Da li je bolje uzeti 2 SSD-a od 240GB ili SSD/HDD?

poruka: 6
|
čitano: 2.390
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
offline
Da li je bolje uzeti 2 SSD-a od 240GB ili SSD/HDD?
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.1.2019 19:48 (gamer88).
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
odjavljen
offline
Da li je bolje uzeti 2 SSD-a od 240GB ili SSD/HDD?

1

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Da li je bolje uzeti 2 SSD-a od 240GB ili SSD/
gamer88 kaže...

Uglavnom razmišljam da uzmem u konfiguraciji 2 SSD-a od 240GB. Pa me zanima da li je to bolje od recimo SSD/HDD konbinacije?

 

Sve ovisi za što ti treba i koliko i kakvih podataka imaš.

8 godina
offline
Da li je bolje uzeti 2 SSD-a od 240GB ili SSD/HDD?

SSD kad se nafila do pola gubi dio performansi,iliti uspori se i to dosta ...

 

Po meni SSD + HDD ...

 

SSD za sistem i prebacivanje igrica koje se trenutno igraju,a HDD kao pohrana za sve ostalo ...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Da li je bolje uzeti 2 SSD-a od 240GB ili SSD/
malo se rastegni pa uzmi ssd od 1tb... cijenom se vrte oko 1000kn...
disk koji su stavia je refurbished, dakle racunaj da je novi i skuplji, a ako vec biras idi radje na 1 ssd nego razne kombinacije...
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Da li je bolje uzeti 2 SSD-a od 240GB ili SSD/
gamer88 kaže...

Uglavnom razmišljam da uzmem u konfiguraciji 2 SSD-a od 240GB. Pa me zanima da li je to bolje od recimo SSD/HDD konbinacije?

 

..

 - bolje? a kriterj je.. cijena/performanse/sigurnost .. optimum?

 

sigurnost: sve se kvari, može se pokvariti-crknuti, a tad s diskom odu podaci, backup.. ili sys-appsi pa vrijeme za install (sporedna garancija koja pokrije npr trošak komponente, ako iszgubiš podatke, kvar-virus-nešto treće..). Tad je pouzdanije imati dva diska, neovinso o tipu. No time si umnožio i moguće kvarove kao igranje loto-listića, jedan ili dva..

 

preformanse: ovisi. Klasično, dva mogu biti brža od jednog, npr u RAIDu ili paralelno korištenje, ali.. tad dolaziš do ograničenja MBO-chipseta (popustnost, kontroler..). Sa SSDovima se dešava da je jedan dovoljno brz i iskoristi propustnost, dok dva tad ne mogu biti brža jer je propustnost usko grlo, ali i to ovisi o samom disku-seriji (i kapacietu!).. pa su tako jeftiniji npr A400 sporiji od novijij A500 .. kao što su često unitar iste serije najsporiji najmanji (najmanjeg kapaciteta) npr 120-240-480.. jer ih intereno proizvođač spoji u nazovimo raid, širina-propustnost internog kontrolera koji je usko grlo. Tad se može desiti da su dva sporija od jednog ili slično.. slično/usporedivo kao sli-cf vga-gpu.. a sve opet ovisi o propustnosti chipseta-kontrolera pa i količini RAMa (agresivan keš) i cpu-a.. do tog da i previše razne periferije uzima svoj dio, npr ako imaš desetak diskova, zvučnih, mrežnih.. tad svi ti uređaji uzmu dio resursa-propustnosti i može se usporediti sa stanjem na cesti, ako je gužva, tad si spor neovisno imaš li brz-spor auto.. slično je i s PCjem-komponentama-brzina/propustnost ukupno, to je rezultat svega, ne jedne zasebne komponente. (pa na to još dodati uredan soft-os-drivere, smeće-malware-mineri.. ili automatika, swap, update, defrag i bezbrojne stvari koje mogu ispod haube nešto raditi. Identična računala mogu dati različite rezultate samim postavkama biosa-osa-appsa.. to je ono 'znanje' za srediti PC).

 

-cijena? relativno linearna, za ssd.. dok je za hdd veći-isplativiji nego dva manja, naravno 1-2 do 4 diska nisu problem za prosječno računalo, ali i mjesto u kućištu, žica za napajanje, konektor na sata portu.. sve to je tad potrebno da bi spojio više diskova. Više komponenti opet daju više mogućih kvarova, banalno loš kontakt nekog kabla ili jače napajanje koje mora filati struju za sve, brže starenje jer ta struja ide kroz žice-lem-kontakte .. kao auto koji više vozi/km troši se.. Tad je manje bolje, fizika na djelu, uz KISS pravilo.

