Microsoft najavio višegodišnje partnerstvo s Mistralom, francuskim AI startupom

Kako bi pomogao u komercijalizaciji svojih novih jezičnih modela umjetne inteligencije Mistral, koji se procjenjuje na 2 milijarde eura, je ušao u partnerstvo s Microsoftom

Tomislav Stanković utorak, 27. veljače 2024. u 06:00

Nešto više od godinu dana nakon što je Microsoft uložio više od 10 milijardi dolara u OpenAI partnerstvo, najavljeno je novo AI partnerstvo s Mistralom.

Microsoft je preuzeo manji udjel u 10 mjeseci staroj AI tvrtki. Ulaganje je usmjereno na tri ključna područja kao što su infrastruktura superračunala, prilagodba tržištu te istraživanje i razvoj umjetne inteligencije.

Istovremeno je Mistral AI dobio pristup Azureovoj AI infrastrukturi čime će ubrzati razvoj i implementaciju svojih velikih jezičnih modela (LLM) i raditi na širenju na globalna tržišta.

Iako su Mistralovi modeli obično bili otvorenog koda partnerstvo s Microsoftom može značiti da francuska AI tvrtka sada može ići više u smjeru komercijalizacije svojih AI modela.

"Mistral Large postiže snažne rezultate na često korištenim referentnim vrijednostima, što ga čini drugorangiranim modelom na svijetu općenito dostupnim putem API-ja (uz GPT-4)", navode iz Mistral AI -ja.