Asus ROG Ryujin III 360 ARGB - Još inovativnije, još ekstremnije

Najnaprednije, i u svakom pogledu najekstremnije, Asusovo vodeno hlađenje dobilo je svog nasljednika. Pogledajmo što je novo i koje inovacije donosi

Lorenzo Pauković ponedjeljak, 25. rujna 2023. u 07:50
Specifikacije
Podržani socketi Intel LGA 115X/1200/1700, AMG AM5, AM4
Dimenzije radijatora 399,5 x 120 x 30 mm
Specifikacije pumpe 800 – 3.600 o/min
Ventilatori 3x ROG Magnetic Daisy-chainable 120 mm (proizvodi Noctua)
Jamstvo 3 godine
Dojam Vodeno hlađenje za odlikaše – najopremljenije i najkvalitetnije što tržište hlađenja za procesore trenutačno nudi

Serija Asusovih vodenih hlađenja Ryujin predstavlja sâm vrh ponude AIO rashladnih sustava tog proizvođača. Riječ je o proizvodima za prave entuzijaste, a okarakterizirati se mogu vrlo visokom cijenom te brojnim pametnim, korisnim i efektnim dodacima. Testirani Ryujin III dolazi u nekoliko okusa: dostupan je u veličinama od 240 i 360 milimetara te u bijeloj i crnoj boji. Crni modeli proizvode se i u varijanti bez ARGB osvjetljenja.

Novi LCD

ROG Ryujin III 360 ARGB je, kako mu i samo ime kaže, već treća inkarnacija najnaprednijeg modela te serije hlađenja. Sa sobom donosi kojekakve novotarije, ali i svaki aspekt hlađenja itekako je poboljšan.

Povećana bakrena baza samo je jedno od poboljšanja u odnosu na prethodnika, Ryujin II
Povećana bakrena baza samo je jedno od poboljšanja u odnosu na prethodnika, Ryujin II

Prvi na popisu poboljšanih elemenata jest 3,5-inčni LCD zaslon. Njemu je pridodano dvostruko više flash memorije nego dosad (32 MB umjesto 16 MB), a u isto vrijeme povećan je broj frameova koje može prikazati – 2.000 umjesto dosadašnjih 500. Iako se na prvu ne čini mnogo, ta poboljšanja dovoljna su da znatno povećaju fluidnost određenih animacija koje zaslon može prikazivati za vrijeme rada računala. Asus, nažalost, ne iznosi konkretnu razlučivost zaslona, niti tip ugrađenog panela. S druge strane, spominje se mogućnost prikaza boja u 24 bita te frekvencija osvježavanja od 60 Hz. Možemo potvrditi da je kvaliteta slike prilično dobra, ali zaslon definitivno nema dovoljnu gustoću piksela da se s udaljenosti od tridesetak centimetara ne mogu razaznati pojedini pikseli. Vjerujemo da je Asus toga svjestan te kako razlučivost zaslona planira povećati kod budućih izdanja Ryujina.

Ugrađeni zaslon također je poboljšan – odsad je moguće učitati GIF-ove s do 2.000 sličica, umjesto dosadašnjih 500
Ugrađeni zaslon također je poboljšan – odsad je moguće učitati GIF-ove s do 2.000 sličica, umjesto dosadašnjih 500

Sâm zaslon nalazi se unutar plastičnog okvira koji se lako skida zahvaljujući magnetnom konektoru. Iako nije novost, važno je istaknuti značaj tog fantastičnog tehničkog rješenja. Naime, zbog glomaznosti tog okvira, nužno ga je skinuti da biste blok hladnjaka mogli lakše učvrstiti za procesor.

MicroFAN

Skidanje plastičnog okvira, koji nosi zaslon, otkriva otprije poznati maleni ventilator, takozvani MicroFAN, koji služi za poboljšanje hlađenja VRM-ova matičnih ploča. Sviđa nam se to što Asus svoje hlađenje želi nakrcati što većim brojem dodataka, ali njegova korisnost je upitna. Najprije, problem je u samoj veličini ventilatora – s obzirom na dimenzije, maleni ventilatori moraju se okretati na visokim brzinama kako bi osigurali dovoljno dobar protok zraka.

