AI4Health.Cro: natjecanje koje želi umjetnom inteligencijom riješiti velik problem u zdravstvu

Za manje od tjedan dana ističe rok za prijavu na inovacijsko natjecanje AI4Health.Cro, na kojem natjecatelji mogu tehnologijom pomoći u rješavanju problema rane rehospitalizacije

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 12. veljače 2024. u 16:34

Europski digitalni inovacijski centar za primjenu umjetne inteligencije u zdravstvu i medicini (AI4Health.Cro) poziva inovatore, IT i medicinske stručnjake da se do 18. veljače prijave na inovacijsko natjecanje te tako doprinesu rješavanju jednog od gorućih problema u zdravstvu – problema rane rehospitalizacije. Ako želite kombinirati tehnologiju umjetne inteligencije (AI), strojno učenje i kreativnost te sudjelovati u izazovu s kratkim rokovima, a pri tome osvojiti jednu od nagrada iz fonda vrijednog 9.000 eura, ovo je prilika za vas – poručuju iz konzorcija AI4Health.Cro.

Prediktivnim modelima do rješenja

Rani ponovni prijemi u bolnicu, a tu se podrazumijevaju ponovni prijemi pacijenata koji se dogodi u roku od 30 dana od prvotnog otpusta, ne samo da stvaraju značajan financijski pritisak na zdravstvene sustave, već utječu i na oporavak pacijenata te kvalitetu života. Riječ je o gorućem problemu u zdravstvu diljem svijeta koji, primjerice, u Sjedinjenim Američkim Državama godišnje generira trošak veći od 25 milijardi dolara.

Brojne studije sugeriraju da bi se s boljim prediktivnim modelima, optimizacijom procesa korištenja kliničkih podataka, zdravstvenim intervencijama, poput prijelazne ili dodatne skrbi, značajan dio tih prijema mogao spriječiti, i to njih čak 50%. Konzorcij stručnjaka okupljen na projektu AI4Health.Cro smatra da rješenje leži u primjeni AI tehnologija.

Nagradni fond 9.000 eura

"AI i strojno učenje nude obećavajuća rješenja za smanjenje ranih ponovnih prijema u bolnice, predviđanjem rizika kod pacijenata, personalizacijom planova skrbi i poboljšanjem praćenja nakon otpusta. Analizirajući velike skupove kliničkih podataka, ova tehnologija može identificirati pacijente s visokim rizikom od ponovnog prijema, osigurati ciljane intervencije i kontinuiranu skrb, uz bolje ishode za pacijente i učinkovitost zdravstvene skrbi", naglasila je dr. sc. Anja Barešić, koordinatorica projekta AI4Health.Cro s Instituta Ruđer Bošković.

dr. sc. Anja Barešić
dr. sc. Anja Barešić

Osim prilike da doprinesu značajnim promjenama u poboljšanju zdravstvenog sustava, natjecatelji imaju priliku osvojiti nagrade iz fonda vrijednog 9.000 eura. Natjecanje će trajati do 12. travnja, a prijave su otvorene 18. veljače 2024. godine na ovom mjestu.