Arm planira izlazak na burzu, a kao glavni investitor spominje se Intel

U Softbanku, vlasniku kompanije za dizajn čipova Arm, već neko vrijeme planiraju izlistati dionice svoje podružnice na burzi i tako prikupiti svjež kapital. Sada se doznaje da u svemu prste ima i Intel

Sandro Vrbanus utorak, 13. lipnja 2023. u 16:51

Kompanija koja se bavi dizajnom čipova, Arm, krajem travnja predala je sve potrebne dokumente američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC), u čime su službeno pokrenuli proces izlaska svojih dionica na burzu. Prijava za inicijalnu javnu ponudu dionica u skladu je s pravilima u SAD-u, prema kojima ona za relativno manje IPO procese može biti i tajna, no ipak je ponešto informacija dospjelo u javnost.

IPO do kraja godine

Govori se tako da je Softbank, inače vlasnik Arm-a od 2016. godine, trenutačno u razgovorima s Intelom, kako bi ovaj proizvođač čipova postao glavni ulagač u te dionice. Ovaj proces odvija se nekoliko mjeseci nakon propasti akvizicije Arm-a od strane drugog velikog igrača na tržištu poluvodiča, Nvidije.

Arm planira svoj IPO obaviti na burzi Nasdaq do kraja ove godine te tako prikupiti 8-10 milijardi dolara. Samim time, bila bi to vjerojatno najveća inicijalna javna ponuda dionica ove godine u SAD-u, no i nakon nje Softbank bi zadržao kontrolni paket dionica. Tržišna valuacija Arm-a dosegnula bi time oko 50 milijardi dolara, a Intel bi – završe li aktualni pregovori uspjehom – mogao postati jedan od glavnih dioničara.

Za sada nije poznato koliko bi Intel mogao uložiti u IPO Arm-a, kao niti kakve bi reperkusije taj potez imao na daljnju suradnju kompanije s Intelovim glavnim konkurentima kao što su AMD, Nvidia ili Qualcomm.