Case modding – izrada prozora na bočnoj stranici

poruka: 6
|
čitano: 9.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
offline
Obrada pleksija

Obzirom da sam vidio da postoji dosta upita za osnovni dio modinga, a to je izrada prozora na bočnoj stranici kompjutera kako bi vidjeli cilj, a to je što smo sve stavili i modificirali (pilili, rezali dogradili, preradfili, obojali …) u kompjuteru, otvorio sam ovu posebnu temu u kojoj bi svi mogli dodavati svoje prijedloge, rješenja i savjete. Tema bi se mogla staviti kao sticky Osmijeh (tko je rekao majica Smijeh)


Izradu prozora na bočnoj stranici kompjutera započeo sam odabirom alata:

 
- Prvi odabir za rezanje mi je bio alat tipa „Dremel“ i to po mogućnosti sa nastavkom od čelične sajle, koji omogućuje da ne morate kućište sa motorom držati u ruci.

 
- Ubodna pila sa listom pile u sebi za rezanje aluminija i sličnog lima kao i pleksija. Ubodna pila nije loš izbor ni za rezanje otvora na bočnoj stranici kompjutera, ali kasnije potrošite malo više vremena na turpijanje odrezanih rubova. Poslužila mi je za rezanje pleksija, koji se nije topio prilikom rezanja.

 
- Za bušenje poslužit će bilo koja bušilica. Poželjno je da ima regulaciju brzine, tako da bušite pleksi sa najmanjom brzinom da se ne bi topio.

 
- Ručna turpija za metal – poslužit će za rubove kućišta kao i za manje turpijanje pleksija.


- Odvijač sa bitovima - križni i šesterokutni za strojarske vijke kojima sam pričvrstio pleksi.

 
- Mala ručna pila za metal, škare i skalpel.

 
- Trokut, olovka i vodootporni flomaster (može onaj za CD/DVD ova, odnosno za transparent folije) i

 
- Zaštitne naočale za oči.

 
Od materijala kupio sam:


- Pleksi staklo cca 50 x 30 cm, debljine 5 mm - oko 30 kn (Ima ga u Bauhaus-u, u Brickostore-u i u drugim trgovinama za samogradnju).
- Crni, strojarski, vijci (upotrebljavaju se za dijelove strojeva) sa šesterokutnom rupom za ovijanje/zavijanje dimenzije 3 mm x 10 mm, zajedno sa podloškama i maticama.


Sama izrada:

 
1. Najprije sam sa zaštitnom trakom, koju koriste soboslikari za zaštitu kod bojanja, prelijepio cijelu bočnu stranicu. Ovime je bočna stranica zaštićena od grebanja prilikom piljenja i brušenja.


2. Na „Dremel“ sam stavio malu brusnu ploču i počeo piliti. Ukoliko imate kružnih otvora ili zaobljene rubove držite brusnu ploču pod kutom od 45 stupnjeva i na ovaj način ćete jednostavno dobiti zaobljene rezove.

 
3. Kada sam ispilio otvor, stavio sam na „Dremel" mali valjkasti dio za brušenje (kao što imaju zubari Osmijeh ) kojim sam obradio rez tako da je ravan i gladak.

 
4. Sa crnim, brzosušećim (nitro) mat sprejom RAL 9005 oličio sam izrezane rubove.

 
5. Slijedi mala specifičnost kod moje bočne stranice. Bočna stranica mi je inače sva perforirana tako da hladni zrak može ulaziti unutra. Na slici je prikazano kako sam sa ručnom pilom za željezo prepilio filter zraka, koji mi je na bočnoj stranici i skalpelom obradio odrezani plastični dio.

 
6. Sa trokutom i vodootpornim flomasterom obilježio sam mjesto rezanja na pleksiju.

 
7. Pomoću zaštitne trake zaštitio sam pleksi lijevo, desno, ispod i iznad označenog reza.

 
8. Sa ubodnom pilom prepilio sam pleksi i odlijepio zaštitnu traku sa pleksija. Pleksi se uredno dao piliti - nije se topio.

 
9. Nakon stavljanja pleksija na stranicu, bio mi je cca 2 mm duži na jednom dijelu. Upotrijebio sam ravnu turpiju za metal i lagano, da se pleksi ne pregrije, odturpijao višak.

 
10. Uslijedilo je obilježavanje rupa na pleksiju i bušenje samih rupa na pleksiju. Na kućištu sam iskoristio rupe koje su služile za pričvršćenje filtera zraka. Samo bušenje pleksija izveo sam na najmanjoj brzini bušilice, tako da se pleksi nije topio.

