Aspern Smart City Research - Energetska budućnost ulazi u produžetak

Od 2013. najveći europski i najinovativniji istraživački projekt u području energije provodi se u bečkom naselju Aspern Seestadtu. Njegovim produživanjem do 2023. oslobođen je put za dodatne istraživačke aktivnosti u svrhu rješavanja pitanja budućnosti pametnih gradova.

Siemens Hrvatska srijeda, 21. kolovoza 2019. u 13:20

2013. su Siemens Österreich, Wien Energie, Wiener Netze, Bečka poslovna agencija i Seestädter Entwicklungsgesellschaft Wien 3420 AG zajednički stvorili društvo Aspern Smart City Research (ASCR), koje upotrebljava podatke iz stvarnog svijeta iz područja urbanog razvoja Aspern Seestadta za istraživanje rješenja za energetsku budućnost u urbanim područjima. Osnovni je cilj ASCR-a učiniti energetski sustav učinkovitijim i klimatski prihvatljivijim. Model suradnje na toj razini do danas je jedinstven. Preko 100 ljudi iz različitih znanstvenih područja izravno je uključeno u ovaj istraživački projekt.

U posljednjih pet godina stvoreno je najmodernije istraživačko okruženje – sveobuhvatna pametna energetska mreža, stambena zgrada, studentski dom i sveučilišni kampus – a konkretni je cilj istraživanja optimizacija proizvodnje, distribucije, skladištenja i, naravno, potrošnje energije. To rezultira održivom ekološkom i ekonomskom koristi za grad i njegove stanovnike.

Istraživanja ASCR-a do sada su, između ostaloga, postigla sljedeće: planirana je, izgrađena i puštena u rad testna infrastruktura u područjima zgrada, elektroenergetska mreža i ICT infrastruktura (informacijska i komunikacijska tehnologija) potrebna za rad i istraživanje. Pritom su zgrade postale aktivni sudionici na tržištu energije, koji ne samo da sami generiraju i upotrebljavaju energiju, već reagiraju na fleksibilne cijene energije i automatski stvaraju ponudu energije i automatski je obrađuju.

> za više detalja preuzmite besplatan Siemens hi!tech magazin

Osnova za pametne transformatorske stanice

Tijekom prve faze projekta ispitan je i utjecaj novorazvijenih tehnologija na mrežnu infrastrukturu. Osim toga, postavljeni su temelji za pametne transformatorske stanice. U budućnosti će uređaji razvijeni u tu svrhu učiniti postojeće „tihe“ mrežne rezerve danas dostupnima, što je nužno zbog nedostatka podataka i nedostatka mogućnosti kontrole. Konačno, u ASCR-ovoj prvoj istraživačkoj fazi stvoreni su simulacijski modeli na temelju podataka o zgradama, mreži, vremenu i potrošnji, koji zajedno s izradom ključnih pokazatelja učinkovitosti podržavaju buduće planiranje energetski učinkovitih zgrada.

„Projekt istraživanja energije ove veličine i ove partnerske konstelacije jedinstven je u Europi“, kaže generalni direktor tvrtke Siemens Österreich Wolfgang Hesoun. „Od dosadašnjih istraživačkih aktivnosti razvijeno je 15 prototipnih rješenja na području pametnih zgrada i mrežne infrastrukture, a prijavljeno je 11 patenata. Na to smo ponosni. U istraživačkom okruženju Seestadta nalazimo optimalne uvjete za primjenu novih tehnologija i rješenja koja optimiziraju potrošnju energije u stvarnom okruženju.“

Druga faza istraživačkog projekta sada je u tijeku s ASCR-om 2023. Prototipna rješenja razvijena u prvoj fazi projekta, iz područja zgrada i mreže, sada se moraju pretvoriti u ekonomski optimalna rješenja. To znači da bi se upotrijebljeni proizvodi u velikoj mjeri trebali samokonfigurirati i moraju raditi zajedno u mreži koja rezultira što je moguće lakšim rješenjem za sve (stanovnike, mrežne operatere, građevinske operatere, trgovce energijom). Već razvijena rješenja moraju se proširiti i na sustave hlađenja u građevinskom sektoru. Osim toga, potrebno je poboljšati upravljanje životnim ciklusom zgrade i održavanje zgrade (prediktivno održavanje). U području mreže potrebna je ekspanzija prema integraciji infrastrukture za punjenje električnih automobila, u kojima se procesi punjenja mogu koordinirati. Ponude energije koje automatski generiraju zgrade već su danas sažete u virtualnoj elektrani. Ta se elektrana mora proširiti integracijom kapaciteta akumulatora i kontroliranim toplinskim crpkama.

Osnova za daljnje inovativne inicijative

2023. – nakon gotovo desetogodišnjeg zajedničkog istraživanja – ogromne empirijske vrijednosti mogu se upotrijebiti za rješavanje budućih pitanja pametnih gradova, koji će sigurno postati još jednostavniji i ciljaniji. Zahvaljujući integraciji u proces pametnog grada Beča, ASCR također ima široko razumijevanje problema izvan energetske industrije. Budući da robusna i održiva gradska opskrba energijom koju ASCR i njezini dioničari žele razviti predstavlja osnovu za sve digitalizirane pametne gradske aplikacije, ASCR bi u budućnosti mogao biti zanimljiva osnova za širenje daljnjih inovativnih inicijativa.

> za više detalja preuzmite besplatan Siemens hi!tech magazin

Fotografija: Siemens