Editiranje windows image-a za vlastite potrebe

poruka: 4
|
čitano: 891
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
6 godina
protjeran
offline
Editiranje windows image-a za vlastite potrebe

Ovo je nesto kao guide, ali i sam ne znam neke stvari, pa ako netko ima sugestiju...

 

Dakle potreban vam je jedan jedini alat, i ugradjen je u windowse, ali je nazalost tekstualni, pa preporucam da skinete Dism++

 

Jednom kad imate image koji zelite obraditi, recimo windows.iso fajl skinut sa media creation toolom, prvo dvoklik na njega da ga mountate kao virtualni dvd drajv u windowsima.

 

Zatim u dism++ odaberete da zelite konvertirati esd u wim, i navigajte na doticni install.esd fajl u sources folderu tamo gdje ste ga maloprije mountali.

 

Jednom kad imate .wim fajl, mountate ga u dism++ i to preporucljivo ne neki hdd koji mozete formatirati bilo kad, jer ako se nesto shebe, imat cete poprilicno problema pokusavajuci obrisati taj folder.

 

Kad ste mountali wim, otvorite session i procackajte po dism++ i njegovim opcijama...mozete primjeniti neke tweakove, nadodati drajvere, updejte ili pocistiti sam image. 

 

Ono sto ja osobno volim napraviti je, izvan dism++, u windows exploreru otvoriti taj mountani folder, i navigivati na windows\setup folder.

 

Ako u taj setup folder stavite folder pod nazivom scripts i unutar scripts foldera stavite fajl setupcomplete.cmd, taj setupcomplete.cmd ce se izvrsiti prije OOBE prilikom instalacije sustava. 

 

Dakle prije nego dobijete izbornik za odabir drzave prilikom instalacije windowsa, taj setupcomplete.cmd ce se izvrsiti. Vazno je naglasiti da ne stavljate nikakvu pauzu u njega i ne pitate korisnika nista jer je izvrsavanje nevidljivo, i ako postoji pauza, ili pitanje za korisnika, instalacija win ce se zaustaviti bez mogucnosti nastavka doticne.

 

Taj setupcomplete.cmd je obican batch fajl, koji se automatski izvrsava sa administratorskim privilegijama. Sto cete staviti u njega, ovisi samo o vama.

 

Jednom kad ste obavili sve preinake, u dism++ kliknite na save as i snimite vase promjene kao install.esd fajl. Ovo je obicno dugotrajan proces, koji ovisno o vasim promjenama moze potrajati i dva sata.

 

Jednom kad ste dobili install.esd, zamijenite originalni install.esd sa vasim, recimo na vec napravljenom sticku i to je to. Mozete testirati da li radi as intended, samo nemojte zaboraviti dismountati napravljeni wim.

 

Ako sve prodje ok, u dism++ mozete napraviti iso od nekog foldera, ali s obzirom da nije podrzano root kopiranje, mozete jednostavno sadrzaj modificiranog usb sticka iskopirati u neki folder i zatim sa dism++ napraviti iso odabirom sadrzaja tog foldera. Alat za pravljenje iso-a je u toolkit meniju dism++a.

 

I dobili ste iso! Yay!

 

Ono sto mene zbunjuje, a sto bih htio da mi netko objasni, je nestanak windows licence, ako modifikacije radim na lajv sistemu, a ne mountanog wima. Ako snimite lajv sistem, dobit cete iso sa svim vasim aplikacijama instaliranim i podesenim kako ste ih vi i podesili. Ovo je meni ogromna usteda vremena jer mogu snimiti modificirani iso i zbutati tocno tamo gdje sam stao, sa svim apps instaliranim i podesenim u roku par minuta ako se nesto shebe. Nemate klasicnu instalaciju, vec nakon kopiranje fajlova i prvog reseta, odmah ste u unaprijed podesenim windowsima. Problem je sto od builda 1709 na ovamo, prilikom instalacije dobijem poruku da nedostaje fajl sa licencom i ne mogu nastaviti instalaciju. Pretpostavljam da se radi o eula.rtf fajlu, no nemam pojma kako i zasto se izbrisao i gdje se treba nalaziti da popravim stvar. Na dism++ stranici vele da oni nemaju veze s tim.

mene tuđi životi ne interesuju, ja sam i od moj u šok
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.10.2018 19:34 (Gorstak79).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Editiranje windows image-a za vlastite potrebe

-kad će krstitke? (jarića..) ili, nepotrebno no zvuči kul-hakerski... još samo kad bi nekako objasnio što radiš? Zašto? Možda kao prijevod (nekvalitetan) msovih uputa za izradu customa i sl?..

-jel cilj ubaciti .cmd? čemu? .. nešto sasvim drugo je izrada 'svog' ili oemovskog kao recovery-installa sa svime što želiš instaliranim-podešenim.. i to nije za kućne perice&štefice nego za firme koje deplojaju stotine identičnih računala (dok sad win izlaze polugodišnje i modificiranje baš neka smisla, pogotovo kad prošlotjednu winver 1809 čekamo opet danas.. jer je nešto 'strgano').. :))

 

 

edit: .. ali nisi to pitao. .pa evo odgovor. :))

-to je stvar MSa i OEMa, zaštita, jer mada dijele licence tj danas može svatko koristiti win bez licence-keya, ipak ne dilaju samo tako, tj nrp VLK key mora biti zaštićen i zato nećeš od helpdeska dobiti 'howto'.. jer je to 'tajna' (za prave insidere, ne ove ..) .. i zato to ne znaš.

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.10.2018 19:13 (ihush).
6 godina
protjeran
offline
Editiranje windows image-a za vlastite potrebe

nakon kratkog guglanja, izgleda da win instalacija prepravi postavke biosa nakon prvog reseta...izmedju ostalog, podesi je C: disk prvi po redu za butanje...ono sto je meni zanimljivo je, da izgleda za zmrda memoriju, i reset biosa na default postavke bi trebao omoguciti citanje navodno nedostajuce licence...nisam jos probao da vidim jel to tocno, ali namjeravam.

mene tuđi životi ne interesuju, ja sam i od moj u šok
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Editiranje windows image-a za vlastite potrebe

-ha? :)) .. ili prevedeno, svašta se tu zbrčkalo.

-ne postoji c: disk za bootanje, postoji disk koji je ili nije bootabilan, mbr-ili-gpt.. + bios/uefi i tad ovisno o bootsektoru (ne disku) diskmanager čita gdje su bootfileovi (na clean/defaultno je boot particija skrivena, ''bez slova''... primarna aktivna particija formatirana u ntfs tj nativni FS za win ili FAT32.. dok je C: disk svaki disk na kojem je win kojeg bootaš, pa kad imaš nrp deset multiboot windoza tad bi imao deset particija i svaka bi kad ju bootaš bila C:..

-ostalo ako se odnosi na licence, opet ''ha?'' :))  ili reset biosa? -pa može, sve je soft, ali ne baš.. npr neki laptopi već godinama imaju samo winflash (.exe) iz winza, ako flashaš tad si izmjenio postavke ali to ne radi win-os.. tj os ti ne nudi baš ništa za podešavanje biosa pa ni čačkanje, ako to radi neki update to je stvar OEMa-proizvođača (ne win). Ili zašto bi OS zbrljao memoriju? Imaš ti OS ili virus? .. ili prisjetimo se da modificiraš inače ispravan install, ubacijuše neke skripte/cmd.. i sad se trebamo čuditi nečemu? :)) očekivano.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice