Rethink - mobilni vatrozid za nadzor i blokiranje aplikacija koji nudi podršku za DNS i VPN

Rethink je potencijalno vrlo koristan mobilni vatrozid otvorena koda koja omogućava da se na vrlo jednostavan način prati i ograničava mrežna aktivnost aplikacija na Android telefonima pri čemu je moguće zaobilaziti cenzuru te blokirati oglase, trackere i neželjeni sadržaj…

Matija Gračanin srijeda, 27. ožujka 2024. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Rethink 
Namjena Mobilni vatrozid s podrškom za DNS i VPN
Android Google Play / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Rethink je relativno popularna aplikacija među onima koji žele imati nešto višu razinu nadzora na mrežnom aktivnosti aplikacija na Android telefonu (nekoć je bila poznatija pod nazivom BraveDNS), a pritom žele koristiti i druge blagodati kao što je mogućnost blokiranja oglasa, trackera i potencijalno opasnog sadržaja, kao i opciju zaobilaženja cenzure.

U suštini je riječ o mobilnom vatrozidu koji nudi podršku za DNS (oslanja se na dobro poznate liste kako bi filtrirao neželjeni sadržaj), zatim opciju uspostavljanja WireGuard VPN-a ako se ima pristup takvom servisu, a moguće je i aktivirati korištenje Orbota, vjerojatno najlakši način za korištenje mreže TOR. 

U suštini nije potrebno izvoditi neke posebno složene konfiguracijske korake i svatko bi se trebao s ovom aplikacijom brzo snaći, no valja osigurati određene dozvole kako bi Rethink mogao napraviti lokalni VPN čime se osigurava nadzor i upravljanje mrežnim prometom (autori aplikacije tvrde da se nikakvi podaci ne prikupljaju). Doduše, Rethink neće moći raditi ako se koristi opcija Private DNS na Androdiu pa je valja isključiti.

Zgodno je to što je moguće u svakome trenutku dobiti jasan uvid u to koje aplikacije koriste internetsku vezu, kao i pregled aktivnih mrežnih konekcija. Pritom je moguće definirati različita pravila u dostupnom vatrozidu i, na primjer, onemogućiti internetski pristup aplikacijama kada pokušaju zaobići DNS, kada se telefon prebaci na mobilnu internetsku vezu ili blokirati sve aplikacije kada je telefon zaključan te drugo.

Osim toga, tu je i statistički pregled pa je lako doznati koje aplikacije najviše troše internetskog prometa i najčešće koriste internetsku vezu, a tu su i neke druge specifične mogućnosti kao što je opcija hvatanja mrežnih paketa. Kako je riječ o aplikaciji otvorenog koda, sve je besplatno (prihvaćaju se donacije), pa oni koji traže solidan mobilni vatrozid za koji ne trebaju izdvojiti ni centa, upravo su ga pronašli.