Channel 1 bit će prvi televizijski kanal s voditeljima i sadržajima stvorenima uz AI

U veljači sljedeće godine trebao bi biti pokrenut prvi televizijski news kanal na svijetu, na kojem će posao voditelja preuzeti digitalno sintetizirani avatari, a i sam sadržaj vijesti bit će obogaćen AI sadržajima

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. prosinca 2023. u 13:05

U SAD-u je najavljeno lansiranje novog televizijskog kanala, čiji će program nastajati uz veliku pomoć umjetne inteligencije. Channel 1 bit će klasični "news kanal", emitirat će dnevne vijesti i srodne sadržaje, no pred kamerama neće stajati televizijske voditeljice i voditelji – oni će biti u potpunosti digitalno generirani uz pomoć umjetne inteligencije.

Iza svega stoji startup, čiji su osnivači producent i redatelj Scott Zabielski te tehnološki poduzetnik Adam Mosam. Glavni voditelji programa ovakvog televizijskog kanala bit će, dakle, digitalni avatari, koji će izgovarati vijesti. Zahvaljujući mogućnostima umjetne inteligencije, moći će ih u stvarnom vremenu i prevoditi na niz stranih jezika.

AI će zamijeniti spikere

Kad je riječ o ostalim sadržajima, Channel 1 će se i tu oslanjati na generativnu umjetnu inteligenciju. U slučajevima kada uz TV priloge i vijesti stižu snimke i fotografije, koristit će se izvorni sadržaj. No, u situacijama kada to nije izvedivo, odnosno popratni materijal ne postoji, generirat će ga AI.

Osnivači kanala kažu da to neće stvarati lažne vijesti, naprotiv: "Najbliža analogija koju mogu dati jest ona kada na vijestima pričaju o nekom suđenju, a kamere u sudnici nisu dozvoljene, pa vam pokažu crteže. Tako ćemo i mi potencijalno dodavati vizualizacije gdje treba, uz jasnu oznaku da se radi o generiranim slikama", kaže Mosam pa dodaje: "Nikoga nećemo pokušati zavarati tako da kažemo, na primjer 'naše su kamere bile u Ovalnom uredu tijekom ovog sastanka'".

Kako izgledaju televizijske vijesti, koje kombiniraju digitalno generirane i stvarne sadržaje, možete vidjeti u prvom primjeru emisije, koji je objavio Channel 1.

Kanal će s emitiranjem započeti u veljači, kada će početi producirati po jednu polusatnu tjednu emisiju. Emitirat će se na njihovom webu Channel1.ai, ali i putem besplatnih streaming servisa Crackle i Redbox Free Streaming u SAD-u, kao i na platformi X. Nakon takvog početka, s vremenom bi količina stvorenog sadržaja trebala narasti na čak 500 do 1.000 segmenata vijesti – na dan. Razlog za takvu hiperprodukciju jest i želja da se sadržaji u vijestima, kao i primjerice na društvenim mrežama, personaliziraju za svakog pojedinog gledatelja. To će biti omogućeno putem posebne aplikacije za konzumaciju sadržaja, koja je također u planu.

Tekstove vijesti pisat će im veliki jezični modeli, koji će koristiti kvalitetne i vjerodostojne izvore podataka, kao što su objave za medije raznih kompanija ili pak partnerske medijske kuće. Vijesti će provjeravati i tim (ljudskih) urednika, kako bi se izbjegle "halucinacije" AI modela, a gledateljima će biti ponuđena i informacija o izvoru svake vijesti.

Za godinu ili godinu i pol, predviđaju pokretači ovog inovativnog kanala, i njihovi će umjetno sintetizirani voditelji postati daleko uvjerljiviji nego što su to sada, tako da sigurno neće biti moguće vidjeti razliku između njih i ljudskih televizijskih lica.