LCD je za bazu povezan preko magnetnog konektora, stoga se lako skida i smanjuje broj kabela cijelog sustava hlađenja. Ispod njega nalazi se maleni ventilator za pospješivanje hlađenja VRM sklopova
LCD je za bazu povezan preko magnetnog konektora, stoga se lako skida i smanjuje broj kabela cijelog sustava hlađenja. Ispod njega nalazi se maleni ventilator za pospješivanje hlađenja VRM sklopova

To se pokazalo točnim; iz ventilatora dopire iritirajuće zujanje od trenutka uključenja računala. Jedini način da se to zujanje ukloni jest da se iz Asusove aplikacije Armoury Crate, kojom se upravlja i svim drugim aspektima Ryujina III (animacije i podaci na ekranu, profili i krivulje hlađenja, i drugo) smanji njegova brzina vrtnje. Ventilator ne posjeduje svoj vlastiti konektor za spajanje na matičnu ploču, pa aplikacija ostaje jedini način da se zujanju stane na kraj. Konkretno, dok mu nismo ručno smanjili brzinu vrtnje, ventilator se okretao na 3.000 o/min. Maksimum je 5.100, dok je minimum 800 o/min. Smjesta smo smanjili brzinu vrtnje na donju vrijednost. Pri toj brzini, možemo potvrditi da zujanje prestaje. Spomenimo i činjenicu da su VRM-ovi modernih matičnih ploča u najvećem broju slučajeva sasvim adekvatno hlađeni svojim aluminijskim hladnjacima, stoga nema velike potrebe da se dovede dodatni protok zraka na njih.

Isporučeni ventilatori

Osim opisanim MicroFAN-om, vodeno hlađenje opremljeno je trima glavnim 120-milimetarskim ventilatorima, koji služe odvođenju topline s radijatora. Ventilatore za Ryujin III proizvodi famozna austrijska Noctua, tvrtka koja je svoju ekspertizu na tom polju davno dokazala, te se smatra prvim izborom kada tražimo ventilatore koji su istodobno tihi i izvanredno učinkoviti.

Novorazvijeni ventilatori, koje proizvodi čuvena Noctua, na bokovima posjeduju magnetne konektore, za lakšu ugradnju i smanjenje šume kabela
Novorazvijeni ventilatori, koje proizvodi čuvena Noctua, na bokovima posjeduju magnetne konektore, za lakšu ugradnju i smanjenje šume kabela

Asus isporučene ventilatore naziva "ROG Magnetic Daisy-chainable". Naziv se odnosi na način spajanja. Naime, svaki ventilator na jednoj strani ima ženski, a na drugoj strani muški magnetni konektor, koji se koriste za njihovo međusobno povezivanje. Dakle, iz ventilatora ne izlaze žice klasičnih 4-pinskih konektora, već se u priloženom pakiranju nalazi po jedan muški i ženski konektor, koji se spoji s jednim od ventilatora te se on potom spoji na 4-pinski konektor na matičnoj ploči. Hvalimo takav pristup, jer uvelike smanjuje količinu kabela koji dopiru iz hlađenja. Usto, takvi konektori pridonose prestižnosti hardvera i olakšavaju instalaciju. Sami magneti izrazito su jaki – toliko jaki da ih nehotice jednostavno nije moguće odvojiti. Brzina ventilatora deklarirana je na minimalnih 600 i maksimalnih 2.200 o/min.

Kako smo već i naveli, hlađenje je nakrcano dodatnim manjim poboljšanjima. Crijeva hlađenja sada su podebljana s pet na sedam milimetara, što bi u teoriji trebalo smanjiti otpor protoka rashladne tekućine. Usto, i duljina crijeva povećana je 20 milimetara te sada ukupno broji 400 mm. Bakreni blok ima povećanu bazu, kako bi se bolje nosio s odvođenjem topline s fizički većih procesora. Radijator je također doživio određene izmjene – sada je tri milimetra deblji. Za protok rashladne tekućine sada se brine Asetekova pumpa osme generacije, za koju Asus tvrdi da bi trebala omogućiti tiši rad i bolji protok.

