Alternative bakrenim paricama

poruka: 2
|
čitano: 1.083
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan
offline
Alternative bakrenim paricama

Dakle ovako, prije 3 tjedna ugovorio sam s iskonom vdsl internet brzine 50/10 i nakon 2 tjedna dosli decki i spojili ruter. Sljedeci dan pokrenem speedtest i brzina ispadne 11/1 mbita. Naravno zovem i pitam sta je s tim i iskon posalje tehnicare koji su u roku od 5 minuta utvrdili da je stvar u parici koja je iz nekog nepoznatog razloga duga 2.6km umjesto 500m koliko imam do centrale sto je naravno znacilo da me moraju vratiti na adsl jer i veza puca. 3 dana kasnije zove prodaja i kaze da su me prebacili na brzinu 10/1 i da cu imati istu brzinu kao i prije, sto se naravno nije desilo te sada placam za brzinu 6/0.5 160kn. Dakle pitanje glasi ovako: postoji li netko u ovoj drzavi tko ne koristi ht-ovu debilnu infrastrukturu i kako funkcionira ta infrastruktura buduci da ne mogu bez dozvole stanodavca imati ljude koji buše po stanu. Znam samo da bnet ima svoj nacin sa koaksijalnim kablovima ali na stranici pise da moja adresa nije na popisu adresa sa dostupnom uslugom. Stanujem u zagrebu.

 
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Alternative bakrenim paricama

Osim WiFi-ja i 3G/4G opcija, ništa.

 

Dakle, kao prvo, od tvog stana do primarnog izvoda u zgradi vjerojatno idu prastare plavo-bijele žice. Možda i ima koji prespoj između katova. To i nije neki problem (inače), jer sad električari uglavnom vuku UTP kablove pa to i liči na nešto. Da bi zamijenio postojeće, ne treba ti ustvari nikakva dozvola od stanodavca jer se to vuče umjesto postojećih instalacija, ili paralelno sa njima. U 99% slučajeva, ništa se ne buši.

 

Problem je kod tebe kabel koji ide od primarnog izvoda nadalje, do centrale. 2600 metara je točno 1000 viška za VDSL. Zaboravi na VDSL i sa obzirom na generalno stanje infrastrukture u koju nitko nije ni lipe uložio osim T-Coma (koji ju i održava), budi sretan i sa tih 10ak mbita koje možeš dobiti.

 

Vlastitu infrastrukturu imaju Bnet (VIP zapravo), Metronet (koji nema veze sa kućnim korisnicima i ne zanimaju ih ni najmanje), Amis (koji pokriva tri i pol kvarta u ZGu, takvu mrežu bi i ja mogao razvući tu po Krnjevu) i neki mali tipa Keter (K3) koji je u Rijeci. Dakle, nemaš izbora ako nema nekog od njih kod tebe.

 

Što se tiče tih problema sa vezom, zovi i gnjavi svaki dan dok to ne vrate u prijašnje stanje. Prijeti HAKOMom, udrugom Potrošač i inspekcijom. Nemoj se samo previše derati te budi fin i kulturan, jer ti student na helpdesku nije ništa kriv, nemoj biti ko 90% seljaka koji zovu službe za korisnike i dreče se. Šalji jedan te isti mail svaki dan i nazovi ih par puta tjedno dok ne popuste, jer kad su bili idioti i prebacili na VDSL bez provjere, sad se moraju poklopit po ušima i vratiti sve kako je bilo. Spomeni i da ćeš uzet kod konkurencije (tipa H1) uslugu ako to ne srede.

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice