visual Capitalist

S obzirom na gospodarski rast Kine, kineskih će tvrtki biti sve više i zauzimat će sve više pozicije, predviđa BCG. Trenutno je najjači inovator u zemlji Huawei (8.), koji se na popisu 50 najboljih redovito nalazi od 2014., kad je debitirao na 50. mjestu.