Još jedan originalni iPhone je na dražbi. Hoće li postići rekordnu cijenu?

Aukcijska kuća LCG Auctions u svojoj ponudi trenutačno ima 4-gigabajtni iPhone prve generacije, u potpunosti zapakiran i netaknut. Očekuje se da bi mogao biti prodan po astronomskoj cijeni

Sandro Vrbanus utorak, 19. ožujka 2024. u 16:55
📷 LCG Auctions
LCG Auctions

Originalni iPhone prve generacije danas je, 17 godina nakon predstavljanja, svojevrsni "sveti gral" za kolekcionare tehnoloških proizvoda. Pogotovo je na cijeni ako je riječ o neotvorenom primjerku, onakvome kakvoga je Apple i pustio u prodaju, a s vremena na vrijeme upravo se takvi nađu u ponudi.

Vrijedi preko 100.000 dolara

Jedan od takvih sličnih primjeraka aukcijska kuća LCG Auctions bila je prodala za 133.435 dolara prošloga listopada, a rekord drži također originalno zapakirani iPhone prodan u srpnju prošle godine, za 190.373 dolara (obje cijene uključuju i naknadu organizatoru aukcije). Sada, pak, u ponudi ponovno imaju "novi" iPhone prve generacije, i ponovno je riječ o modelu s 4GB memorije, koji je najtraženiji kod kolekcionara, budući da se kao nov nije pretjerano dobro prodavao. Na tržištu je bio samo od lipnja do rujna 2007. godine, pa je danas pravi raritet.

A koliko biste vi platili za ovakav iPhone? 📷 LCG Auctions
A koliko biste vi platili za ovakav iPhone? LCG Auctions

I ovoga puta LCG Auctions prodaje identičan primjerak, tvornički zatvoren, neoštećenog pakiranja, uz tek jedan ugao kutije koji nije savršeno oštar. Sve ostalo je u "mint" izdanju, od vanjske folije pa do originalnih naljepnica na njoj. "Savršeni" iPhone prve generacije na aukciji je do kraja tjedna. Početna mu je cijena bila 10.000 dolara, a trenutačno najviši ponuđeni iznos je samo 13.310 dolara. Za očekivati je da će ponude rasti kako se kraj licitacije bude približavao, a organizator očekuje konačnu prodajnu cijenu višu od 100.000 dolara.