Solarne ćelije na automobilima sada mogu biti i skrivene

Inovacija njemačkog instituta Fraunhofer omogućava vizualno skrivanje fotonaponskih ćelija postavljenih na krov ili poklopac motora automobila, a tek im neznatno umanjuje efikasnost

Sandro Vrbanus subota, 26. kolovoza 2023. u 16:18
Demo automobil s nevidljivom solarnom
Demo automobil s nevidljivom solarnom "haubom"

Već godinama se s vremena na vrijeme piše o modelima električnih i hibridnih automobila koji na krovu imaju ugrađene fotonaponske panele, kojima pak nadopunjavaju bateriju i dodaju joj ponešto dosega. Najnoviji primjerak takvog rješenja je nova Toyota Prius, no u svim dosadašnjim slučajevima solarne su ćelije bile itekako vidljive – pa je i prolazniku na prvi pogled jasno da crni krov na automobilu znači da se tamo nalaze solarne ćelije. Međutim, nova inovacija iz njemačkog instituta Fraunhofer mogla bi to promijeniti.

Nevidljivi paneli

Oni će, naime, na nadolazećem sajmu automobila IAA Mobility u Münchenu, početkom rujna, predstaviti – nevidljive solarne ćelije, skrivene u regularne metalne površine automobila. Takve ćelije manje su od klasičnih, a nakon instalacije i međusobnog spajanja potrebno ih je presvući posebnim filmom. Taj proces mora biti optimiziran i odrađen kvalitetno, kako se ćelije ne bi vidjele. Pritom se koriste njihove posebne folije za "sakrivanje" panela, nazvane MorphoColor.

Klasični, vildljivi, solarni krov automobila
Klasični, vildljivi, solarni krov automobila

One propuštaju dovoljan spektar svjetlosti do ćelija, kako bi se mogla u njima stvarati električna energija bez pretjeranih gubitaka, a opet odbijaju dovoljno određenih valnih duljina, kako bi površina izgledala kao ona kod "običnog" automobila. Kažu da primjena ovog sloja umanjuje efikasnost panela za značajno manje od 10%, dok je estetika rješenja sasvim zadovoljavajuća.

Rješenje instituta Fraunhofer
Rješenje instituta Fraunhofer

Dodatnu prednost predstavlja činjenica da se sve može primijeniti i na zakrivljenim površinama, što su demonstrirali instaliranjem malenog fotonaponskog sustava (snage 115 W), na poklopac motora Volkswagen Pola. Isti će biti prikazan kao izložbeni primjerak na spomenutom sajmu.