Njujorški "Robocop" dobio otkaz nakon samo četiri mjeseca

U rujnu prošle godine gradonačelnik New Yorka pustio je u pogon patrolnog robota s kamerama, koji je imao zadatak nadzirati javni red na stanici podzemne željeznice na Times Squareu. Sreća nije potrajala

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. veljače 2024. u 20:44

S početkom prošle jeseni, 23. rujna, gradonačelnik New Yorka Eric Adams svečano je bio pustio u rad prvog policijskog patrolnog robota. Bila je tada riječ o pilot-projektu, koji je imao potrajati pola godine. Robot, visok 1,60 m i mase 180 kilograma, imao je zadatak voziti se po platformi (samo jednoj, jer nije bio u stanju savladati stepenice) podzemne željeznice u samom središtu grada, na poznatom na Times Squareu. Tamo je njegova primarna zadaća bila ugrađenim kamerama snimati događanja te policiji tako dati "oči i uši" na licu mjesta, u slučaju bilo kakvih neželjenih događaja.

Jeftin, ali beskoristan

Robota naziva K5 proizvela je kalifornijska kompanija Knightscope, a osim u policijskim redovima slične se robote već koristi u bolnicama, zračnim lukama, trgovačkim centrima, skladištima i sličnim lokacijama. Njujorška policija (NYPD) robota nije bila kupila, već uzela na lizing, koji ih je koštao oko 9 dolara po radnom satu .

K5 je odmah postao metom kritika, pa i sprdnje. Neki su ga nazivali "kantom za smeće na kotačima", drugi neuspješnom kopijom Robocopa, treći ga uspoređivali s robotom R2-D2 – uglavnom, javnost je loše primila ovu ideju, a kritičari su očito bili u pravu. Beskorisni robot danas je, oko četiri mjeseca nakon stupanja na dužnost, snimljen u jednom trenutačno nekorištenom poslovnom prostoru na podzemnoj postaji Times Square, kako stoji napušten i deaktiviran.

Svjedoci kažu kako ga proteklih mjeseci nisu niti vidjeli "u akciji". Većinom je, kažu, poput velike Roombe stajao na svojem punjaču u uglu postaje i služio tome da prolaznici s njime uslikaju selfie. Gradonačelnikov glasnogovornik ne priznaje da je bila riječ o neuspješnom eksperimentu. Kaže da je njihov robotski policajac odrađivao noćne smjene te da je ovakav kraj misije bio planiran. Trenutačno, poručuju iz ureda gradonačelnika, razmatraju gdje bi ga još mogli upotrijebiti.