Recenzije

vivo X90 Pro - Drugačija moć

Dragan Petric ponedjeljak, 24. travnja 2023. u 18:00

Kamera koju potpisuje ZIESS jedan je od najjačih, ali svakako ne i jedini adut top-modela viva koji je na tržište stigao i prije no što smo mu se nadali. Analiziramo njegove prednosti i nedostatke…

   SPECIFIKACIJE TESTIRANOG MOBITELA
Ekran 6,78" AMOLED, 1.260 x 2.800, 120 Hz
Čip Mediatek Dimensity 9200 (4 nm)
RAM / Memorija 8 ili 12 GB RAM / 256 ili 512 GB ROM
Stražnje kamere 50 MP + 50 MP + 12 MP uz ZEISS optiku i ZEISS T* sloj
Prednja kamera 32 MP (f/2.5)
Baterija 4.870 mAh 
Dimenzije i masa 164 x 74 x 9,3 mm / 215 g

Odmah za početak dobra vijest: vivo X90 Pro dolazi u velikoj, luksuzno dizajniranoj kutiji, u kojoj se, pored telefona i silikonske maske, nalaze i masivni USB punjač, snage 120 W, kao i prateći kabl od šest ampera, koji s obije strane ima USB-C priključak. Ovo je odavno prestalo biti uobičajeno kada su u pitanju novi modeli mobitela (trend oskudnih kutija započeo je Apple), pa vivo zaslužuje pohvale za odolijevanje izazovu štednje pod izlikom težnje „net zero“ paradigmi…

Obavljajući transfer podataka sa starog telefona bili smo oduševljeni koliko se transfer putem spomenutog kabla brzo odvijao. Oko 50 GB raznoraznih datoteka prebačeno je na novi telefon za manje od 10 minuta, a dobar dojam odmah je ostavio i punjač koji je uspio uređaj napuniti do pola za manje od 10 minuta, te od 0 do 100% za manje od pola sata.

Ovako brzim punjenjem mijenjaju se i naše navike jer više ne moramo noću da punimo telefon – dovoljno je priključiti ga tijekom ručka ili tuširanja i tu je daljnjoj brizi kraj.

Zanimljivo je kako je punjač za vivo X90 Pro znatno manjih dimenzija od prošlogodišnjeg, što je još jedna od stavki koju upisujemo u kolonu s plusevima. Ipak - kada telefon priključite na neki drugi punjač, bez obzira na njegovu snagu, vivo će se puniti sporije, iz sigurnosnih razloga, pa je svakako dobro opreznije čuvati originalni punjač i kabel.

Silikonska maska koja je u kutiji solidne je izrade, iako ćete vjerojatno poželjeti i neku ozbiljniju, uzmemo li u obzir neuobičajen „raspored“ težine kod ovog telefona, zbog čega – barem u početku – ne leži u ruci posve prirodno. Vivo je, spomenimo i to, odustao od plastične maske koja se dobijala uz prošlogodišnji top-model, x80 Pro.

Impozantan finiš

Telefon definitivno izgleda drugačije i možete biti sigurni kako će vas svako malo netko priupitati koji uređaj koristite. Pozadina je prekrivena „veganskom kožom“ i neće kliziti u ruci, premda – kako rekosmo, valja pripaziti zbog toga što je gornja strana uređaja znatno teža od donje. Okvir je metalni, uz element od istog materijala koji se proteže i kao tanka linija po sredini telefona, na kojoj je natpis „extreme imagination“.

U gornjem desnom dijelu vrlo je vidljivo istaknut ZEISS logotip, kao i dvotonska bljeskalica. Izbočina iza kamere je vrlo velika (ima skoro pet milimetara), a na njenoj sredini vidi se mali crveni natpis T*, koji označava da preko kamera ide sloj ZEISS premaza, u cilju smanjivanja refleksije. Demonstraciju ove tehnologije imali smo prilike vidjeti uživo prošle godine u Berlinu, u ZEISS inovacijskom centru, na promociji modela vivo X80 Pro, uvjerivši se u to koliko puno ovaj proizvođač ulaže u iskustvo koje nudi setup kamera.