 
11. Nakon provjere stavljanjem crnih, strojarskih vijaka u rupe pleksija i kućišta, izveo sam u jako tankom sloju nanošenje sanitarnog silikona na unutarnji rub kućišta. Ovime sam dobio da se zabrtvi prostor između pleksija i lima. Pleksi je na taj način zalijepljen, a dodatno učvršćen sa estetskim, crnim vijcima na bočnu stranicu.

 
12. Na kraju je gotov prozor na bočnoj stranici sa koje sam skinuo mali višak silikona koji je prošao kroz postojeće perforacije na limu.

 
Nisam išao sa prozorom komplet preko cijele bočne stranice, tako da sam zaklonio pogled na kavez za diskove, a i ostalo mi je bočno perforirani lim za uvlačenje hladnog zraka u kućište.

 
Sa gore navedenim alatima ništa vas ne sprječava da napravite prozor bilo kog oblika na kućištu.

Alat i bočni otvor Alat i bočni otvor
Izrezana bočna stranica, komad pleksija, filter i alat za rezanje filtera Izrezana bočna stranica, komad pleksija, filter i alat za rezanje filtera
Izrezani filter zraka Izrezani filter zraka
Izmjera pleksija Izmjera pleksija
Obilježavanje pleksija Obilježavanje pleksija
Zaštita pleksija Zaštita pleksija
Odrezani pleksi Odrezani pleksi
i skinuta krem zaštitna traka sa pleksija (još ne ona prozirna zaštitna traka) i skinuta krem zaštitna traka sa pleksija (još ne ona prozirna zaštitna traka)
Poruka je uređivana zadnji put sri 23.6.2010 17:40 (Tiger).
Moj PC  
11 0 hvala 3
15 godina
neaktivan
offline
Case modding – izrada prozora na bočnoj stranici

Sve super, sve pet, ali ima jedna mala tipka zvana Enter Namigiva

 

I baci par slika.

PSN: filip99 //
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
RE: Case modding – izrada prozora na bočnoj strani

lijepo opisano ali bih se nadovezao, ubodna pila je dobra ako ćeš rezat stranice na kvalitetnijim kućištma, ova kućišta oko 200-300 naku (nađu se iznimci) su šrot, kroz lim se skoro pa vidi Cooli sa ubodnom ga rezat je smrt, jer se tako isavija (naprave se valovi duž reza) da ti ni h.ceste nebi pomogle sa valjkom.Cool poz.

Poruka je uređivana zadnji put sri 23.6.2010 17:39 (exe).
14 godina
neaktivan
offline
Case modding – izrada prozora na bočnoj stranici

i završne slike...

 

EDIT:

Nakon nekog vremena, poslije vađenja i stavljanja bočne stranice, primjetio sam da je sa unutrašnje strane stranice malo kod vijaka koji mi učvšćuju pleksi došlo do malih pukotina. Pukotine se ne vide na odvorenom dijelu pleksija. Problem sam riješio izrezivanjem gumenih podložaka od stare gume od bicikla. Gumenim podloškama sam u sredini sa škarama napravio malu rupu i stavio sam ih između pleksija i čelične podloške od matice.

Turpijanje viška pleksija Turpijanje viška pleksija
Bušenje pleksija Bušenje pleksija
Izbušeni pleksi Izbušeni pleksi
Isprobavanje prije zadnjeg lijepljenja i učvršćenja vijcima Isprobavanje prije zadnjeg lijepljenja i učvršćenja vijcima
Nanošenje sanitarnog silikona u tankom sloju Nanošenje sanitarnog silikona u tankom sloju
Konačno lijepljenje i zavrtanje vijaka Konačno lijepljenje i zavrtanje vijaka
Zavšni izgled Zavšni izgled
Završni izgled, vani na svijetlu Završni izgled, vani na svijetlu
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.7.2010 20:42 (Tiger).
Moj PC  
8 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
offline
RE: Case modding – izrada prozora na bočnoj strani
Tiger kaže...
i završne slike...

Sad je super, svaka čast! Namigiva

PSN: filip99 //
16 godina
neaktivan
offline
RE: Case modding – izrada prozora na bočnoj strani
AlienWare1 kaže...
Tiger kaže...
i završne slike...

Sad je super, svaka čast! Namigiva

 potpisujem, ovo je detaljno da netreba više ništa pitati.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice