D-Link AX1500 Smart Router R15 - Jeftin i naklonjen manje iskusnima

D-Link nudi jedan od najjeftinijih Wi-Fi 6 routera na tržištu, koji usprkos niskoj cijeni, krije brojne zanimljive mogućnosti, a usput je i iznenađujuće pristupačan manje iskusnim korisnicima

Davor Šuštić petak, 31. prosinca 2021. u 00:00
Specifikacije
Podržani bežični standardi Wi-Fi 6 (802.11ax) i svi stariji
Konfiguracija bežičnih antena 2x2
LAN portovi 4x 10/100/1000 (3x LAN + 1x WAN)
Upravljanje Mobilna aplikacija (Android, iOS), web-sučelje
Dimenzije i masa 252x166x194 mm, 300 g
Jamstvo 2 godine

Domaće korisnike u pravilu nije lako uvjeriti da bi trebali razmisliti o kupnji novog routera, zato što je to uređaj koji dobivaju "besplatno", od svojeg davatelja internetske usluge. Osnovni nedostatak takvih routera jest to što redovito tehnološki kaskaju za modernim vremenima, osobito u aspektu podržanih bežičnih standarda.

Aktualni bežični standard naziva se Wi-Fi 6 (802.11ax) i njemu smo još 2019. godine posvetili veliku temu, gdje smo se u detalje pozabavili svime što donosi i što ga čini vrijednim pozornosti. Kratka verzija: osim veće propusnosti, uz teoretski maksimum od 9,6 Gbit/s (za trećinu brže od standarda Wi-Fi 5, odnosno 802.11ac), Wi-Fi 6 bežične mreže drastično se bolje nose s velikim brojem klijenata, zahvaljujući kombinaciji tehnologija namijenjenih povećanju spektralne učinkovitosti i sirove propusnosti te smanjenju potrošnje energije, kao što su MIMO, MU-MIMO, OFDMA multipleksiranje, BSS Coloring i Target Wake Time. Svaku od njih pojedinačno pokrili smo u spomenutoj temi o standardu Wi-Fi 6, stoga potražite taj tekst u Bugu 323 ili na našem webu. Kvalitetnije baratanje većim brojem klijenata smatramo važnijim od samog povećanja propusnosti bežične mreže zato što je broj umreženih računala, gadgeta i pametnih uređaja u ekstremnom porastu. Primjera radi, vaš autor u svojem domu ima tridesetak klijenata koji traže neprestanu mrežnu konekciju te mogućnost komunikacije s Internetom, ali i među sobom. Riječ je o za današnje pojmove posve uobičajenoj kombinaciji stolnih računala, laptopa, mobitela, tableta, televizora, pametnih zvučnika, žarulja i LED traka te mrežno povezivih kućanskih aparata, poput suđerice, sušilice i perilice rublja. Taj broj prije nekoliko je godina bio jednoznamenkast, a u budućnosti će nesumnjivo nastaviti rasti.

Velik dio gornje strane routera perforiran je, radi smanjenja temperature unutar kućišta, a cjelokupni dizajn oku je ugodan
Velik dio gornje strane routera perforiran je, radi smanjenja temperature unutar kućišta, a cjelokupni dizajn oku je ugodan

Proširenje kućne mreže

D-Linkov router AX1500 Smart Router R15 (radi jednostavnosti, u nastavku ćemo ga zvati "R15") nećete instalirati umjesto routera koji ste dobili od davatelja internetske usluge, već ćete ga povezati s njime i prepustiti mu upravljanje svim kućnim žičnim i bežičnim klijentima, koje će umrežiti u gigabitnu žičnu i brzu bežičnu mrežu, temeljenu na standardu Wi-Fi 6 (802.11ax). Naravno, na R15 bežično se također mogu povezati svi klijenti koji podržavaju starije bežične standarde, ali proizvođač ističe kako će Wi-Fi 6 klijenti uživati u beneficijama poput upola niže latencije i gotovo dvostruko većeg dometa. U tipičnim radnim okolinama ukupno je podržano do 128 bežičnih klijenata, što će biti dovoljno za moderna kućanstva.

