Motorola Edge 50 Pro - Pristupačna moć

Sve bogatiju i sve zanimljiviju ponudu mobitela Motorola je ove godine pojačala s uređajem srednje klase koji pretendira na titulu najpoželjnijeg modela u svojoj kategoriji…

Dragan Petric utorak, 16. travnja 2024. u 16:18
Specifikacije uređaja
Ekran: 6,7“, P-OLED, 1.220 x 2.712 piksela, 144Hz
Čip: Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3 (4 nm)
Memorija: 128/256/512 GB, 8/12 GB RAM
Kamere: 50 MP + 10 MP (telefoto) + 10 MP (ultrawide) + 50 MP (selfie)
Baterija: 4.500 mAh
Dimenzije i masa: 161,2 x 72,4 x 8,2 mm, 186 g

Netipičnom premijerom održanom u Maroku, Motorola je predstavila svoju ovogodišnju udarnu seriju mobitela, u kojoj se kao najzanimljiviji model pokazao telefon srednje klase Edge 50 Pro, s cijenom od 699 eura. Ovaj uređaj bi mogao biti jedan od najboljih izbora u svojem cjenovnom razredu za 2024. godinu, nudeći uravnotežen skup specifikacija i praktičnih karakteristika, uključujući i napredne AI funkcije koje postaju uobičajene kod svih novih pametnih telefona.

Dizajn modela Edge 50 Pro odražava filozofiju Motorole, s tankim rubovima koji ne urezuju u ruku, čineći telefon udobnim za držanje i korištenje. U usporedbi s prethodnicima, novi model je nešto manji i lakši, što je djelomično rezultat manje baterije. Posebno se ističe redizajnirani prostor za kamere na stražnjoj strani, koji sada izgleda jedinstveno i skriva otočić kamere, prikazujući samo njegove obrise.

Posebnosti…

Na poleđini Motorola Edge 50 Pro nudi različite boje i materijale, uključujući i posebno izdanje s veganskim kožnim završetkom. Neovisno o odabiru poleđine, nova je Motorola ugodna na dodir, ne klizi iz ruke ili džepa kao staklo, ne pokazuje otiske prstiju, a pritom omogućava bežično i obrnuto bežično punjenje. IP68 ocjena otpornosti na vodu i prašinu dodatno povećava pouzdanost uređaja, a korisnici će biti oduševljeni i bogatim iskustvom raspakiravanja, koje uključuje gotovo sve potrebno, pa čak i miris parfema pri otvaranju kutije.

Ekran Motorole Edge 50 Pro donosi izvanredno iskustvo svakodnevne upotrebe, obzirom na visoku rezoluciju od 1220 x 2712 piksela na 6.67-inčnoj dijagonali. Uživanje u filmovima i serijama, primjerice, postaje posebno dojmljivo zahvaljujući podršci za HDR10+ i bojama kalibriranim u suradnji s Pantoneom, što rezultira osebujnošću u prikazu i dinamici. Iako se odrazi svjetla mogu primijetiti, oni ne umanjuju kvalitetu prikaza.

Ako inzistirate na fluidnosti, Edge 50 Pro nudi osvježavanje zaslona do 144Hz, što osigurava glatko pregledavanje sadržaja i igranje igara. Unatoč zadanoj postavci od 90Hz, korisnici mogu ručno podesiti maksimalnu brzinu osvježavanja. Zaslon štiti Gorilla Glass Victus, no preporučljivo je staviti dodatnu zaštitu zbog izloženosti zakrivljenog zaslona.

Dobre fotke

Kamera Motorola Edge 50 Pro postavlja visoke standarde s 50 MP glavnim senzorom, kao i 13 MP ultra-širokokutnom i 10 MP telefoto lećom s optičkim zumom. Fotografije su oštre i živopisne, a zahvaljujući Pantone kalibraciji, boje su vjerne stvarnosti. Unatoč zadanoj “Vivid” postavci boja, korisnici mogu odabrati “Natural” za najtočniji prikaz boja. AI tehnologija poboljšava fotografije, a nadolazeće ažuriranje donijet će i Google Photo Enhance funkciju. Iako 4K 60FPS snimanje nije moguće, kvaliteta 4K 30FPS videa s impresivnom stabilizacijom nudi itekako dobar rezultat.

