Ove subote pored Zemlje će, bliže od Mjeseca, proći 70-metarski asteroid

Novootkriveni asteroid proći će pored našeg planeta na udaljenosti od oko 160.000 kilometara, što je za asteroid te veličine rijetka pojava, kakva se događa jednom u deset godina

Sandro Vrbanus petak, 24. ožujka 2023. u 14:55

Srediom siječnja otkriven je asteroid 2023 DZ2, iz skupine Apollo, izvorno procijenjenog promjera između 40 i 100 metara, pa je odmah klasificiran kao objekt u blizini Zemlje, koji predstavlja malu opasnost za naš planet. Ipak, on će proletjeti pored nas ove subote, i to na udaljenosti od oko 175.000 kilometara, što je manje od pola udaljenosti do našeg prirodnog satelita, Mjeseca.

Kada su, ove srijede, astronomi prikupili dovoljno podataka o putanji ovog asteroida, uklonili su ga s liste potencijalno opasnih, no priliku za njegovo promatranje ovoga vikenda ipak neće propustiti. Tek se jednom u desetak godina dogodi da ovako velik asteroid (najvjerojatnije promjera oko 70 metara) nađe tako blizu Zemlje.

Uslijed toga prividna magnituda doći će mu do razine od oko 9,9, što znači da neće biti vidljiv golim okom, ali bi mogao biti vidljiv boljim dalekozorima (samo iz pogodnih regija, primarno s jugoistoka Azije). Teleskopi će, pak, u nebo biti usmjereni ovih dana i prikupljat će podatke o ovom komadu svemirskog materijala. Osim profesionalnih zvjezdarnica, 2023 DZ2 moći će vjerojatno opaziti i oni s nešto boljim amaterskim teleskopima. Upute za promatranje nalaze se ovdje.

📷 Filip Romanov, Abbey Ridge Observatory, Kanada
Filip Romanov, Abbey Ridge Observatory, Kanada

Trenutačne procjene govore da je ovaj asteroid izduženog oblika, rotira oko svoje osi svakih šest minuta, dok mu je duljina orbite oko Sunca oko 3 godine. Sljedeći bliski susret s ovim asteroidom, dakle, Zemlja će imati u ožujku 2026. godine, no rizik udara u tom slučaju sada je već procijenjen kao iznimno nizak.