Gmail neke poruke s Outlooka blokira kao spam. Microsoft svjestan tog problema

Šaljete li e-mailove s Outlook adresa na Gmail, možda završavaju u spamu. Microsoft je priznao da problem postoji, pa objavio privremeno rješenje za pogođene korisnike

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. travnja 2024. u 06:00

Neki od najkorištenijih servisa za elektroničku poštu na svijetu, Googleov Gmail i Microsoftov Outlook, posljednjih se dana baš i "ne vole". Naime, postrožena Gmailova pravila za otkrivanje neželjene pošte imaju utjecaj na određene e-mailove poslane s adresa na domeni Outlook.com, pa ih primateljev Gmail smatra spamom i automatski odbacuje. Nije poznato koliko je korisnika pogođeno tim problemom, ali je on očito dovoljno raširen da je na njega morao reagirati i Microsoft.

Postoji i rješenje

Na svojim su stranicama objavili informacije o problemu, što sugerira da su ga svjesni. Kažu da "neki korisnici Outlook.com nacionalnih adresa" ne mogu normalno slati poštu računima na Gmailu. Pošta je prepoznata kao spam, a pošiljatelj dobiva informaciju o tome u obliku greške 550 (Remote server returned message detected as spam). Gmailovi serveri kažu da su takve poruke "vrlo sumnjive zbog niske reputacije domene pošiljatelja", pa su ih preventivno blokirali.

Microsoft je objavio i privremeno rješenje, koje ne rješava problem u potpunosti, ali bi moglo omogućiti nesmetano slanje elektroničke pošte. Upućuju korisnike Outlook.com adresa na kreiranje aliasa, odnosno pričuvne adrese, s koje onda mogu slati poštu, koja ne bi smjela biti presretana kao neželjena. Upute za kreiranje aliasa dostupne su ovdje.

To privremeno rješenje bit će od pomoći korisnicima sve dok tim Outlooka ne riješi generalni problem. Google, pak, od travnja postupno uvodi novu politiku odbacivanja neautorizirane pošte, odnosno one koja stiže od pošiljatelja, čiji se poslužitelji ne mogu identificirati kao sigurni. Sada se čini da su u tom pokušaju čišćenja neželjene pošte "uhvatili" i neke legitimne pošiljatelje.