Instalacija i performanse

Proces ugradnje hlađenja nije osobito mijenjan, niti se posebno razlikuje od načina instalacije drugih Asusovih vodenih hlađenja. Za testiranje koristili smo Intelov procesor Core i9-13900K, stoga smo za instalaciju trebali ugraditi plastični podložak. Upute za korištenje dovoljno su jasne, ali smatramo da se tu mogao odraditi bolji posao – s obzirom na cjenovni rang, pokoji pismeni naputak, osim ilustracija, ne bi bio naodmet. Bilo kako bilo, nakon postavljanja plastičnog podloška potrebno je na svaki njegov kraj naviti metalne odstojnike. Potom je potrebno staviti blok vodenog hlađenja i za kraj, zaviti vijke. Stvar je i u praksi prilično jednostavna. Međutim, naišli smo na određene probleme prilikom skidanja vodenog bloka. Naime, iako su gornji vijci vrlo kvalitetno izrađeni, jednom kad se zavrnu do kraja, postoji mogućnost da prilikom odvrtanja povuku sa sobom cijeli odstojnik. Kada se tome pridoda mlak dojam kvalitete priložene plastične podloške, kakvoj zaista nije mjesto na AIO hladnjaku Ryujinove cijene, dolazimo do zaključka kako Asus nije dovoljno vremena posvetio kvaliteti isporučenih dijelova za montažu. Kupcima sugeriramo da budu izrazito oprezni u slučaju demontaže Asusova pulena, da se ne dogodi puknuće podloška, ili možda nešto još i gore.

Ekran može prikazivati animacije, logoe, temperature procesora i grafičke kartice, i razne druge podatke. Sve to namještamo u softveru Armoury Crate
Ekran može prikazivati animacije, logoe, temperature procesora i grafičke kartice, i razne druge podatke. Sve to namještamo u softveru Armoury Crate

S druge strane, jednom kada blok nalegne na procesor, korisnici mogu biti samo zadovoljni. Dok računalo miruje, na mjernoj udaljenosti od oko 30 centimetara, nismo opazili buku ugrađene vodene pumpe, dok su priloženi ventilatori također gotovo bešumni – na navedenoj udaljenosti izmjerili smo svega 38,7 dBa. Ventilatori se pritom okreću na oko 800 o/min, dok pumpa radi pri 1.100 o/min. Prilikom maksimalnog sintetičkog opterećenja, buka hlađenja se povećava. U tom scenariju izmjerili smo 48,5 dBa. Vrijednost je nešto niža u odnosu na Cooler Masterovo 360-milimetarsko AIO hlađenje MasterLiquid 360L, koje smo nedavno testirali, dok se u isto vrijeme ventilatori na Ryujinu okreću na nešto višoj brzini. Pritom se temperature procesorskih jezgri kreću između 77 i 87 °C, što je odličan rezultat, kada se uzme u obzir visoka potrošnja Intelove grijalice. Prilikom overklokiranja, stvari su i dalje itekako dobre. Na testnoj ploči isključili smo sva ograničenja potrošnje te smo aktivirali funkciju automatskog overklokiranja. Buka hlađenja nije se povećala, ali temperature, naravno, jesu – najzagrijanija P jezgra na trenutke je dosezala 100 °C, dok je radni takt oscilirao između 5.400 i 5.500 MHz. Manje zahtjevne E jezgre dosezale su maksimalnih 87 °C, što je porast od 10 °C u odnosu na vrijednost zabilježenu prije overklokiranja.

U vodeni blok ugrađena je Asetekova pumpa 8. generacije, koja svoj posao obavlja odlično
U vodeni blok ugrađena je Asetekova pumpa 8. generacije, koja svoj posao obavlja odlično

Sa svim navedenim poboljšanjima, Asus je s Ryujinom III napravio dobar posao. Kvaliteta izrade samog hlađenja nevjerojatno je uvjerljiva, dok su performanse hlađenja odlične – dovoljno dobre i za najzahtjevnije procesore. S poboljšanim dodacima, vjerujemo da Asus neće imati problema u pronalasku novih kupaca među sretnicima s neograničenim budžetom, dok će ostale odvratiti cijena, koja bi u Europi trebala iznositi oko 500 eura. Također, treba obratiti pozornost na sitne iritantnosti, u koje možemo ubrojiti razočaravajuću kvalitetu mehanizma za montiranje bloka.

Sve u svemu, ovo je odlično vodeno hlađenje za one koji žele samo najbolje, i pritom im novac ne igra ulogu.

Asus ROG Ryujin III 360 ARGB

  • Kvaliteta izrade
  • Raskošno pakiranje
  • Ventilatori bez žica drastično smanjuju gužvu s kabelima
  • Ugrađeno ARGB osvjetljenje
  • Popratni softver
  • Atraktivan LCD u boji
  • Dugačka i fleksibilna crijeva
  • Kvaliteta mehanizma za montiranje nije na razini ostatka hladnjaka
  • Pomalo šture upute za instalaciju
  • Visoka cijena
  • Bučan VRM ventilator pri višim okretajima (može se utišati)
Performanse 10
Buka 8
Izrada 9
Montaža 9
UKUPNI DOJAM 9
Cijena Oko 500 eura Prikaži sve cijene Ustupio: ASUS
Bug 371 listopad 2023.