Na donjoj strani telefona nalaze se USB-C priključak, zvučnik, mikrofon i otvor za dvije SIM kartice. Gore imamo još jedan mikrofon i infracrveni odašiljač, dok je zvučnik iznad ekrana toliko tanak da se jedva primjećuje. Desno je smještena dugmad za uključivanje telefona i za kontrolu glasnoće.

Ekran(čina)

Ove godine vivo se odlučio za AMOLED ekran s dijagonalom od 6,78 inča i podrškom za HDR10+. Frekvencija osvježavanja mu je 120 Hz i nije samostalno prilagodljiva, već korisnik može birati između 60 i 120 Hz. Isto tako, korisnik može odabrati između dvije rezolucije, 2.400 x 1.080 i 2.800 x 1.260 piksela. Ako se odlučite za nižu frekvenciju osvježavanja i nižu rezoluciju, baterija će svakako duže trajati, no to i nije nužno ako se prisjetite kako telefon možete priključiti na izuzetno brzo punjenje. Proizvođač displeja je poznata firma BOE, a u skladu s trendovima, obrubi ekrana su bočno zaobljeni. Moguće je prilagoditi i način prikaza boja, pa se tako može koristiti standardni modalitet, zatim Pro, Bright i Zeiss Natural Color – isplati se poigrati i odabrati individualno prilagođen setup.

Ako bismo nešto morali staviti u kolonu s minusima, onda je to činjenica da je ekran – zapravo – specifikacijski ispod onog kojeg je imao prošlogodišnji model, no u praksi se i dalje radi o više nego natprosječnom iskustvu rada s ekranom, izuzev rijetkih situacija kada je pozadinsko osvjetljenje jako nisko, pri čemu se dinamika kontrasta znatno gubi. Pri izloženosti jakoj sunčevoj svjetlosti, pak, postojanost kontrasta je itekako dobra.

Dobar zvuk

Reprodukcija glazbe na telefonu vivo X90 Pro poprilično je glasna, a ujedno i kristalno čista. Poslušali smo više albuma preko streaming servisa i kvaliteta reprodukcije nas je ugodno iznenadila. Valja ipak naglasiti da nam se čini kako bi podešavanje glasnoće moglo biti suptilnije, tj. da bi broj koraka kojima podešavamo razinu glasnoće mogao biti i manji. Telefon podržava Bluetooth u verziji 5.3 s podrškom za aptX HD, kao i A2DP i LE, što je na najsuvremenijoj razini i stoga – novi plus.

Informacija koju smo dobili od predstavnika viva je da je ugrađeni DAC poznati AK4377A renomirane firme Asahi Kasei, koji podržava 32-bitni signal. Frekvencija sampliranja je 384 kHz i ima izrazito niska izobličenja i širok dinamički opseg. Vivo, uz to, donosi i puno mogućnosti podešavanja u „sound“ meniju. Pored nekih praktičnih stvari, poput podešavanja vibracija, odvojeno za pozive i notifikacije, interesantno je pogledati izbornike za kvaliteta zvuka...

Vivo x90 Pro tako ima ovdje opciju nazvanu Audio Super Resolution, koje će automatski podešavati i optimizirati zvuk ukoliko je snimka niže kvalitete. Nudi se i Hi-Hi način rada koji je podržan kada su priključene slušalice. Zapravo, tada će vivo uključiti integrirani DAC. Ako se pitate zašto DAC nije stalno aktivan, odgovor je prozaičan: troši bateriju, pa je sugestija da svaki korisnik individualno odabere aplikacije na kojima ima želju koristiti bolji zvuk.

ZIEISS-ove kamere

Kao i na prošlom modelu, kamere su nešto najzanimljivije na ovom telefonu. Iako se na prvi pogled čini da X90 Pro ima četiri kamere na poleđini, četvrti otvor je zapravo laserski fokus. Tu su glavna kamera s 50 megapiksela, portretna, odnosno telefoto kamera iste rezolucije i, konačno, ultraširoka kamera s 12 megapiksela.

