Google i Universal Music pregovaraju o legalizaciji 'deepfake' pjesama

Riječ je o pokušaju velikih glazbenih izdavača da se okoriste pjesmama koje koriste generativnu UI tehnologiju za repliciranje glasova, često bez pristanka izvođača

Mladen Smrekar četvrtak, 10. kolovoza 2023. u 17:20
Grimes nema problrema s deepkakeom: ljetos je pozvala korisnike da stvaraju pjesme koristeći njezin glas u zamjenu za 50% udjela u tantijemama
Grimes nema problrema s deepkakeom: ljetos je pozvala korisnike da stvaraju pjesme koristeći njezin glas u zamjenu za 50% udjela u tantijemama

Google i Universal Music Group pregovaraju o osiguravanju licenci za vokale i glazbene melodije izvođača za stvaranje pjesama generiranih umjetnom inteligencijom, javlja Financial Times, a u pregovore s Googleom u vezi slične inicijative navodno je uključen i Warner Music Group. Pregovori između Googlea i Universal Musica u ranoj su fazi i ne očekuje se trenutno lansiranje proizvoda, pišu novine.

Kršenje autorskih prava

Partnerstvo bi označilo pokušaj velikih glazbenih izdavača da iskoriste deepfake pjesme, koje koriste generativnu UI tehnologiju za repliciranje glasova umjetnika i proizvodnju glazbenih skladbi, često bez dobivanja odgovarajućeg pristanka.

Universal Music je inzistirao na povlašenju viralne UI pjesme koja je replicirala Drakeov vokal 📷 Facebook
Universal Music je inzistirao na povlašenju viralne UI pjesme koja je replicirala Drakeov vokal Facebook

Još u travnju, Universal Music je reagirao na viralnu UI pjesmu koja je replicirala Drakeov vokal, rekavši da obuka generativne umjetne inteligencije korištenjem glazbu njihovih umjetnika i dostupnost sadržaja stvorenog generativnom UI krši autorska prava  te "postavlja pitanje na kojoj strani povijesti svi sudionici glazbenog ekosustava žele biti: na strani umjetnika, obožavatelja i ljudskog kreativnog izričaja ili na strani dubokih krivotvorina, prijevara i uskraćivanja umjetnicima pripadajućih naknada".

Biranje strana

Ako zaživi potencijalni dogovor između Googlea i UMG-a, to bi poslužilo kao odlučujuća točka u kojoj Universal Music bira na kojoj strani povijesti želi biti u eri deepfakea. U travnju je UMG rekao da platforme za streaming poput Spotifya "imaju temeljnu pravnu i etičku odgovornost da spriječe korištenje svojih usluga na načine koji štete umjetnicima". Ubrzo nakon te izjave, Spotify, SoundCloud i YouTube izbrisali su sporni virusni zapis.

"Streaming platforme imaju temeljnu pravnu i etičku odgovornost da spriječe korištenje svojih usluga na načine koji štete umjetnicima", kažu u Univesral Music Groupu
"Streaming platforme imaju temeljnu pravnu i etičku odgovornost da spriječe korištenje svojih usluga na načine koji štete umjetnicima", kažu u Univesral Music Groupu

S druge strane, Warner Music bio je i ostaje otvoren za prihvaćanje umjetne inteligencije u svom poslovanju. Izvršni direktor Robert Kyncl rekao je da je WMG "usredotočen na stvaranje dobrog ciklusa u kojem inovacija, angažman obožavatelja i veća monetizacija idu zajedno". WMG se, rekao je on, "naslanja" i "brzo prilagođava" upotrebi tehnologija umjetne inteligencije, kako u stvaranju tako i u distribuciji glazbe. Međutim, izvršni direktor je također naglasio da je WMG spreman stati u zaštitu umjetnika koji na glazbu generiranu umjetnom inteligencijom gledaju kao na prijetnju ljudskim stvarateljima.

Podjela tantijema

Slično tome, Sir Lucian Grainge, prvi čovjek Universal Music Groupa nedavno je izjavio kako je njegova grupacija otvorena za razmatranje licenciranja nekih svojih zvučnih zapisa tvrtkama poput OpenAI-ja, kreatora ChatGPT-a, kao će se pritom "poštovati umjetnike i integritet njihova rada". Iz kompanije su pak zakonodavcima poručili da je glas umjetnika "često najvrjedniji dio njihovog života i javne ličnosti, te je pogrešno ukrasti ga, bez obzira na sredstva".

Dok su neki umjetnici izrazili zabrinutost u vezi s upotrebom svojih glasova u pjesmama generiranim umjetnom inteligencijom, neki prihvaćaju potencijal ove tehnologije. Kanađanka poznata pod umjetničkim imenom Grimes je, na primjer, produljila dopuštenje da se njezini vokali ugrađuju u pjesme generirane umjetnom inteligencijom, potičući dogovore o podjeli prihoda. Početkom ljeta udružila se s TuneCoreom i pozivala korisnike da stvaraju pjesme koristeći njezin glas u zamjenu za 50% udjela u tantijemama.

Rap generatori

Googleu bi ulazak u glazbene proizvode mogao poboljšati njegovu konkurentsku poziciju u odnosu na konkurente poput Microsofta.

DeepRapper generirati rap s rimama i ritmovima 📷 DeepRapper
DeepRapper generirati rap s rimama i ritmovima DeepRapper

Naime, Microsoft je uložio 10 milijardi dolara u OpenAI, čiji GPT-4 AI model je već integriran u Microsoftovu tražilicu Bing i softver za produktivnost. Microsoft je također razvio Deeprapper, UI "rap generator"  koji može generirati rap s rimama i ritmovima. Kao odgovor na to, Google također unapređuje vlastite ponude umjetne inteligencije, uvodeći chatbot Bard.