Upgrade laptopa

poruka: 1
|
čitano: 793
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
5 godina
neaktivan
offline
Upgrade laptopa

Poštovanje,

Molio bih za pomoć/savet oko upgrade laptopa. Reč je o Toshiba Satellite L650 11R modelu. Kupio sam ga 2010. i već je dotrajao da tako kažem tj. pošteno se vuče. Ne bih ga prodavao jer ne verujem da bih mogao da uzmem neke pare za njega, a i fantastično je fizički očuvan pa mislim da bi uz adekvatan upgrade moga sasvim solidno da mu produžim vek. On je fabrički došao sa i3 330m cpu, radeon 5650 gpu, 4 gb rama, 500gb hdd... E sad gpu ne bih dirao iz više razloga, jer igrice ne igram, a i koliko sam porguglao sama zamena grafike na laptopu i nije bas jednostavna (a ni jeftina). Ja sam zamislio da zamenim cpu, ram i dodam hdd...pa da krenem ponaosob da pitam za svaku komponentu. 
Prvo cpu. Izdvojio sam par dana i tražio po netu šta i kako, ali mi idalje nije baš najjasnije šta uzeti (tačnije koji čip moj laptop može maksimalno da podrži). U konkurenciju je ušao i5 580m koji bi mi bio neka sigurnija varijanta jer sam ga našao u jednom servisu i čovek je ponudio da dođem da probamo i da vidimo da li moze ili ne. E sad iako bi i to bio osetan upgrade ja bih išao ipak na maksimalno moguće pa je u igru ušao i i7 640m. E sad tu već nastaje problem jer njega nisam uspeo nigde da nađem na oglasima pa bih morao da ga naručuje (ali, ebay) i potencijalno bih bacio 40ak evra ako nije kompatibilan. On se uklapa u socket na matičnoj, koliko sam mogao da vidim, ali ne znam da li uopšte moj model laptopa podržava i7 cpu (neki kažu da neki ne)? Tako da prvo pitanje bi bilo da li moj model može da prihvati i7 640m ili ako možete da mi kažete koji bi bio najjaču cpu koji je moguće ugraditi?
Drugo ram. Tu nemam neke bitne dileme. U laptopu su dva modula od po 2gb. Ja bih stavio dva od po 4gb. Pitanje imam samo u vezi toga pošto nisam siguran koja je brzina rama (nigde ne mogu da nađem) da li ja mogu da stavim module od po 1600mhz (iako recimo nisu bili od toliko), ali pošto menjam oba onda kontam nije bitno, pa da stavim najbržu? Da li sam u pravu? (reč je o ddr3 ramu)
I treće ssd. Ono što sam ja zamislio je da uzmem neki ssd od 128 gb da na njega stavim sistem, a da zadržim svoj stari hdd i na njemu da budu uskladišteni ostali podaci. E sad posto sam kao nešto našao da u ove novije laptopove može da se ugradi i ssd i ostane hdd (valjda je reč o mSata ili m.2 ssd) ja ne znam da li to može i na mom modelu (što bi bilo najbolje)? E sad ako ne može video sam na netu da ima mogućnost da se naruči cady za hdd i da on onda ode na mesto optičkog drajva, a da se na mesto hdd ugradi klasičan 2.5" ssd. E sad to je ono krajnje rešenje za kojim ću posegnuti, ali bilo bi dobro ako ima neka kombinacija da ipak zadržim i cd/dvd drive i hdd, a na sve to dodam i ssd?
I jedno bonus pitanje. Laptop je došao sa licenciranim win 7. Sada je w10 na njemu, takođe licenciran. E sad ako bih ja to sve izmenjao (cpu, ram i dodao ssd i instalirao sistem na njega) da li bi mi idalje ostala licenca za taj win ili bih je izgubio ako je recimo vezana za neku komponentu hardvera koju bih zamenio?
To bi otprilike bilo to. Imam naravno jos par nedoumica, ali otom potom. Nadam se da nisam mnogo smorio i unapred hvala na pomoći i savetima.

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice