Leteći automobil Samson Switchblade dobio dozvolu za pokusne letove

Američka kompanija Samson Sky razvila je prototip letećeg automobila, koji može voziti cestom, ali i poletjeti poput zrakoplova. Ovaj "transformer" sada će smjeti obavljati testiranja u zraku

Sandro Vrbanus petak, 5. kolovoza 2022. u 05:00

Samson Switchblade novi je prototip letećeg automobila koji će moći započeti s testiranjima u SAD-u, nakon što je njegov proizvođač, Samson Sky, dobio odobrenje tamošnje agencije za avijaciju (FAA). Samson Sky je svoju ideju razvijao posljednjih 14 godina, a došli su do faze u kojoj ovo neobično "transformer" vozilo može prometovati cestom i zrakom.

Benzinsko-električni pogon

Kao što je vidljivo na priloženim slikama i u videu, Switchblade je automobil s tri kotača i sklopivim krilima. Cestom vozi kao običan cestovni kompaktni automobil, a dodirom na jednu tipku vozač ga može pretvoriti u zrakoplov, kroz automatizirani proces koji traje tek oko tri minute.

Osnova pogonskog sklopa je trocilindarski 1,6-litreni benzinski motor s vodenim hlađenjem, snage 190 KS. Taj se motor koristi kao generator električne energije, budući da su i u slučaju vožnje i u slučaju leta za prijenos energije zaduženi elektromotori, spojeni na kotače i na propeler smješten u stražnjem dijelu vozila. U slučaju cestovne vožnje, u nekim se područjima ovo vozilo može registrirati i u kategoriji motocikla, a najviša mu je kopnena brzina 125 km/h. Jednom kada poleti, može dosegnuti brzinu leta i do 322 km/h. Deklarirana brzina krstarenja je 257 km/h.

Dolazi u "uradi sam" kitu

Za polijetanje je Switchbladeu potrebna pista ili relativno ravan dio ceste, u dužini od najmanje 335 metara. Za slijetanje je potrebno tek 213 metara piste. Proizvođač navodi da je vozilo u sklopljenom obliku dovoljno kompaktno (5.1 x 1,8 metara, visine 1,5 m) da stane u prosječnu garažu. S punim rezervoarom zapremnine 125 litara u stanju je preletjeti i preko 720 kilometara.

Jednom kada završi s testiranjima, američki bi leteći automobil mogao stići i u prodaju, po procijenjenoj cijeni od 150.000 dolara. Zanimljivo, prodavat će se u kitu koji će svaki kupac trebati sastaviti – za što bi moglo biti potrebno čak oko 2.000 radnih sati. Navodno kompanija već sada ima rezervacije za čak 1.670 prvih proizvedenih primjeraka, no ti kupci nisu uplatili polog (to će se od njih tražiti tek nakon prvog službenog javnog leta).