Windows Terminal postaje šaren

Windows Terminal 1.15 i Windows Terminal Preview 1.16 moguće je preuzeti iz Microsoftove trgovine, sa GitHuba ili pomoću Windows Package Managera

Tomislav Stanković srijeda, 14. rujna 2022. u 21:22
📷 Image: Microsoft
Image: Microsoft

Nova verzija omogućuje korisnicima Windows Terminala da mijenjaju izgled kartica, prozora, pa čak i pozadinskih slika za sučelje terminala. Također, tema terminala je sada zadano postavljena na tamnu temu i više ne prati temu Windows OS-a, a stranica sa shemama boja je redizajnirana kako bi bila intuitivnija.

Iako je stvaranje tema za Windows terminal omogućeno to ipak nije jednostavan postupak jer teme je moguće uređivati isključivo pomoću JSON datoteke. Kreirane teme će se pojaviti u padajućem izborniku tema u postavkama Windows Terminala.

Microsoft je objavio i primjer JSON-a kojeg je moguće prilagoditi željenoj kombinaciji boja i pozadinskih slika.

📷 Image: Microsoft
Image: Microsoft

Mogućnost podešavanja boja je zgodna, ali ipak važnija značajka uključena u ovo izdanje odnosi se na poboljšanje performansi. Microsoft je eksperimentirao s novim iscrtivačem teksta za terminal od verzije 1.13. On je sada učinkovitiji i podržava podebljani tekst, linije podcrtane/nadcrtane/hiperveze i dodatne shadere piksela koji omogućuju više efekata, npr. retro izgled, prenosi PCMag.