  Wi-Fi 5 klijent Wi-Fi 6 klijent
Prostorija s routerom
Jakost signala -41 dBm -39 dBm
Izmjerena propusnost 93,04 Mbit/s 125,96 Mbit/s
Frekvencijski pojas 5 GHz 5 GHz
Spavaća soba (isti kat, 8 metara od routera, 1 betonski zid)    
Jakost signala -64 dBm -59 dBm
Izmjerena propusnost 49,97 Mbit/s 65,44 Mbit/s
Frekvencijski pojas 5 GHz 5 GHz
Ured (kat ispod, nasuprotna strana kuće, dijagonalna udaljenost oko 15 m, 4 betonska zida)    
Jakost signala Izvan dometa -77 dBm
Izmjerena propusnost 16,95 Mbit/s
Frekvencijski pojas 2,4 GHz
Dnevni boravak (kat ispod routera, 1 betonski zid)    
Jakost signala -64 dBm -57 dBm
Izmjerena propusnost 55,79 Mbit/s 62,81 Mbit/s
Frekvencijski pojas 5 GHz 5 GHz

Dvije su karakteristike kojima se D-Linkov router izdvaja iz mnoštva. Prvo i očitije, riječ je o jednom od najjeftinijih Wi-Fi 6 routera na domaćem tržištu, čija cijena u maloprodaji nerijetko pada ispod 500 kuna. Drugo i podjednako važno, bežični dio routera R15 jednostavno je proširiv, pomoću D-Linkovog uređaja AX1500 Mesh Range Extender E15. U slučaju da kupite router R15 i naknadno ustanovite kako biste htjeli poboljšati kvalitetu bežičnog signala u nekom udaljenom kutku doma, ekstender E15 jednostavno ćete gurnuti u strujnu utičnicu u blizini tog mjesta i on će se povezati s routerom R15 u mesh mrežu – ekstender će u osnovi postati mesh čvor. Isto tako, svaki sljedeći ekstender E15 postat će dodatni mesh čvor u našem domu. Kao što je većini vjerojatno poznato, bežične mreže s mesh topologijom najučinkovitiji su način za istinski kvalitetno poboljšanje kućnog Wi-Fija, jer nam omogućuju da naši uređaji u čitavom prostoru koriste "istu" bežičnu mrežu i sve njene resurse, te da se automatski prebacuju između pojedinih čvorova, već prema tome koji im je u danom trenutku najpogodniji.

Straga nalazimo četiri gigabitna mrežna konektora (tri su LAN, a jedan je WAN), tipku WPS, utor za resetiranje routera te konektor napajanja
Straga nalazimo četiri gigabitna mrežna konektora (tri su LAN, a jedan je WAN), tipku WPS, utor za resetiranje routera te konektor napajanja

Osim sa spomenutim ekstenderom E15, router R15 sposoban je izgraditi mesh bežičnu mrežu sa svim drugim bežičnim uređajima koji spadaju u D-Linkovu novu liniju proizvoda Eagle Pro AI, poput mesh čvorova M15. Dotični su, usput budi rečeno, vizualno identični posljednjoj generaciji tvrtkinih popularnih čvorova COVR, ali donose tehnologiju Eagle Pro AI, koja koristi umjetnu inteligenciju za neprestanu analizu i optimizaciju bežičnih performansi uređaja. To podrazumijeva automatsko raspoređivanje klijenata na najčišće bežične kanale, automatiziranu konfiguraciju i oporavak mesh mreže, prioritizaciju mrežnog prometa prema ustanovljenim potrebama pojedinih klijenata i slično. Naravno, sve to stvari su koje napredniji routeri već nude, stoga je u praksi praktički nemoguće procijeniti koliko Eagle Pro AI zaista utječe na ponašanje routera, ali svakako je lijepo vidjeti sve te mogućnosti u jednom objektivno jeftinom modelu.


Roditeljske kontrole - Naglasak na jednostavnosti 

U sklopu Eagle Pro AI-ja D-Link nudi i značajke AI Parental Control te AI Assistant. AI Parental Control su, kako im naziv kaže, roditeljske kontrole. Izvedene su tako da željenim uređajima (primjerice, mobitelima djece) možemo onemogućiti pristup Internetu u željenim dobima dana te posve blokirati željene stranice. Ukupno je moguće izraditi 12 profila s različitim postavkama roditeljskih kontrola te tako prilično dobro upravljati pristupom Internetu za uređaje unutar kućne mreže.

Značajka AI Assistant sastoji se od automatski generiranih izvještaja o ponašanju kućne mreže. Tu dobivamo, primjerice, tjedne izvještaje o potrošnji prometa, u kojima nas sustav informira o uređajima koji generiraju najviše prometa, nakon čega možemo odabrati da im se dodijeli viša razina prioriteta prilikom distribucije internetskog bandwidtha. Zanimljivi su i izvještaji o povećanoj noćnoj aktivnosti pojedinih uređaja. Taj dio AI Assistanta komplementaran je AI Parental Controlu, jer nam se izravno s pregleda uređaja s velikom noćnom aktivnošću, nudi mogućnost blokiranja njihova pristupa Internetu u noćnim satima.

Obje te funkcije prosječnim korisnicima, koji nisu nužno eksperti za računalne mreže, na zgodan način približavaju problematiku filtriranja mrežnog prometa i QoS-a, koje su dostupne i na mnogim drugim routerima, samo što je njihova konfiguracija redovito komplicirana, a mnogima i zastrašujuća.


 

Seže daleko

Opisani je način proširenja dometa i kvalitete kućnog Wi-Fija izuzetno intuitivan i iznimno je dobro što se kod routera R15 nudi kao opcija, premda to ne znači da će vam biti potreban. Naime, D-Linkov router u praksi se pokazao iznenađujuće sposobnim u smislu dometa bežične mreže, osobito kad u obzir uzmemo njegovu nisku cijenu. Opremljen je s četiri vanjske antene u 2x2 konfiguraciji, a nosi oznaku AX1500, što znači da u 2,4-gigahercnom frekvencijskom pojasu postiže maksimalnu teoretsku propusnost do 300 Mbit/s, a u 5-gigahercnom do 1.200 Mbit/s.

Žični klijenti na router se povezuju preko tri stražnja gigabitna porta. Tu je i gigabitni WAN port, koji ćete iskoristiti za povezivanje D-Linkova routera s routerom vašeg davatelja internetske usluge, kako biste na D-Linkov uređaj "dovukli" internetsku konekciju. Naravno, Wi-Fi na ISP-ovom routeru valja isključiti, kako ne bi stvarao interferencije u kućnoj mreži koju ćete namjestiti na D-Linkovom routeru.

Inicijalna konfiguracija routera R15 izvediva je preko web-sučelja, a manje iskusnim korisnicima svakako se preporučuje da ju odrade pomoću besplatne mobilne aplikacije Eagle Pro AI (Android, iOS), koja se ujedno koristi za pristup dijelu funkcija uređaja. U aplikaciji ćete prvo skenirati QR kôd na donjoj strani routera (također je otisnut na naljepnici u kutiji, za slučaj da vam router nije pri ruci), potom upisati lozinku uređaja, i tada proći kroz nekolicinu koraka, gdje ćete odrediti naziv i lozinku vaše bežične mreže i druge elementarne postavke.

Kad je sve to dovršeno, router je posve spreman za rad, a u aplikaciji možete pregledavati spojene klijente i ekstendere, podignuti bežičnu mrežu za goste (imat će pristup Internetu, ali ne i vašim lokalnim resursima), restartati router i vratiti ga na tvorničke postavke, nadograditi firmware, određivati prioritet spojenih klijenata, namještati roditeljske kontrole, pregledavati izvještaje o radu routera, testirati brzinu internetske konekcije i koješta drugo. Podržano je glasovno upravljanje pomoću Google Assistanta i Amazon Alexe, a tu je i zanimljiv izbornik Health Mode, gdje jednim dodirom možemo deaktivirati internetsku konekciju ili onemogućiti noćni pristup Internetu, pri čemu sami definiramo vremenski interval kada on neće biti dostupan. Ideja je da se kućanstvo noću drži nešto čišćim od bežične mrežne aktivnosti, za što, doduše, malo tko od nas mari.

Sama aplikacija oku je ugodna i suvislo organizirana, ali poraditi treba na brzini učitavanja pojedinih izbornika te na prikazu spojenih klijenata. Dio njih prikazivao nam se kao "Unknown", umjesto s nazivom uređaja, što je podosta otežalo primjenu roditeljskih kontrola na takvim klijentima. Istodobno, neke druge aplikacije, kao što je odlični Fing, u istoj su bežičnoj mreži uredno prepoznavale nazive tih "nepoznatih" klijenata.

Web-sučelje donosi nekoliko dodatnih mogućnosti, koje se ne nude preko mobilne aplikacije. Mahom su namijenjene zahtjevnijim korisnicima
Web-sučelje donosi nekoliko dodatnih mogućnosti, koje se ne nude preko mobilne aplikacije. Mahom su namijenjene zahtjevnijim korisnicima

Pristup za napredne

Pristupimo li routeru preko web-sučelja, uz sve spomenute opcije, nudi nam se preko nekoliko dodatnih, poput kreiranja VLAN-ova (internetski, IPTV, VoIP), firewalla, port forwardinga, VPN-a, sistemskog loga te odabira načina rada. Naime, osim kao router, R15 može raditi i kao bežični ekstender (bežično se povezuje s postojećim routerom i proširuje doseg bežične mreže, bez funkcionalnosti routera). Tu je i Bridge Mode, način rada u kojem R15 prepušta roditeljske kontrole, firewall i prioritizaciju prometa routeru vašeg davatelja internetske usluge, te se integrira u postojeći raspon IP adresa, umjesto da kreira vlastiti.

Prosječni korisnik nikad neće morati posezati za web-sučeljem, već će sve oblike upravljanja D-Linkovim routerom moći obaviti pomoću mobilne aplikacije. Za mnoge buduće vlasnike ovog uređaja, to je odlična vijest.

Sa svime navedenim na umu, D-Linkov router zanimljivo je i povoljno rješenje za manje prostore, koje se, zahvaljujući instant-povezivosti s ekstenderima E15 i mesh čvorovima M15, može iskoristiti i u mnogo zahtjevnijim okolinama.


Bežične performanse - Probija zidove

Testiranje routera izveli smo u obiteljskoj kući, nakon što smo ga smjestili na najgornju etažu, i na njega povezali tridesetak klijenata (dva stolna računala, dva prijenosnika, tri mobitela, tablet, tri televizora, četiri Chromecasta, nekoliko pametnih utičnica i pametnih žarulja, četiri pametna zvučnika, videonadzor, dva pametna sata i nekoliko komada bijele tehnike). Bežični signal uspješno je prolazio između katova te smo nedostatnu pokrivenost zabilježili samo u prostorijama koje su bile fizički najudaljenije od routera – primjerice, na ulazu u kuću i u jednoj od soba, koja se nalazi kat ispod routera i dvadesetak metara u stranu, te je od njega odijeljena s četiri debela zida. Izvršili smo mjerenja u raznim dijelovima prostora, pomoću klijenta koji podržavaju bežične standarde Wi-Fi 6 i Wi-Fi 5. Rezultate možete pogledati u tablici. Napominjemo da to nisu rezultati testiranja brzine internetske propusnosti, već same kućne bežične mreže.

Naravno, na konkretne brojke prilikom mjerenja brzine Wi-Fija utječu brojni faktori, pa one neće biti identične ni u jednom drugom prostoru, ali svejedno nam daju stanovitu sliku o bežičnim performansama D-Linkova routera, točnije, ukazuju na činjenicu da on radi bolje od očekivanja, uzmemo li u obzir njegovu cijenu i zahtjevnost okoline u koju smo ga postavili. U svim prostorijama, osim najudaljenije, bežična mreža radila je dovoljno brzo da bismo na spojenim klijentima mogli posve glatko surfati i streamati 4K video.

Naravno, izgradite li bežičnu mrežu pomoću mesh čvorova, poput onih iz D-Linkove linije COVR, a osobito u slučaju da posegnete za varijantom s tri čvora, krajnji rezultat bit će nezanemarivo bolji, ali također i dva do tri puta skuplji.


D-Link AX1500 Smart Router R15

  • Jedan od najjeftinijih Wi-Fi 6 routera na tržištu
  • Dobra pokrivenost bežičnim signalom
  • Jednostavna instalacija i konfiguracija pomoću mobilne aplikacije
  • Mogućnost povezivanja u mesh bežičnu mrežu s Eagle Pro AI ekstenderima i mesh čvorovima
  • Neodvojive antene
  • Sporo učitavanje nekih dijelova aplikacije
Cijena 599 kn Prikaži sve cijene Ustupio: D-Link Adria

 

 

Bug 350 siječanj 2022.