Ured povjerenika za informiranje UK poziva tvrtke da se pozabave rizicima privatnosti AI-ja

Tvrtke koje posluju na tržištu Ujedinjenog Kraljevstva morat će pokazati ICO-u "kako su se pozabavili rizicima koji se javljaju u njihovom kontekstu - čak i ako je temeljna tehnologija ista"

Tomislav Stanković četvrtak, 15. lipnja 2023. u 22:33
📷 Image: Dayne Topkin, Unsplash
Image: Dayne Topkin, Unsplash

ICO najavljuje strože provjere pridržavaju li se tvrtke pravila privatnosti kada je u pitanju integracija i korištenje umjetne inteligencije u njihovim softverskim proizvodima prije nego ih plasiraju na tržište, objavljeno je na stranici ICO-a.

Posebno upozoravaju na rizike koji dolaze s usvajanjem novih tehnologija pri čemu mnoge tvrtke žele što prije integrirati različita AI rješenja u svoje proizvode nesvjesni kako korisničke podatke i same korisnike potencijalno mogu izložiti riziku.

“Provjerit ćemo jesu li se tvrtke uhvatile u koštac s rizicima privatnosti prije nego što uvedu generativnu umjetnu inteligenciju — i poduzmu radnje tamo gdje postoji rizik od štete za ljude zbog loše upotrebe njihovih podataka. Ne može biti isprike za ignoriranje rizika za prava i slobode ljudi prije uvođenja", upozorava Stephena Almonda, izvršni direktor ICO-a.

U objavi se pozivaju na istraživanje koje kaže "da bi generativna umjetna inteligencija mogla postati tržište vrijedno 1 trilijun funti u roku od jednog desetljeća" iz čega je jasno zašto se mnogi žele uključiti, ali ne pod cijenu rizika po privatnost.

Zakon o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva predviđa novčane kazne za kršenja koja mogu dosegnuti do 17,5 milijuna funti ili 4% ukupnog godišnjeg prometa u cijelom svijetu u prethodnoj financijskoj godini, ovisno o tome što je više.