Treći orbitalni pokusni let Starshipa najavljen za sljedeći tjedan

Dobiju li na vrijeme potrebna odobrenja i poklope li se meteorološki uvjeti, sljedećega četvrtka sredinom dana SpaceX bi mogao još jednom na probni let poslati potpuno integriranu najveću raketu na svijetu

Sandro Vrbanus četvrtak, 7. ožujka 2024. u 19:15

SpaceX-ov Staship, raketa namijenjena višekratnom korištenju, letovima u orbitu, ka Mjesecu pa i Marsu, i dalje je u razvoju. Nakon dva pokusna leta, manje ili više očekivano završenih nakon nekoliko minuta "brzim neplaniranim rastavljanjem", na redu je i treći pokušaj slanja Starshipa u orbitu. Stignu li u Muskovu privatnu svemirsku kompaniju potrebna regulatorna odobrenja iz agencije FAA te budu li vremenski uvjeti povoljni, treći pokusni orbitalni let najveće rakete na svijetu možda ćemo gledati u prijenosu uživo već sljedećega četvrtka.

14.3. u 12:30

Za sada je vremenski okvir za lansiranje postavljen na 14. ožujka u 13 sati po našem vremenu, uz prijenos uživo na platformi X, koji će započeti oko pola sata prije toga. Budući da je riječ o eksperimentalnom lansiranju, koje nema nikakav konkretan "zadatak" niti mora biti usklađeno s orbitama drugih satelita ili ISS-a, vrijeme lansiranja može biti i promijenjeno.

Nakon drugog testa, u kojem je Starship prije eksplozije letio ok tri minute, treći pokušaj ima zadatak to nadmašiti. Uz lansiranje, uspješno paljenje raketnih motora oba stupnja, u plan misije ubačeno je još nekoliko bitnih zadataka.

Starship, profil poksunog leta 📷 SpaceX
Starship, profil poksunog leta SpaceX

Starhip bi tako trebao u letu pokušati otvoriti i zatvoriti vrata svojeg teretnog prostora, ugasiti pa ponovno upaliti potisnike drugog stupnja u orbiti, a oba stupnja – potisnik Super Heavy i svemirki brod Starship – u konačnici bi trebali vertikalno sletjeti. No, ako do toga i dođe, pri slijetanju će i jedan i drugi dio velike rakete tek pokušati orijentirati se i postaviti u položaj za slijetanje i dovoljno usporiti. Manevri će biti obavljeni nad oceanom, pa će i oba stupnja, u kakvom god da stanju i orijentaciji tamo stignu, završiti u vodi.

Za ovaj let predložena i drugačija putanja, pa će Starship, uspije li dosegnuti orbitu, skončati u Indijskom oceanu. U prošlim je pokušajima kao finalna destinacija bio postavljen Tihi ocean, područje nedaleko Havaja. Međutim, sada je odabrana drugačija putanja kako bi se neke ključne tehnologije u orbiti mogle testirati uz minimalan rizik za ljude.