Lenovo Ideapad 100-15IBD - Jeftini plastičnjak

poruka: 1
|
čitano: 3.675
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Lenovo Ideapad 100-15IBD - Jeftini plastičnjak

Lenovo Ideapad 100-15IBD - Jeftini plastičnjak sa puno mana za malo love

 

Sa dobivenom potrebom za nabavkom osnovnog prijenosnog računala odlučio sam se na jeftinu Lenovo-u varijantu Ideapad 100-15IBD. Sa akcijskom vikend cijenom od 1999 kn, nameće se kao ne loš izbor za nezahtjevnog korisnika.


Pogonjen je intel Pentium 3825u štednim procesorom sa integriranom intel HD grafikom, zasebnom nvidia 920m grafičkom karticom sa 2 Gb rama, 4 gb ddr3 i terabajtnim diskom(5400)/DVD-RW te klasičnim 15,6" ekranom rezolucije 1366x768.


Prijenosnik je kako mu naslov sugerira plastičan - opravdavajući cijenu - jeftino plastičan, gornji pokrov je perforiran da bi se dobio dojam neke kvalitetnije plastike ali pod prstima se i dalje osjeti nekvalitetna plastika.


Touchpad je upotrebljiv ali daje neki neugodan hrapavi dojam pod prstima tako da se osjeti vidno olakšanje kada se prikopča miš. Tipkovnica je u globalu zadovoljavajuća sa minimalnim uvijanjem i dovoljno hoda, dok se jedina zamjerka ide na numerički dio koji je posložen u tri okomita reda tako da zahtjeva određeno privikavanje.
Ekran je rekao bih lošijeg pozadinskog osvjetljenja tako da ne znam koliko je upotrebljiv vani na dnevnom svijetlu i čini mi se pomalo zrnate slike (ne mogu 100% tvrditi ovo jer nisam dugo koristio ekrane ove dijagonale i rezolucije tako da je ovo čisto subjektivni dojam).


Od priključaka sa lijeve strane nalaze se 1 x usb 2.0, 1 x usb 3.0, HDMI, LAN, recovery tipka, priključak za napajanje te izlaz za topli zrak i kriminalno loša tipka za paljenje, sa kojom nikad nisi siguran da li si ju stisnuo. Također tu dolazim do zamjerke u koncepciji L priključka za napajanje koji je između izlaza za hlađenje i usb-a pa se ili smeta protoku toplog zraka ili se mora podvlačiti ispod uštekanih USB uređaja. Sa desne je DVD-RW i Kensington lock. Rekao bi da ne bi bilo loše da su ubacili još jedan usb i malo bolje razmjestili power tipku te priključak napajanja.


Što se hlađenja tiče na prvi pogled mi se ventilator činio poddimenzioniran no zbog štednog u procesora i "solidne" nvidine grafike ugodno sam se iznenadio, tijekom igranja cpu nije prelazio 58 stupnjeva, dok je gpu bio maksimalno na 63 uz zadovoljavajuću razinu buke pri sobnoj temperaturi od oko 22-23 stupnja.


Prijenosnik je opremljen jednim zvučnikom, koji može poslužiti ali i kvaliteta zvuka a i glasnoća nisu nešto posebni.


Bateriju nisam stigao isprobati, ali ne polažem prevelike nade u nju, jer meni nije od presudne važnosti.


Na kraju za 2k kn imamo upotrebljiv lap, sa podosta mana, solidnog hardwarea, procesora koji sa 2 jezgre i 4 threada opasno konkurira mobilnim ulv i3-ojkama, sa zakinutim nekim instrukcijama, skromnih multimedijalnih mogućnosti (zbog meni subjektivno lošeg ekrana i lošeg zvuka), sposobnog vrtiti esports nasolve, pa čak i neku noviju igru sa nešto nižim detaljima, ali o tome više u rezultatima. Preporučljiv za svakoga tko odigra ponekad, a ograničen je budžetom te nema mogućnosti za stolno računalo, te računalo koristi za neki osnovni rad u officeu, surfanje po netu i sl., reklo bi se idealan za nezahtjevnog sudenta.


Testovi igara su uglavnom provedeni na početnim nivoima, sa ugrađenim benčevima ako je moguće te ako nije praćeni msi afterburnerom na 1366x768 rezoluciji.


3d mark firestrike, defaultne postavke full hd rezolucija - 1062 boda
cpu-z bench - 906/1935
cinebench r15 - 203 boda
Fallout 4 - low - Sanctuary 22-32 FPS-a
WOT - medium, v. sync on, triple buff on, fxaa 30-41 FPS-a
Dirt 3 - 2xmsaa, high 44 min, 52 avg
CS:GO - shadow low, model/texture high, effect med, shader v. high, 2xmsaa, anisotropic  4x, fxaa enabled 45-95 FPS-a
ETS2- medium 30-60 FPS-a
WOWarcraft - graph. quality 7, aa none 37-53 FPS-a
Diablo 3 - text high, shadow med, ohysics high, clutter high, aa full screen 35-57 FPS-a

 

Sve u svemu mislim da se uz malo tweakanja može većina igara odigrati bez problema, pa čak i neke u pristojnim fps-ima. Molim zanemariti tipfelere....

Iako ima puno mana, ne mogu reći da sam nezadovoljan dobivenim kada pogledam kolika je cijena novog prijenosnika sa 24 mjeseca garancije...

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.1.2017 22:06 (Checola).
Moj PC  
3 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice