Starshipov pokusni let obavljen gotovo u cijelosti uspješno

Najveća raketa na svijetu lansirana je prvi puta u Zemljinu orbitu, a veliki potisnik Super Heavy i sam svemirski brod Starship iskazali su se u polijetanju i manevrima nakon toga

Sandro Vrbanus četvrtak, 14. ožujka 2024. u 21:55

Sukladno najavama i planovima SpaceX-a, ovoga poslijepodneva poletio je novi testni Starship, na pokusnom orbitalnom letu, koji je prošao značajno uspješnije nego prva dva. Nadograđena lansirna rampa i raketa dobili su dvadesetak poboljšanja u odnosu na prošli pokusni let, a sve to dovelo je i do današnjeg rezultata.

Starship je s potisnikom Super Heavy poletio iz svemirske baze Starbase u Teksasu, uspješno pokrenuvši sva 33 raketna motora potisnika pa kasnije i šest motora same orbitalne letjelice. Nakon toga obavljen je i zahtjevni manevar odvajanja ("hot staging") prvog i drugog stupnja, a potisnik se uputio natrag ka Meksičkom zaljevu. Tamo je uspio kontrolirano sletjeti, a jedino što u njegovom slučaju nije prošlo prema planu bilo je paljenje motora za usporavanje netom prije slijetanja – pa je signal izgubljen, a 70-ak metara visok prvi stupanj rakete vjerojatno nekontrolirano pao u Atlantik.

Glavni stupanj Starshipa nastavio je svoj put na jugoistok, prema finalnoj destinaciji u Indijskom oceanu. Na kraju planiranog leta svemirski je brod obavio i manevar jedrenja na trupu ("belly flop") te na taj način kontrolirano ušao u atmosferu.

Iz SpaceX-a su vrlo zadovoljni ovim testom, koji je Starship odveo najdalje do sada – u Zemljinu orbitu, gdje je postigao orbitalne brzine veće od 26.000 km/h i dosegnuo visinu od preko 230 kilometara. U letu su testirana i vrata teretnog prostora, koja će u budućnosti služiti za ispuštanje satelita.

Velik je ovo korak za daljnji razvoj najveće rakete na svijetu, jer je prije svega pokazao da su nadogradnje obavljene u posljednjim mjesecima donijele napredak, kao i da je raketa spremna za nove izazove. U SpaceX-u najavljuju da će na lansirnu rampu, čim je "počiste" od ovog lansiranja, već uputiti sljedeću iteraciju Starshipa Super Heavy.

S masom od oko 5.000 tona, Starship je najveći leteći objekt koji su ljudi ikada proizveli – pohvalio se na X-u Elon Musk najnovijim postignućem svoje svemirske kompanije.