Kako instalirati windowse na asusov laptop??

poruka: 2
|
čitano: 1.805
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Kako instalirati windowse na asusov laptop??

Pozdrav,

kupio sam novi Asus K550J laptop sa free dosom i pokušavam več danima instalirati sve moguče windowse i jednostavno mi na kraju instalacije izbaci error sa slike.

Probo sam instalirat i sa DVD-a i sa USB-a i isto se desi u oba slučaja! Dali itko zna u čemu je problem? Hvala unaprijed!

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Kako instalirati windowse na asusov laptop??

problem (kao i mnogi slični) je u postavkama BIOSa+verzija (ako uopće postoji, više puta proizvođači su bili kažnjeni zbog 'suradnje' s MSom), ispravnom mediju, ... i znanju.

-formalno, nove stvari su za novi OS (nema zakonske obaveze proizvođača da podrži stariji OS, + poticaj MSa).

-medij, mora biti ispravan kao i ostatak računala, sve međusobno mora biti kompatibilno+requirements da bi instalirao bilo koji OS ili soft.

-npr legacy ili UEFI BIOS, sec.boot+fastboot itd. (to je više znanje nego nešto drugo) +GPT ..

 

ponekad moraš flashati BIOS, ponekad je to moguće samo iz Win.. kvaka-22. Tad poraš instalirati tvornički podržan OS da bi mogao podesiti BIOS ili imati live kao miniPE, bootati, prilagoditi. Postavke.

-pa i to da je nešto neispravno, kontakt RAMa.. jer i novo može biti neispravno, inače bi garancija izgubila smisao.

 

+ čitati RTFM, npr kako se ulazi u BIOS, čemu služi koja postavka, kako se podešava za željeni OS (kod novih default-factoy je obično za w8-w10, ne za xp-w7..) ili googlanje+YT ako je to nekome lakše (ali internet je prepun svega pa i pogrešnih informacija tj nešto što ne mora biti povezano s tvojim problemom, samo slično..)

 

 

npr ako je BIOS u UEFI modu, GPT, sec.boot.. tad ne možeš instalirati XP, ni w7-8 .. odnosno samo 64bitni OS s UEFI boot medija (polovica starih install medija je legacy-MBR boot i ne mogu bootati s tom postavkom dok to u BIOSu ne omogućiš).

-jedno od rješenja, s MSove str skinuti 'pravi' ISO i snimiti ga MSovim toolom dvd2usb.. ili install-cration managerom koji obavi sve te korake. Takav (novi) instal-boot medij će imati i UEFI i moguće je instalirati OS.

-naravno, to sve uz predpostavku da je računalo ispravno (a to ne možeš znati dok ne provjeriš). Zato je poželjno imati razne boot medije pri ruci + nešto znanja. Ostalo je eliminacijom dovoljno jasno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2016 17:30 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice