Google priprema veliki redizajn Gmaila, procurile i slike

Najpopularniji internetski email servis na svijetu u narednim će tjednima, nakon više godina, doživjeti dizajnersko osvježenje

Sandro Vrbanus subota, 14. travnja 2018. u 07:00

Gmail prema posljednjim procjenama koristi preko 1,2 milijarde ljudi u svijetu, pa svaka promjena na tom servisu, ma kako beznačajna, neminovno ima širok odjek. Ovoga puta, pak, Google je pripremio nešto veću promjenu koja će u narednim tjednima zahvatiti sve korisnike ovog iznimno popularnog email servisa – riječ je o primjeni "material" dizajna na korisničko sučelje Gmaila na webu, ali i na neke nove funkcionalnosti unutar njega.

U javnost je jučer procurila informacija kako se sprema veliki redizajn Gmaila, a nedugo zatim i slike onoga za što se tvrdi da će biti novo korisničko sučelje. Vidljivo je da su se u Googleu zabavljali, primjerice, drugačijim gumbima i izgledom elemenata na ekranu, no njihov raspored nisu pretjerano mijenjali kako bi se korisnici i dalje lako snalazili unutar sučelja, koje ga sada čini sličnijim onome u Gmailovim mobilnim aplikacijama.

No, nije izgled jedino što se mijenja. Iz svoje alternativne aplikacije za rad s elektroničkom poštom, Inbox, Google je "posudio" nekoliko opcija koje će ugraditi u web inačicu Gmaila. Tako će svi korisnici uskoro dobiti mogućnost "snoozanja" poruka koje će se potom u inboxu ponovno pojaviti nakon zadanog vremena. Isto tako na web će stići i mogućnost "pametnih odgovora", tj. brzih kratkih poruka koje na temelju dolazne pošte kreira sam Gmail, a korisnik onda može odabrati i samo u nekoliko klikova odgovoriti na email.

Ars Techica i The Verge dokopali su se slika novog Gmaila
Ars Techica i The Verge dokopali su se slika novog Gmaila

Unutar glavnog prozora Gmaila također će moći biti vidljiv i Google Calendar, koji će se u novom izgledu nalaziti uz desni rub ekrana. U Googleu su potvrdili da rade na velikom dizajnerskom zahvatu ali nisu željeli potvrditi je li ovo konačan izgled Gmaila, niti kada će on biti aktiviran. Nekoliko izvora govori kako će to biti u narednim tjednima, a kako se početkom svibnja održava developerska konferencija Google I/O, moguće da se u kompaniji odluče upravo na njoj službeno predstaviti novitete koji stižu na Gmail.