Sve tri kamere imaju podršku za autofokusiranje, kao i za snimanje videa u 4K rezoluciji. Glavna prednost X90 Pro jeste veličina senzora od jednog inča, a u pitanju je Sony IMX989. Ovaj senzor je upravo glavni razlog zbog kojeg su fotografije napravljene glavnom kamerom superiorne u odnosu na većinu drugih telefona na tržištu… Zapravo, kvalitetom fotki ovom telefonu rame uz rame su – za sada – samo Xiaomi 13 Pro i Honor Magic5 Pro, ali, dakako, to ovisi od situacije do situacije…

Valja pojasniti da veličina senzora nije zaista dijagonale jednog inča, već se naprosto radi o uobičajenom obilježavanju veličine senzora – pa valjda oduvijek… Naime, senzor je one pravokutne veličine koja stane u opisanu kružnicu promjera jednog inča, što – prevedeno – iznosi oko 0,63 inča, tj. oko 16 milimetara. Ako znamo da profesionalni foto-aparati imaju dijagonalu senzora od 35 milimetara (full-frame standard), onda je jasno koliko je Sony IMX989 zapravo veliki senzor za mobitel.

Tu priči s kamerama nije kraj, jer je ZEISS prekrio leće dodatnim slojevima kako bi poboljšao snimanje boja i smanjio refleksije. Riječ je o jednom sloju stakla i sedam slojeva plastike, tj. takozvanim ZEISS T* „premazom“. Zbog veličine senzora vivo je, međutim, odustao od ugrađenog gimbala, koji je bio prisutan na prethodniku, ali je zato optička stabilizacija unaprijeđena.

Prva kamera ima foksunu duljinu od 23 mm sa otvorom blende od f/1,75, dok je veličina piksela 1,6 mikrometra. Telefoto kamera također ima Sonyjev senzor, ali IMX758, veličine 1/2,4 inča, ali s pravim portretnim objektivom od 50 mm fokusne duljine i otvorom blende od f/1,6. Ova portretna kamera doslovce oduševljava, baš kao i osnovna, jer će napravljeni bokeh efekti biti fantastični. Dodatno, nakon fotografiranja moguće je mijenjati točku izoštravanja i stupanj bokeha mijenjanjem otvora blende.

Funtouch 13

Selfie-kamera radi solidno, čak i u noćnim uvjetima. Kamera ima i Tetracell filter, što znači da se susjedni pikseli na senzoru udružuju u veće piksele, čime mogu primiti daleko više svjetlosti. Ova tehnologija potiče od Samsunga, a ugrađeni senzor selfie-kamere upravo je S5KGD2 južnokorejske kompanije.

Na kraju, još samo nekoliko riječi o korisničkom sučelju kojim je nadograđen Android OS 13. Vivo ga naziva Funtouch 13 i nudi izuzetno veliku količinu mogućnosti za prilagođavanje individualnim navikama. Ako, recimo, ne volite okrugle ikone – nema problema – odaberite kvadratne. Možda, s druge strane, ne volite da potez prsta na zadnje aktivirane aplikacije ponudi da kroz njih scrollate - ni tu nema problema - možete složiti po četiri na ekranu. Puno opcija imate i za „always on display“ – što će se sve prikazivati, kada će se paliti/gasiti, može li se uključiti duplim klikom po ekranu... Što god zamislite, čini se da je gotovo sve moguće.

Nije teško zaključiti - Vivo X90 Pro je drugačiji telefon. Ako želite uobičajeno, desetljeće i po poznato iskustvo i izgled – kupite iPhone, ali ako želite tehnološki, finišem i karakterom nešto unikatno, X90 Pro je poprilično dobar odabir. Ne radi se samo o njegovom dizajnu, ZEISS-ovim dodacima, softveru... Želite drugačiju svakodnevicu uz telefon, drugačiju reprodukciju zvuka, drugačije fotografije – sve to možete podesiti na ovom vivo telefonu, svakako jednom od najzanimljivijih top-modela ove godine.

vivo X90 Pro

  • Izvrstan setup kamera
  • Kvaliteta reprodukcije zvuka
  • Jedinstven i prepoznatljiv finiš
  • Iznimno prilagodljiv softver
  • Nema adaptivnu frekvenciju osvježavanja ekrana
  • Nema "gimbal"
  • Neravnomjerno raspoređena težina uređaja
Dizajn i finiš 8
Performanse 9
Baterija 10
Kamere 9
Ekran 9
UKUPNO 9
Cijena 1.199 eura Ustupio: vivo Hrvatska
Bug 367 lipanj 2023.