Evo i nekoliko fotografija s premijere održane u Maroku, okinutih Motorolinim mobitelom:

Ultra-široka kamera iznenađuje kvalitetom, dok 3X telefoto kamera pruža detaljne snimke, a 5X digitalni zum omogućava čitljivost malih slova i brojeva, poput onih na registarskim tablicama. Glavna kamera se ističe i u uvjetima slabog osvjetljenja, pružajući uravnotežene fotografije s vjernim prikazom boja.

Video snimke zadržavaju istu razinu preciznosti boja i dinamičkog raspona kao i fotografije, uz dodatak izvrsne stabilizacije čak i u pokretu. Iako zoom mogućnosti nisu na razini najboljih, Motorola Edge 50 Pro postiže zadovoljavajuće rezultate, što potvrđuju i testovi kamera. Korisnici koji se odluče za ovaj model bit će zadovoljni njegovim fotografskim sposobnostima.

Hardver i softver

Na polju performansi, Motorola Edge 50 Pro pokreće Snapdragon 7 Gen 3 (4nm) čipset, koji nije Qualcommov vodeći procesor, ali nudi impresivnu izvedbu i energetsku učinkovitost. Uređaj se snalazi bez zastoja čak i pri generiranju AI pozadina, a 12GB LPDDR4X RAM-a osigurava brzinu i fluidnost u svakodnevnoj upotrebi.

Iako je Snapdragon 7 Gen 3 najnoviji čipset srednje klase, u benchmark testovima se vidi razlika u odnosu na stariji Snapdragon 8 Gen 1. No, u stvarnoj upotrebi, ta razlika nije toliko primjetna. Jedini nedostatak je brzina pohrane, jer Edge 50 dolazi s 512GB UFS 2.2 memorije, koja nije najbrža na tržištu, ali to ne umanjuje ukupno korisničko iskustvo.

Motorola Edge 50 Pro nudi čistu verziju Androida 14 s tri godine ažuriranja i četiri godine sigurnosnih zakrpa. AI mogućnosti, koje su uglavnom usmjerene na poboljšanje kamera, dijeli s skupljim Ultra modelom. Motorola je također implementirala AI u stvaranju generatora pozadina, što je ugodno iznenađenje u primjeni te tehnologije.

Konkretno, Motorola Edge 50 Pro donosi inovativnu funkciju koja omogućava korisnicima da kreiraju pozadinu za svoj uređaj usklađenu s odjećom koju nose. Uzimanjem fotografije ili odabirom postojeće iz galerije, telefon nudi nekoliko opcija uzoraka. Baterija od 4.500 mAh osigurava cjelodnevno korištenje, uključujući intenzivno fotografiranje, pregledavanje interneta i igranje igara, s preostalih 25-35% kapaciteta na kraju dana.

Unatoč nešto manjem kapacitetu baterije u usporedbi s prethodnim modelom, Edge 50 Pro se ističe svojom izdržljivošću, posebice u područjima poput igara i video streaminga. Brzo punjenje od 125W, koje dolazi u pakiranju, omogućava punjenje uređaja za samo 23 minute, dok bežično punjenje podržava do 50W, a uređaj nudi i mogućnost reverznog bežičnog punjenja do 10W.

Kvaliteta zvuka i izvanredna kvaliteta zaslona čine Edge 50 Pro odličnim izborom za gledanje videa i slušanje glazbe.

Sažetak za užurbane

S cijenom od 699 eura, ovaj telefon nudi iskustvo i specifikacije koje odgovaraju visokokvalitetnom srednjem rangu uređaja 2024. godine, s dodatnim prednostima.

Glavni nedostatak Edge 50 Pro je što nudi samo tri godine Android ažuriranja, za razliku od konkurencije koja pruža četiri godine, no malo tko za to mari obzirom da većina telefon mijenja i znatno češćim ritmom. U svojoj cjenovnoj kategoriji Motorola se itekako izdvaja u pogledu fluidnosti zahtjevnih zadataka poput igranja kompleksnih igara, ali i brzog punjenja. Utoliko, Motorola Edge 50 Pro ostaje pouzdan izbor koji će zadovoljiti većinu korisnika.

Motorola Edge 50 Pro

  • Dizajn i finiš
  • Ekran
  • Baterija
  • Solidna kamera
  • Čipset je ispod cjenovnog ranga
Ekran 8
Čipset 7
Kamere 8
Finiš 9
Baterija 9
UKUPNO 8
Cijena 699 eura Ustupio: Lenovo/Motorola