Tko kaže da nema radnika? Ovako će izgledati uredi budućnosti

Svoje robote pokretane umjetnom inteligencijom predstavila je tvrtka 1X, a Future će BMW-u uskoro isporučiti prve humanoide za rad u automobilskoj industriji

Mladen Smrekar četvrtak, 22. veljače 2024. u 14:27
Roboti mogu usvojiti nove vještine
Roboti mogu usvojiti nove vještine "u samo nekoliko minuta prikupljanja podataka" i obuke, koristeći grafičku karticu kakva se koristi u stolnim računalima 1X

Roboti rade zajedno i u tišini sortiraju poštu, rukuju predmetima i pospremaju dječje igračke; video koji prikazuje desetke EVE androida kako obavljaju različite zadatke u okruženju koje je simuliralo uredske prostore i dnevnu sobu na društvenim je mrežama objavila robotička tvrtka 1X.  

Neuronske mreže

Ova pomalo jezovita demonstracija pokazala je sposobnost njihovih EVE robota da samostalno uče i obavljaju različite zadatke samo gledajući snimke. Ideja je, kažu u 1X-u, masovno proizvesti robote koji će drugim tvrtkama ispuniti potrebu za fizičkim radnicima, ovaj put u obliku androida.  

1X je istrenirala svoje androide koristeći neuronsku mrežu, zbirku modela strojnog učenja umjetne inteligencije organiziranih tako da oponašaju strukturu ljudskog mozga. Neuronska mreža sastoji se od umjetnih neurona koji repliciraju arhitekturu ljudskog mozga kako bi učili iz podataka, a zatim svoja učenja primijenili na nove podatke.

Analiza slika

Jedna neuronska mreža temeljena na vidu kontrolira sva ponašanja robota prikazana u videu. Djeluje tako da prikuplja i analizira slike sa strojeva, prije slanja naredbi za kontrolu kretanja i djelovanja robota.

Svakim ponašanjem koje vidite u gornjem videu upravlja jedna neuronska mreža temeljena na vidu koja emitira akcije na 10 Hz. Neuronska mreža koristi slike i emitira radnje za kontrolu vožnje, ruku, hvataljki, torza i glave. Videozapis ne sadrži teleoperacije, nema računalne grafike, nema rezova, nema video ubrzanja niti skriptirane reprodukcije putanje, kažu u 1X-u. Sve se kontrolira putem neuronskih mreža i sve je autonomno. 

Treniranje osnovnog modela

Tvrtka je modele strojnog učenja trenirala s podacima prikupljenim od 30 EVE robota. Ti su podaci potom korišteni za treniranje "osnovnog modela" koji može obraditi nekoliko vrsta fizičkog ponašanja, od pospremanja do društvene interakcije s ljudima i drugim robotima. Istraživači su kasnije fino prilagodili model i prilagodili fizička ponašanja kako bi strojevi mogli bolje obavljati određene zadatke.

Svaki EVE visok je 186 cm i težak 86 kilograma, u rukama može ponijeti 15 kg tereta, bez prekida radi šest sati, a u pokretu dostiže brzinu od 14,4 km/h. 📷 1X
Svaki EVE visok je 186 cm i težak 86 kilograma, u rukama može ponijeti 15 kg tereta, bez prekida radi šest sati, a u pokretu dostiže brzinu od 14,4 km/h. 1X

Kroz ovaj proces, tvrde u kompaniji, roboti mogu usvojiti nove vještine "u samo nekoliko minuta prikupljanja podataka" i obuke, koristeći grafičku karticu kakva se koristi u stolnim računalima. Ova tvrdnja je značajna jer je za treniranje AI modela obično potrebna ogromna količina računalne snage.


Ugovor s BMW-om

Svog humanoidnog robota pokretanog AI, za kojeg njegovi tvorci tvrde da može obavljati zadatke samo gledajući snimke, u siječnju je predstavila i robotička tvrtka Figure. Njihov humanoidni robot Figure 01 prikazan je tako dok kuha kavu, a navodno je to naučio gledajući 10 sati snimke.

Prvi Figure 01 roboti trebali bi početi raditi u BMW-ovom pogonu u Spartanburgu u Južnoj Karolini 📷 Figure
Prvi Figure 01 roboti trebali bi početi raditi u BMW-ovom pogonu u Spartanburgu u Južnoj Karolini Figure

Ova kalifornijska tvrtka potpisala je i ugovor s BMW-om oko uvođenja robota opće namjene u njihove proizvodne pogone. Humanoidni roboti tvrtke Figure omogućit će, kažu, automatizaciju teških, nesigurnih ili zamornih zadataka, što će ljudskim zaposlenicima omogućiti da se usredotoče na vještine i procese koji se ne mogu automatizirati. Prvi roboti trebali bi početi raditi u BMW-ovom pogonu u Spartanburgu u Južnoj Karolini.