Vlasnik marke NOKIA – HMD Global, kreće u proizvodnju 5G mobitela u Europi

HMD Global, nositelj licence za pametne telefone marke Nokia, postao je prva velika tvrtka za pametne telefone koja će svoje uređaje proizvoditi u Europi

Tomislav Stanković utorak, 3. listopada 2023. u 23:46
📷 Image: HMD Global
Image: HMD Global

Prije pola godine finska tvrtka objavila je da dio svoje proizvodnje seli u Europu kako bi zadovoljila sve veću potražnju, prenosi TechCrunch.

Kako bi proizvodili pametne telefone i tablete marke Nokia, tvrtka je 2016. potpisala ekskluzivni 10-godišnji ugovor o licenciranju s Nokiom Oyj (Nokia.he), nekada najvećim proizvođačem telefona.

Nokia XR21, 5G pametni telefon, proizvodit će se u Europi, točnije, u Mađarskoj. Tvrtka navodi da je riječ o uređaju koji posjeduje „izdržljivost vojnog stupnja“ i koji je izrađen od 100% recikliranog aluminija.

Ovo ograničeno izdanje koje dolazi s europske proizvodne linije bit će dostupno za kupnju na nokia.com. Uređaji ograničenog izdanja imat će ekskluzivnu „Frosted Platinum“ boju, ugraviran vlastiti jedinstveni serijski broj te dolaze s certifikatom o podrijetlu u kutiji.

Dostupnost u Europi

Nokia XR21 Limited Edition u „Frosted Platinum“ izdanju dostupna je na tržištima UK, Francuske, Austrije, Nizozemske, Belgije, Španjolske, Italije i Finske po cijeni od 699 eura.

Europsko izdanje ovog modela dolazi u crnoj boji na tržišta Velike Britanije, Irske, Francuske, Njemačke, Austrije, Nizozemske, Belgije, Španjolske, Italije i Finske, s cijenom od 649 eura.

Materijali za izradu uređaja dolazit će i dalje iz raznih dijelova svijeta, najviše iz Kine, u proizvodni pogon u Europi, na sastavljanje, kalibraciju i testiranje.

"Posvećeni smo ulaganjima u sigurnost, tehnologiju i proizvodne procese koji povećavaju sigurnost i trajnost naših uređaja. Oduševljeni smo što proizvodimo Nokiu XR21, naš prepoznatljivi robusni 5G pametni telefon, u Europi", izjavio je Jean-Francois Baril, suosnivač, predsjednik i izvršni direktor HMD Globala.

Prije nego je HMD uspostavio svoje poslovanje u Mađarskoj, Europi je nedostajala industrija za proizvodnju telefona budući da su velike korporacije poput Applea i Samsunga svoje uređaje proizvodile u Aziji kako bi smanjile proizvodne troškove.

Tvrtka podatke sigurno pohranjuje u Europskoj uniji, potrošački i korporativni podaci sa svih pametnih telefona koje proizvodi HMD čuvaju se i obrađuju na poslužiteljima u Finskoj od 2019. godine.