Francuski Mistral, konkurent OpenAI-a, Mete i Googlea, sada vrijedi 5 milijardi eura

Ponos Francuske, a i Europe, Mistral AI je uzdrmao sliku o europskoj startupovskoj učmalosti i pokazao da AI može cvasti i na Starom kontinentu.

Ivan Podnar četvrtak, 18. travnja 2024. u 14:52

Stalno bilježimo aktivnosti američkih jednorog koji se bavi umjetnom inteligencijom, Što je s drugim tržištima? Ima uspješnih AI kompanija i u Europi, a posebno bismo izdvojili startup Mistral, sa sjedištem u Parizu, koji ovih dana dobiva nekoliko stotina milijuna eura ulaganja, pa će mu procijenjena vrijednost skočiti na preko 5 milijardi eura. Kao i kod sličnih startupova, strelovito, nakon svakog ulaganja povećavala se procijenjena vrijednost, koja je prije šest mjeseci bila „samo“ 3 milijarde eura. Kao i kod svih koji "procijenjeno" vrijede milijarde - prihodi su mizerni. Ali kad se na sastancima počinju pojavljivati ulagači iz fondova kao što su Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture Partners ili predstavnici Microsofta, onda valjda, svi misle, oni znaju što mi ne znamo, pa zato vrijedi basnoslovno. Naravno da su svote evaluacije vrijednosti spekulativne jer dok netko stvarno ne iskrca toliko para, sve je u maglovitim kuglama vidovnjaka.

Sjeverni vjetar

Nazvan po sjevernom zimskom vjetru, Mistral su osnovali bivši zaposlenik DeepMinda, znanstvenik Arthur Mensch i dvoje bivših Metinih znastvenika, Timothée Lacroix i Guillaume Lample. Od početka su se opredijelili za princip sustava otvorenog koda, ali su naglasili da djeluju u skladu sa strogim europskim regulativama. Mistral naplaćuje korisnicima upotrebu programskog sučelja za pristup svojim velikim jezičnim modelima, ali većina su dostupni besplatno, te su postali izuzetno popularni među developerima. Mistral vidi svoju šansu u suradnji s europskim korisnicima koji preferiraju lokalne kompanije umjesto one smještene preko Atlantika.

U nedavnom intervjuu Mensch je rekao da "nije sigurno vjerovati" američkim tehnološkim divovima da sami postave temeljna pravila za moćnu novu tehnologiju koja će utjecati na milijune života. "Ne možemo imati stratešku ovisnost", rekao je. "Zato želimo predvoditi Europu u AI tehnologiji."

"Nije sigurno vjerovati" američkim tehnološkim divovima da sami postave temeljna pravila za moćnu novu tehnologiju - kažu iz Mistrala

Mistral je ponos Francuske i dobiva punu podršku francuske vlade. Predsjednik Emmanuel Macron nazvao je tvrtku primjerom "francuskog genija", Bruno Le Maire, ministar financija zemlje, često hvali tvrtku, dok je Cédric O, bivši francuski ministar digitalnih znanosti, savjetnik Mistrala i posjeduje udjele u startupu.

Veliki i mali Mistral

Vodeći model Mistral Large je izravni europski odgovor američkim protukandidatima. Da je trka među njima u punom zamahu, svjedoči anegdotalni slijed nedavnih predstavljanja novih modela. Kad je Sir Nick Clegg, predsjednik u tvrtki Meta objavio da će uskoro biti objavljen novi AI model, Llama, samo sedam sati nakon toga predstavljen je Googleov Gemini Pro 1.5 da bi OpenAI odmah najavio GPT-4 Turbo, već slijedeće jutra Mistral se pojavio s najnovijim modelom Mixtral 8x22B. To pokazuje da se Mistral natječe rame uz rame s vodećim kompanijama.

Mistral Large je izravni konkurent OpenAI-jevom GPT-4. Iako je nepouzdano govoriti o točnim razlikama i prednostima jer se modeli i metodologija testiranja stalno mijenjaju, Mistral tvrdi da njihov model "doseže vrhunske sposobnosti razmišljanja" i tečno vlada engleskim, francuskim, španjolskim, njemačkim i talijanskim jezikom.

Le Chat

Le Chat je Mistralov višejezični AI chat, „razgovorna ulazna točka“, kako je objašnjeno na njihovim web stranicama. Služi za interakciju s različitim modelima: Mistral Large ili Mistral Small, ili prototipom modela nazvanim Mistral Next, dizajniranim da bude „kratak i koncizan“.

Za proboj na svjetsku scenu, Mistral očekuje puno od partnerstva s Microsoftom. Mistralovi otvoreni i komercijalni jezični modeli bit će dostupni na Microsoftovoj Azure AI platformi. Microsoft također ima manjinski dionički udio u Mistralu.

Mistral je doživio oštru reakciju nekih istraživača zbog svog prvog modela otvorenog koda, lansiranog prošle godine, zbog nedostatka sigurnosnih ograničenja koje bi spriječile korisnike da traže savjet o tome, kako na primjer, počiniti samoubojstvo. Mistral je također priznao da je koristio Metin Llama 2, za stvaranje vlastite AI, otkrivši tu činjenicu tek nakon što su procurile te kritike.