Router, AP i podešavanje

poruka: 5
|
čitano: 2.857
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Router, AP i podešavanje
Imam T-com-ov ZTE 931VII router preko kojeg mi je, iz nepoznatog razloga, otkad sam upgrade mobitela napravio na marshmallow s kitkata, internet preko wifija dosta spor. VDSL 50/10 a dugo otvara stranice i sve druge aplikacije koje koriste internet.

I sad, spojio sam MikroTik RB941-2ND AP na taj router da vidim hoće biti šta bolje. I je! Dosta bolje! Sve mi brže otvara na mobitelu.

Volio bih znati zašto jer ne kužim se toliko u tehničke specifikacije da bi vidio razliku i što čini taj MikroTik tolko bržim u praksi.

Ok, jedan problem riješen. Ali, novi problem: mogu li se ta dva uređaja nekako konfigurirati da budu na istoj mreži jer što god sam probao ne mogu dobiti da se uređaji spojeni na jedan vide s onima spojenim na drugi. Konkretno, smart tv i desktop računalo povezani su mi na router zbog dijeljenja medija, mobitel sam mogao koristiti kao daljinski ako je spojen na isti router, sad ako je na MikroTiku ne vide se.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Router, AP i podešavanje

Pretpostavljam da ti je taj mikrotik u AP modu?

 

Ako je, postavi ZTE u bridge mod (možda ćeš morati zvati SZK radi toga i podataka) a stavi da mikrotik bude PPPoE client. Sav internet će ti ići preko mikrotika (sve moraš spojiti u njega) a MaxTV (ako ga imaš), on će ostati na ZTE.

 

To ti sad ne radi jer mikrotik ima svoj subnet i svoj DHCP pa su onda te dvije mreže odvojene. Ti bi ih trebao spojiti a to ti je najbolje bridge modom (usput se riješiš glupog ZTE, tj. on bude samo modem dok Mikrotik postane router). Stvar je u tome da je Mikrotik puno bolji router, lakše hendla puno posla (puno prometa), stabilniji je i ima više opcija za podešavanje. Uz to sve, sad ti T-com ima pristup ZTEu i može ga svako toliko resetirati a ako staviš bridge, oni mikrotiku ne mogu ništa - neće ti zbrljati port forward, firewall...

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
13 godina
offline
Re: Router, AP i podešavanje
Da, sad je u AP modu.

Kužim to sve i mislim da čak mogu i sam prebaciti u bridge mod preko moj telekom portala a lozinke znam. Morat ću se poigrat s tim kad opet uhvatim vremena.

Razmišljao sam uzeti malo jači MikroTik, sa 5Ghz wifijem s obzirom da mi mobitel podržava. Nisam pronašao neki koji bi u potpunosti zamjenio taj ZTE, a i predpostavio sam da ću morati na taj način to podesti: ZTE modem a sve ostalo na MikroTik.

Zlo je što sve to radim samo zbog svog mobitela, sve drugo mi solidno radi na ZTE-u.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Router, AP i podešavanje
Nemam nešto puno znanja o tome, znam ponešto pa isprobavam... Ali ja sam probao mikrotika dodati na isti IP range i subnet kao i ZTE i dobio sam net ali se uređaji i dalje nisu vidjeli međusobno. Mogu ja sad i bez bridge moda spojiti sve uređaje na mikrotik i radit će ali htio sam samo mobitel na mikrotik a da sve drugo ostane kako je. A da se vide međusobno.

ZTE mi je: 192.168.1.1 255.255.255.0 DHCP: 192.168.1.10-99
MikroTik je bio 192.168.88.1 ali sam postavio: 192.168.1.10 255.255.255.0 DHCP: 192.168.1.100-254
Vjerojatno pogrešno ali sam mislio na istoj su mreži a dhcp-i nisu u sukobu, radit će. Al nula bodova. Premda net sam imao na oba, više mi vuče na neki firewall ili nešta. Ponavljam, ne kužim se pretjerano.
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
offline
Router, AP i podešavanje

Pozdrav. Dakle posjedujem t-comov THOMSON TG782. Kako bi prosirio wi-fi mrezu nabavio sam TP LINK TL-WR841N. Uredaje sam spojio ethernet kablom te je ispocetka sve funkcioniralo besprijekorno,pa nisam radio nikakve postavke. Nakon nekog vremena wi-fi je jednostavno prestao raditi na oba uredaja(spojeno,pun signal no nema interneta),a bez interneta sam ostao i na PC-u koji je spojen zicano. Kada iskopcam kabel koji spaja dva uredaja na THOMSON-u ponovno wi-fi radi bez problema(pa tako i na PC). Googlam vec tjedan dana i dojma sam da nisam nasao konkretan odgovor kako da ovo rijesim. Shvatio sam da treba mijenjati postavke routera itd. Ako netko molim vas moze ukratko napisati sto trebam napraviti ili linkati rjesenje. Spojeno je ovako: MREŽA->THOMSON ->PC
THOMSON->TP LINK

Hvala svima!

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice