Novi rekord fuzije dovodi u fokus tu industriju, a Hrvatska je značajan dio projekta

Nuklearna fuzija proizvela je dosad najviše energije u jednom eksperimentu i to bez korištenja toksične prašine berilija. Ovaj rekord u fokus stavlja fuzijsku industriju u svim članicama Europske unije

Sandro Vrbanus subota, 16. ožujka 2024. u 13:17

U značajnom postignuću fuzijski znanstvenici u laboratoriju JET, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, načinili su nedavno veliki korak u potrazi za čistom, neograničenom energijom. Postavili su novi fuzijski rekord oslobađanjem trajne fuzijske energije od 69,26 megdžula. Ovaj rezultat su ostvarili primjenom svega 0.2 miligrama fuzijskog goriva, uz zid fuzijskog reaktora od čistog volframa, bez toksičnog berilija.

Rekord je ostvaren u sklopu konzorcija EUROfusion, koji financira Europska komisija, a čiji su dio eksperimentalni fizičari s Instituta Ruđer Bošković.

Ključan trenutak

"Ovaj eksperiment pokazao je da je očito da će ITER moći pouzdano raditi i bez berilija, odnosno bez svih problema koje bi uzrokovala berilijska prašina. Pokazuje se kako je ključno poznavanje tehnologije izrade volframskih ploča i drugih materijala koji mogu izdržavati visoku temperaturu i jako neutronsko zračenje. Drugim riječima u prvi plan, nakon ovih uspjeha, opet dolazi pitanje razvoja fuzijskih materijala za fuzijsku elektranu DEMO, te proizvodnja fuzijskog goriva tricija. Za rješenje oba ova znanstvena problema nužan je projekt DONES, u kojem vodeću ulogu igraju Španjolska i Hrvatska. U biti, prijelaz na volfram nije samo tehnički detalj. To je ključni trenutak koji utire put sigurnijim, održivijim fuzijskim reaktorima", objašnjava dr. sc. Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti te koordinator projektnog tima DONES.HR.

Projekt DONES je ključan za uspješnu gradnju prve fuzijske elektrane DEMO, a uključuje izgradnju postrojenja u mjestu Escúzar, 20-ak kilometara udaljenom od Granade. U postrojenju će fizičari ispitivati materijale potrebne za izgradnju prve elektrane u EU-u.

Hrvatska daje značajan doprinos

Od iznimne važnosti u projektu IFMIF-DONES, kao i u čitavom fuzijskom programu EU-a je suradnja s fuzijskom industrijom u Hrvatskoj i ostalim članicama EU-a. Do sada je na fuzijskim poslovima na gradnji ITER-a sudjelovalo šest hrvatskih kompanija, dok je na listi dobavljača za europski fuzijski program, za koju postoje stroge kontrole, upisano čak dvadeset domaćih tvrtki.

dr. sc. Tonči Tadić
dr. sc. Tonči Tadić

Time Hrvatska parira brojkama Austrije i Finske, zapravo po snazi fuzijske industrije među malim i srednjim članicama EU-a odskaču Hrvatska i Nizozemska. Prije dvije godine potpisani su sporazumi između HGK-a, španjolske koordinacije znanstvene industrije INEUSTAR-a i Gospodarske komore Granade jer želimo u partnerstvu sa Španjolcima nastupati na velikim fuzijskim projektima. Naime, u Euratomu jača svijest da fuzijsku elektranu DEMO neće graditi ni instituti ni sveučilišta, nego iskusne europske kompanije u partnerstvu sa znanošću EU-a.

Prednost u gradnji fuzijske elektrane DEMO i svih pratećih fuzijskih postrojenja imat će one kompanije koje su stekle reference na gradnji ITER-a i IFMIF-DONES-a, pa tako i one hrvatske. "Postignuća u JET-u su pokazuju da se uz stalna ulaganja, istraživanje i međunarodnu suradnju san o fuzijskoj energiji sve više približava stvarnosti, odnosno da je sve bliži dan kad će hrvatska fuzijska industrija odigrati svoju važnu ulogu u fuzijskom programu EU", zaključuje dr. Tadić.