Tutorijal: Vlastiti ADS-B Receiver (preko DVB-T)

poruka: 5
|
čitano: 7.108
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Tutorijal: Vlastiti ADS-B Receiver (preko DVB-T)
Pozdrav!
U ovom tutorijalu ću objasniti kako koristiti DVB-T USB Stick kao ADS-B Receiver, pomoću kojeg možete pratiti avione u blizini.
Što je to ADS-B? ADS-B (Automatic dependent surveillance-broadcast) je tehnologija koja služi za praćenje aviona. U europskom zračnom prostoru ADS-B oprema bit će obavezna za sve avione teže od 5,700kg ili sa maksimalnom brzinom većom od 250kts od 2017. godine, a za nove avione od 2015. godine. Na svom "kućnom radaru" nećete vidjeti sve avione koji lete iznad vaših glava (ovo se većinom odnosi na male privatne avione), no većina komercijalnih aviona ima ugrađenu ADS-B tehnologiju (Dash-8 od Croatia Airlines nema ugrađen ADS-B). Više o ADS-B pročitajte ovdje.
Potrebna oprema: Sve što trebate od hardvera je DVB-T USB Stick i antena koji se na eBayu mogu nabaviti za manje od 10$. Jedino na što morate obratiti pozornost prilikom kupovine sticka je to da ima RTL2832U/E4000 ili noviji RTL2832U/R820T chip kako bi mogao primati frekvenciju 1090MHz.
Instalacija:
1.) DRIVER  Kada ukopčate DVB-T Stick u USB, nemojte instalirati drivere koje ste dobili s njim. Umjesto toga skinite "Zadig" i pomoću njega instalirajte drivere. 
Nakon što ste skinuli "Zadig", extractajte ga i pokrenite. Kada ste ga pokrenuli prvo idite pod "Options" i odaberite "List All Devices". Zatim spustite listu i odaberite "Bulk-In, (Interface 0) ili ime vašeg sticka ukoliko nema prve opcije (u mom slučaju je to RTL2838UHIDIR). Kada ste to odabrali provjerite da je pod "Driver" prikazano "WinUSB(v61 1.7600. 16385)" i kliknite Install. 
2.) Sljedeći korak je instaliranje softvera koji može primati i dekodirati frekvenciju 1090MHz. Preporučam da koristite RTL 1090. Skinite sljedeća 2 zipa i extractajte ih.
Otvorite rtl-sdr-release/x32 folder (čak i ako koristite 64bitne windowse) i kopirajte "libusb-1.0.dll" i "rtlsdr.dll" te ih zalijepite u folder u kojeg ste extractali RTL 1090. Ukoliko ste sve dobro napravili folder s RTL 1090 bi vam trebao izgledati kao na slici "Korak 4".
3.) Sada je sve spremo! Sa ukopčanom antenom i USB stickom pokrenite rtl1090.exe. Kliknite START kako biste počeli primati podatke. Radi bolje preglednosti kliknite na gumb "List" kako biste ga odznačili.
Što dalje?
Kako biste vizualno vidjeli gdje se koji avion nalazi potrebno je skinuti PlanePlotter, Globe-S ili neki treći program. Preporučujem da koristite Globe-S jer je besplatan, PlanePlotter dolazi sa trialom od 21 dana, a nakon toga ga morate kupiti. 
Kada ste skinuli Globe-S potrebno ga je konfigurirati da bi mogao primati podatke od rtl1090. U rtl1090.exe kliknite "Config" i kopirajte ime od "Table 2". Zatim otvorite Configuration u Globe-S (dolje lijevo ćete vidjeti alatnu traku i na njoj nađite ikonicu zupčanika) i zalijepite kopirano ime pod "Table 2". I to je to! Polako će vam se na karti početi prikazivati avioni čije signale primate.
Flightradar24
Na istom principu radi i Flightradar24. Korisnici koji imaju receivere šalju podatke koji se zatim pokazuju na flightradar24.
Vi također možete slati te podatke i zauzvrat dobiti Premium account! (premium vrijedi tjedan dana od vašeg zadnjeg slanja podataka)
Kako bi program mogao dobivati podatke od rtl1090.exe potrebno je promjeniti port. Napravite shortcut od rtl1090.exe i pod target dodajte "/30003" (bez navodnika). Pokrenite rtl1090.exe i kliknite START. Sada pokrenite fr24feed.exe i kliknite Sign Up. (VAŽNO: morate upisati isti email koji namjeravate koristiti za izradu flightradar24 premium accounta) Nakon što ste to obavili kliknite Start i na mail ćete dobiti Sharing key. Zatim idite na flightradar24 i napravite premium account!
Još jedna napomena, nakon što instalirate drivere od zadiga, nećete moći gledati televiziju preko DVB-T sticka na vašem računalu.
To bi bilo sve od mene za sad. Ukoliko imate pitanja slobodno pitajte.
Korak 1 Korak 1
Korak 2 Korak 2
Korak 3 Korak 3
Korak 4 Korak 4
Konfiguracija Globe-S Konfiguracija Globe-S
Ovako to izgleda gotovo Ovako to izgleda gotovo
rtl1090.exe shortcut rtl1090.exe shortcut
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.10.2013 21:15 (Soapy).
 
3 0 hvala 2
15 godina
neaktivan
offline
Tutorijal: Vlastiti ADS-B Receiver (preko DVB-T)

Zanimljivo,

 

Pitam se kako bi bilo zabavno to spojiti sa ovim :

 

 

 
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Tutorijal: Vlastiti ADS-B Receiver (preko DVB-T)

Kupio sam taj stick sa R820 tunerom prije par mjeseci... Ona antena što dođe s njim je sranje, najbolje je stick staviti u neko metalno kućište koje je uzemljeno (ne spojeno na masu USB-a), i koristiti oklopljeni USB kabel čiji oklop opet ne smije biti spojen na masu USB-a. Kupio sam MCX-BNC adapter i BNC-F/BNC-TV konektor adaptere, i kad se spoji na vanjsku antenu, hvata stvarno svašta u rasponu ~30-1700MHz, recimo FM radio, kontrolu leta na Plesu, talkie-walkie u blizini na ~430MHz, CB stanice na ~140MHz, može se hvatati GSM/3G signal, sa posebnom antenom NOAA meteorološke satelite, a neki ga koriste i da ulove meteorološke balone koje svaki dan pušta DHMZ oko podneva (to ću isto probati jednom). Uglavnom, super stvar za zabavu.

STB-7710/SG8000/VIP1003 Firmware Development: http://blagus.info
Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina
neaktivan
offline
Re: Tutorijal: Vlastiti ADS-B Receiver (preko DVB-

molim g. Soapy i g. blagus da je javi u vezi ove teme na darko.puklavec@ck.t-com.hr da razmjenimo iskustva.

 

hvala

pozdrav

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.11.2016 20:31 (dare2).
6 godina
offline
Tutorijal: Vlastiti ADS-B Receiver (preko DVB-T)

Hvala za ideju, 

 

Utvari sam guglao karticu za DAB+ i našlo mi ovaj post.

super je stvar da flightradar24 ima aplikaciju za raspbian tako da, cim stigne kartica, bacam se prvo na avione pa javim rezultate.

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice