Recenzije

Logitech G Pro X TKL - Igranje na sigurno

Davor Šuštić ponedjeljak, 11. rujna 2023. u 07:17

Najnovija tipkovnica u Logitechovoj liniji za tvrdokorne igrače ne donosi osobite inovacije, ali ima što za ponuditi onima koji traže naizgled neuništiv bežični model tenkeyless formata

Specifikacije
Izvedba TKL bežična tipkovnica (ISO)
Povezivost Wi-Fi (2,4 GHz), Bluetooth, USB-C
Prekidači Logitech GX Brown, Blue i Red
Pozadinsko osvjetljenje RGB (potpuno upravljivo)
Dodaci Multimedijalne kontrole, tvrda futrola za prenošenje
Dimenzije 352 x 150 x 34 mm
Jamstvo 2 godine
Dojam Dobra bežična mehanička tipkovnica, očito namijenjena poklonicima brenda, kojima neće smetati nedostatak velike inovativnosti

Paralelno s vrhunskim mišem G Pro X Superlight 2, Logitech je predstavio mehaničku tipkovnicu G Pro X TKL. Radi se o prvoj bežičnoj tipkovnici u tvrtkinoj liniji G Pro X, namijenjenoj istinski zagriženim i profesionalnim igračima, dakle publici koja ne pristaje ni na kakve kompromise kad su u pitanju stvari poput brzine reakcije na rešetanje po tipkama, ili kvalitete izrade, odnosno dugoročne izdržljivosti uređaja.

Upravo su nekako tako oblikovane temeljne značajke tvrtkinog novog modela. Za bežični rad se koristi Logitechova tehnologija Lightspeed, koja u 2,4-gigahercnom frekvencijskom pojasu ostvaruje frekvenciju uzorkovanja od 1.000 Hz, vrijeme odziva od jedne milisekunde i cjelokupne performanse nalik žičnima. Riječ je o istoj tehnologiji koju Logitech koristi za svoje najbolje bežične miševe za igranje. Štoviše, ako posjedujete neki od njih (G Pro X Superlight ili Superlight 2, G303 Shroud Edition, G502 X, G705), tipkovnicu G Pro X TKL i sam miš moći ćete povezati s istim bežičnim prijamnikom te na taj način vašem računalu oduzeti jedan USB port manje.

Logitechova nova tipkovnica u listopadu će biti dostupna (i) u bijeloj boji
Logitechova nova tipkovnica u listopadu će biti dostupna (i) u bijeloj boji

Podržano je i bežično spajanje putem Bluetootha, naravno, uz veće latencije nego kad se koristi minijaturni bežični prijamnik Lightspeed. U slučaju da vjerujete isključivo žici, ili želite napuniti bateriju tipkovnice, iskoristit ćete USB-C konektor na lijevoj strani njenog stražnjeg brida, zajedno s priloženim 1,8-metarskim kabelom.

Ide preko stotke

Baterija ima deklarirani radni vijek od 50 sati na jednom punjenju s uključenom rasvjetom, premda konkretna trajnost ovisi o intenzitetu rasvjete te postavkama uštede energije. Moguće je namjestiti da se rasvjeta, koja je daleko najveći potrošač, prigušuje ili isključuje nakon određenog perioda nekorištenja tipkovnice. Ako rasvjetu ne koristimo, autonomija tipkovnice raste na oko 140 sati.

Kapice tipki načinjene su od dvostruko injektirane PBT plastike, što ih čini hrapavima i izuzetno izdržljivima
Kapice tipki načinjene su od dvostruko injektirane PBT plastike, što ih čini hrapavima i izuzetno izdržljivima

Visoka kvaliteta izrade i neupitna dugotrajnost tipkovnice postignuti su kombinacijom izuzetno robusnog kućišta, sastavljenog od plastične baze i aluminijske gornje ploče, te kapica tipki od dvostruko injektirane PBT plastike, koje su deblje i dokazano izdržljivije od kapica od ABS plastike. Masa od preko 900 grama i gumene nožice na bazi sprečavaju klizanje tipkovnice po podlozi, a ujedno i pojačavaju dojam njene sveopće robusnosti.

Jedna od dodatnih tipki aktivira Game Mode, način rada u kojem se onemogućuju tipke koje bi mogle ometati igranje. U driveru sami možemo odabrati sve tipke koje će Game Mode deaktivirati
Jedna od dodatnih tipki aktivira Game Mode, način rada u kojem se onemogućuju tipke koje bi mogle ometati igranje. U driveru sami možemo odabrati sve tipke koje će Game Mode deaktivirati

Kao što je iz naziva (i fotografija) vidljivo, G Pro X TKL je tenkeyless tipkovnica, lišena numeričkog dijela. Vanjske dimenzije su joj 352 x 150 x 34 milimetra, a samo kućište joj je na bokovima i odozdo tek za nekoliko milimetara šire od tipki. Nešto više prostora nalazimo iznad najgornjeg reda tipki, ali s dobrim razlogom. Tu su, naime, smještene tipke za odabir bežičnog načina rada (Wi-Fi ili Bluetooth), aktivaciju Game Modea (onemogućuju se tipke koje bi mogle remetiti igranje), brzinski odabir intenziteta rasvjete, kao i multimedijalne kontrole i valjak za glasnoću zvuka. Budući da se funkcijske tipke uzdižu visoko iznad kućišta tipkovnice, sve su navedene dodatne tipke vidljive samo ako pred računalom sjedite uspravno. Ako vam je fotelja imalo nagnuta, morat ćete mijenjati položaj tijela da biste vidjeli što pritišćete, ili ih nabadati naslijepo. To, doduše, nakon par dana korištenja prestaje biti problematično, jer će vam prsti "naučiti" da se, primjerice, tipka za prebačaj na iduću pjesmu krije iznad tipke F11. Valjak za glasnoću zvuka za naš je ukus preosjetljiv; voljeli bismo da se okreće malo "nazubljenije". U slučaju da preferirate glatke kotačiće za glasnoću, za vas će ta njegova karakteristika biti dobrodošla.

Valjak za glasnoću vrlo je osjetljiv, što vjerojatno neće svima biti po volji
Valjak za glasnoću vrlo je osjetljiv, što vjerojatno neće svima biti po volji

Ono što neće biti dobrodošlo ni za koga, izostanak je odmorišta za dlanove. Premda shvaćamo da je profesionalnim igračima odmorište za dlanove potencijalna smetnja, kod tipkovnice s cijenom od 230 eura ono bi ipak trebalo biti dostupno barem kao opcija, pa ako ga netko ne želi koristiti, jednostavno bi ga mogao ostaviti u kutiji. Nama prosječnim ljudima, kvalitetno odmorište povećava komfor i poboljšava ergonomiju tipkovnice, stoga se teško mirimo s činjenicom da je ono posve izostalo.

Ziheraško izdanje

Osim taktilnih prekidača GX Brown, kakvima je opremljen testirani primjerak tipkovnice, uređaj se također može kupiti s glasno kliketajućim prekidačima GX Blue te linearnim GX Red
Osim taktilnih prekidača GX Brown, kakvima je opremljen testirani primjerak tipkovnice, uređaj se također može kupiti s glasno kliketajućim prekidačima GX Blue te linearnim GX Red

Mehanički prekidači, koji se ugrađuju u G Pro X TKL, Logitechovi su vlastiti: linearni GX Red te taktilni GX Blue i GX Brown. Tipkovnicu smo testirali u izvedbi s potonjima. Ukupni hod im je četiri milimetara, a točka okidanja postavljena je na 1,9 milimetara. Inicijalna sila pritiska iznosi 60 gf, a pada prema 50 gf nakon što se pod prstima osjeti taktilni odziv prekidača. Treba uočiti da taktilna točka i točka okidanja ne koincidiraju; tipku treba još malo pritisnuti nakon taktilne točke da bi prekidač zaista okinuo. Prema Logitechu, prekidači GX Brown idealni su za kompetitivno igranje i pucačine iz prvog lica. U praksi su nam se pokazali solidnima za sve oblike korištenja – kako igranje, tako i tipkanje tekstova poput ovog – premda treba reći da se ni po čemu ne ističu pred istovrsnim konkurentskim mehaničkim rješenjima. Toga ćete biti osobito svjesni ako od vaše mehaničke tipkovnice očekujete da vam ponudi mogućnost podmazivanja, prigušenja ili potpune zamjene prekidača. Ništa od toga nije izvedivo s prekidačima GX – dobivate upravo ono što ste kupili, stoga birajte pažljivo.

S tipkovnicom se isporučuje izvrsna tvrda futrola, namijenjena njenom prenošenju
S tipkovnicom se isporučuje izvrsna tvrda futrola, namijenjena njenom prenošenju

Logitech G Pro X TKL neosporno je dobra bežična mehanička tipkovnica, a Logitechu se može zamjeriti tek da je previše igrao na sigurno. Konkurentski modeli visoke klase već danas nude zanimljiviju selekciju prekidača, još više frekvencije bežičnog uzorkovanja, kao i igračima zanimljivije dodatne mogućnosti, poput Wootingovog Rapid Triggera, tehnologije koja okida prekidač čim tipka krene prema dolje, bez obzira nalazi li se ona u početnom položaju ili ne. Sa svim tim na umu, G Pro X TKL zanimljiv je izbor za poklonike brenda, a ostali imaju što za odabrati (i) u konkurentskim taborima.

Softver G HUB nudi, među ostalim, elaboriranu sekciju za upravljanje bojom i efektima RGB rasvjete
Softver G HUB nudi, među ostalim, elaboriranu sekciju za upravljanje bojom i efektima RGB rasvjete

Logitech G Pro X TKL

  • Visoka kvaliteta izrade kućišta i tipki
  • Dva bežična načina rada (Wi-Fi i Bluetooth)
  • Zadovoljavajuće trajanje baterije (osobito s isključenom rasvjetom)
  • Dobro osigurana od klizanja
  • Odlična futrola za prenošenje
  • Dopadljiva RGB savjeta
  • Cijena
  • Izostalo odmorište za dlanove
  • Osjetljiv kotačić za glasnoću zvuka
Izrada 9
Mogućnosti 8
Isplativost 5
UKUPNI DOJAM 8
Cijena 229 eura Ustupio: Links
Bug 372 studeni 2023.