Toyota s testnim autonomnim vozilom stiže u Bruxelles

Automatizirano vozilo sa sigurnosnim vozačem će za početak voziti po gradskom središtu Bruxellesa kako bi se sustavi prilagodili europskim uvjetima i navikama vozača

Sandro Vrbanus petak, 12. srpnja 2019. u 06:00

Toyota Motor Europe objavila je da započinje probnu fazu automatizirane vožnje na javnim cestama u Europi. Nakon uspješnih simulacija i ispitivanja na zatvorenim stazama, Toyota sada izlaže svoje interno razvijene sustave stvarnim gradskim uvjetima, i to u živom gradskom središtu Bruxellesa, gdje će jedan Lexus LS neprestano voziti nepromjenljivom rutom sljedećih 13 mjeseci.

"Toyotin krajnji cilj je potpuno izbjegavanje žrtava u prometnim nesrećama. Zbog toga je ključno razumjeti ljudsko ponašanje kako bi sustav mogao odgovoriti na složenost i raznolikost stanovništva urbanog okruženja kao što je Bruxelles, europska prijestolnica u kojoj žive građani 184 različite države. Nakon uspješnih ispitivanja na javnim cestama u Japanu i SAD, razumijevanju sustava sada pridodajemo i europske uvjete", kazao je Gerald Killmann, potpredsjednik za istraživanje i razvoj pri Toyota Motor Europe.

Sigurnost prije svega

Ovaj Lexus LS je vozilo iz redovne, serijske proizvodnje i vozit će na običnim, otvorenim cestama. Jedina razlika je paket senzora postavljen na krov, koji uključuje LIDAR, radare, kamere i sustav određivanja položaja velike preciznosti. U automobilu će se nalaziti sigurnosni vozač, koji može u bilo kojem trenutku intervenirati i zaobići upravljački sustav autonomnog vozila, te operator koji će nadgledati cijeli sustav.

Toyota izlazi s ovim automobilom na otvorene ceste nakon mjeseci temeljitih priprema vozila: provjere sustava autonomne vožnje, obuke vozača, analize rute i pregovora s vlastima radi dobivanja nužnih odobrenja.

Projekt L3Pilot

Ovo automatizirano vozilo će se koristiti i za prikupljanje podataka u sklopu Toyotinog sudjelovanja u europskom projektu L3Pilot, zajedno s 34 druga partnera, uključujući najveće proizvođače automobila, dobavljače u automobilskoj industriji, istraživačke institute i javna tijela. L3Pilot je četverogodišnji europski projekt pokrenut 2017. godine, a djelomično ga financira Europska komisija.

Ovaj projekt utire put za terenska ispitivanja sustava autonomne vožnje većih razmjera koja će obuhvaćati oko 1.000 vozača u 100 automobila, u 10 zemalja u Europi.