 

-za SSD nisu ista 'pravila' kao za HDD. U radu, defrag-trim, ahci, kapacitet, zauzeto-slobodno mjesto, swap.. i kvarovi (uz garanciju). U slučaju kvara ssda, često ne možeš ništa, jer je to chip-tranzistor, .. nije disk kojeg ponekad možeš pročitati, nešto spasiti. Svi koji koriste veći ssd imaju i neki hdd za storage-backup, cijena-kapacitet-sigurnost. Do sad su ssdovi bili dovoljno skupi da se to podrazumijevalo da onaj tko kupi parsto gb ssda ima i za parsto kuna za 1tb-backupa. Zbog načina rada (trim/fragmentacija i trošenje čelija), ssd je poželjno da ima što više slobodnog mjesta jer tad disperzira zapis (to os-juzer ne vidi, interni rad uređaja zbog trajnosti tj broja zapisa-ciklusa koliko je predviđeno za svaki prekidač-tranzistor npr 10.000-100.000..). Svaki disk 'gubi' na preformansama kad je pri kraju slobodnog mjesta, jer os voli mjesto.. stalno nešto radi, update, tempovi.. dosadašnji 120gb su bili neki minimum ako prosječno os+app zauzme recimo 30-60.. još toliko je ostalo za rad a time i neku dužu trajnost. Isti disk ako bi bio popunjen do recimo 100gb, bi jednostavno brže crknuo, dok ssd nema problem fragmentacije kao hdd i zapravo nema pada brzine (gužve) tj kašnjenja zbog mehaničkog pomaka glave akutatora koja mora pokriti sav sadržaj diska (seektime, u tome su hddovi slabi, još slabiji je nrp dvd-cd a ne sam transfer). SSD je sličan RAMu po načinu rada, ali zbog trajne memorije (nakon gašenja) upravo ograničen brojem paljenja-gašenja prekidača koji je pojedini byte-podatak tj file-zapis.. ne defragmentira se nego se trima. Ovisi što se radi, npr prosječan uredski pc, kućni (s hrpom filmova-glazbe..) radna stanica za video ili gaming.. o tome ovisi potreban kapacitet pa i particije ako dijeliš disk na dijelove.. jer npr igre su velike, 5-50gb.. i brzo popune disk, videoediting i sl.. dok je za filmove-glazbu logičnije držati ih na hddu zbog cijene-kapaciteta i dovoljne brzine, ssd želimo jer je brz.. a tad i taj dio nekako guraš na ssd.. i nikad dovoljno mjesta pogotovo kad pokušaš primjeniti gornja pravila..

 

-prednost je veći, zbog brzine ako gledamo generaciju/seriju i ovisno koliko veliku particiju-disk trebamo za korištenje, pa je tako prednost jedan 240 vs 2 120gb.. ali ne mora biti za veće isti kriterij zbog samog kapaciteta ili upravo obrnuto, da je na jednom 120gb os-app, na drugom igre ili radni video.. tad je to ok. Da se podjeli jedan na dvije particije ne dobije se ništa.. a dva mogu raditi paralelno + neće crknuti istovremeno. Oba je pri tome poželjno backupirati na hdd. Veći su 'bolji' ali i veći problem jer je tad i backup veći.. odnosno ako nema backupa tad je veći gubitak kad crkne. Pošto su noviji brži, veći u pravilu brži, noviji imaju i dužu garanciju (2-3 vs 3-5g).. a cijena slična-linearna.. možeš izvrtiti sve kombinacije i svaka može imati prednosti/mane. npr uzeti 8x po 120gb .. ovisi o kućištu-konektorima.. (fizički problem, prikljuci na mbo i power tad čitav pc mora biti iz više klase=cijena) ili jedan od 1tb.. dok je raid ponekad prednost ali ako je brzina ograničena 500-600 tad ne pomaže + interno veći rade tako + veći interni keš i time veća brzina. Čak mrežno-NAS .. sve se može, ali cijena+rizik.. i backup!

 

-sve ovisi o tvojim konkretnim potrebama (appsima) i računalu u koje misliš to ugraditi. Jedan veći je lakše, .. više manjih je fleksibilno-sigurnije ali i 'razmrvljeno' ako trebaš veći kapacitet u jednom komadu + fizička ograničenja. 120gb je dovoljan za prosječni os-sys/app, sve ostalo ovisi o konkretnom slučaju i svakako se dodaje klasičan hdd, može kao storage+backup. Čak nije poželjno uzimati preko 2TB u komadu (ovisno o hw+os, kompatibilnost-ograničenja) ako se nema konkretan razlog.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice