Koju knjigu nabaviti ?

poruka: 46
|
čitano: 9.057
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
odjavljen
offline
Koju knjigu nabaviti ?

Pozz ovako zanima me koju knjigu bi trebao nabaviti za ucenje nekog ozbiljnijeg jezika kao sto je C# ili Java. Moze na nasem , a moze i na engl. samo da dobro objasni. Ali ja pretezno trazim knjigu za pocetnike koja zadaje puno zadataka za vjzebu (matematicki i opsta problematika) ako moze koji prijedlog bio bi zahvalan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
12 godina
odjavljen
offline
Koju knjigu nabaviti ?

thanks :) samo nesto mi nije jasno da li ima razlike izmedju visual c# i c# msm sry sto zvucim kao noob ali stvarno oko toga nemam pojma ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
Aleksije kaže...

thanks :) samo nesto mi nije jasno da li ima razlike izmedju visual c# i c# msm sry sto zvucim kao noob ali stvarno oko toga nemam pojma ?

Prihvati se učenja osnova C# ili C++-a a tek onda se uhvatiš nečega naprednijeg a vjerojatno si na ovo mislio i zato ako se smatraš noob-om kreni od samih početaka .To sve spada u dijelove učenja  C#-a .

 

Private
12 godina
odjavljen
offline
Koju knjigu nabaviti ?

Znam osnove programiranje u pythonu citam knjigu Michaela Dawsona i stigao sam do 7 poglavlja znaci jos 5 imam. Pa oko tog jezika imam solidno pocetnicko znanje..... no trebam knjigu za Jabu ili C# jer oni imaju najsiru primjenu.... vidio sam knjigu Mislite na javi i jos neke , ali one su za staru javu JDK5 , a sada je JDK 7 verzija aktuelna.Za c# mi se cini da su knjige aktuelne sa verzijom i cak imaju knjige rjesenih zadataka.

 

EDIT:Pretezno me zanima programiranje igrica , ali i pravljenje korisnih app-ova. 

Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 20:35 (Aleksije).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
offline
Koju knjigu nabaviti ?

U vezi ucenja jave citirati cu post @Quantuma iz temeJava - pitanja i odgovori

Quantum kaže...
Shooter90 kaže...

zdravo...imam jedan problem...pocetnik sam pa mi valjda neko moze pomoci....imam zadatak koji se sastoji od menija..prva opcija je da ucita niz tj. da dodeli vrednosti nizu, druga da ispise na konzolu vrednosti niza, treca da nadje srednju vrijednost itd...sve sam to radio naravno preko switch case... e sad mene zanima kako da napisem da kad pokrenem program i upisem opciju dva on kaze da prvo treba ucitati niz a ne da mi on ispisuje niz[0] =0, niz[1]=0,niz[2]=0....

 

Uvijek i svugdje, kad god postavljate pitanje, postajte i kod. Kod vrijedi više od 1000 riječi. Zar bismo trebali pretpostavljati što je i kako iskodirano pa onda nagađati odgovore? Kako ćemo tako išta riješiti u razumnom roku? Zato, postajte kod i pitajte.

 

/****************************************/

 

Uz prethodnu diskusiju vezanu za verzije Jave - kao što je Deus Ex već rekao: za potrebe učenja i upoznavanja jezika, sva literatura vezana za Java SE 5 ili veću verziju je dobra literatura. Više verzije ne donose značajnije novosti, osobito ne za osnove programiranja.

Već je prethodno spomenuta Heads First: Java kao odličan izbor za prve kontakte s Javom i to je obvezna literatura - od toga sve kreće.


Za ljude koji nisu zadovoljni predavanjima koje trenutno slušaju ili jednostavno žele nešto totalno sjajno i izvrsno kao početnu točku za upoznavanje s Javom, mislim da se nema gledati što dalje od besplatnih 40-ak predavanja profesora Mehrama Sahamija sa Computer Sciences katedre Stanford Universityja. Sva predavanja dostupna su na Jubitou, pretpostavljaju NIKAKVO prethodno znanje u programiranju i zaista su nešto što se ne bi trebalo propustiti. Što reći osim - tako izgledaju prava predavanja:

(LINK) Sahami, M., A Course in Programming Methodology (CS106A)

 

Nakon što se Heads First knjiga savlada (i svi zadaci točno porješavaju), ja bih tu još dodao i službenu literaturu za certifikaciju (0), a za one koji zaista žele ovladati jezikom i svim njegovim nijansama, te zarađivati za kruh programirajući u Javi, preporučujem nešto od sljedećeg:

(0) Sierra, K., Bates, B., Sun Certified Programmer Exam 6

(1) Eckel, B., Thinking in Java, 4th ed.

(2) Deitel, P., Deitel, H., How to Program in Java, 9th ed.

(3) Java SE 7 Language Specification (JSR-336 Update) -- PDF download

 

Za one koji žele online vježbati rješavanje različitih problema progresivne složenosti u Javi, mislim da nema boljeg sitea od CodingBata. Site doslovce kreće od najjednostavnijih primjera, ima automatizirane testove koji odmah provjeravaju napisani kod, te (za one koji su se registrirali) - bilježi napredak i "Achievmentse" ( :) ). Prve lekcije (nekih 50-ak zadataka) imaju i priložena rješenja i komentare. Kreće se od elementarnih primjera, preko rada sa logičkim operatorima, poljima i Stringovima, a završava se sa rekurzijom. Izvrsno!

(LINK) CodingBat

 

Također, kolekcija sijaset izvrsnih primjera i best-practices scenarija što raditi, a što ne raditi tijekom programiranja u Javi, nalazi se na JavaPractices siteu.

(LINK) JavaPractices

 

Najzad, krasni skup anti-patterna u Javi za malo iskusnije korisnike nalazi se ovdje:

(LINK) Java Anti-Patterns

 

Na kraju - savjet: slijedite KISS metodologiju. Ne komplicirajte bespotrebno uvođenjem novih tehnologija i frameworka dok pod prstima nemate osnove osnova. Osnove osnova su (IMHO): rad sa primitivima, rad sa klasama i elementarno objektno-orijentirano programiranje (što je u biti rad s klasama).

 

Heads First: Java je vaš prijatelj.....

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 20:48 (captain_soap_McTawish).
 
2 0 hvala 2
12 godina
neaktivan
offline
Koju knjigu nabaviti ?

Ako imaš dilemu između C#i Java, ja ti preporučujem C#. Sa njim možeš mnogo toga, Windows aplikacije, Silverlight aplikacije, Silverlight WP7 aplikacije, ASP.NET Web aplikacije...
Imaš svemoćni framework - .NET. O IDE-u da i ne govorim, Visual Studio je odličan. Za Linux imaš Mono framework.

Ako pak ne želiš biti ovistan o .NET ili Mono-u uči Javu, mada je moja preporuka C# 4.0.
Ako se odlučiš za C#, napisat ću ti jedan veći post, dat ću ti linkove, smjernice, a za Javu čekaj nekoga drugog, dadu ili ne znam već ko radi u Javi, captain možda.
Pozdrav!

Poruka je uređivana zadnji put sri 25.4.2012 16:47 (royalhero).
 
1 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Koju knjigu nabaviti ?

Ipak sam odlucio , ucicu C# :) unapred hvala za veliki post

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?

Nisam mislio na peterokilometarski post, nego na malo veći nego inače, ne mogu ti C# objasniti u jednom postu.

 

C# je dobar izbor, ja bih volio da sam krenuo sa njim, a ne sa C++ om, ali to sam ispravio.

C# je potpuno objektno orjentisani jezik, znači sve je unutar klasa. On je strongly typed, što znači da ne možeš prevesti kod u kojem, na primjer matemtički djeliš stringove...
Oslanja se na .NET framework, što mu uveliko ide u prilog. C# je multifunkcionalan jezik, znači sa njim možeš raditi dosta toga. Ispočetka ćeš raditi Console apliakcije, kasnije pređi na Windows Form ili WPF što ti dopušta da radiš GUI aplikacije. Ukoliko kasnije bude potrebe da radiš Web programiranje, nema problema. ASP.NET-ovu logiku možeš kodirati u C#-u i VB.NET-u. Dokaz koliko je ASP.NET dobar je i BOL i BOL Forum. U zadnje vrjeme pametni telefoni uzimaju veliki zamah, ako znaš C# miran si za jednu platformu - WP. Silverlight for WP7 nije težak, ukoliko znaš C#, jedino trebaš naučiti XAML. No idemo u krajnost. C# je dio CLI-a, to znači da se izvodi u CLR-u. Jedan od najvažnijih djelova CLR-a je GC (grabage collector) koji je melem na ranu programerima. Potonji se bavi upravljanje memorije, tj. uklanja objekte kada više nisu potrebni. U C#-u nema pokazivača, odnosno nema ih za programera, a u .NET arhitekturu C#-a nećemo ići. Kako to funkcionira? Kod jezika, kao C++ kod se prevodi u assambly, asabmlerom u mašinski kod što procesor razumije. Kod C#-a je malo drugačije. C# ili kod nekog drugog jezika pod .NET-om se prevodi u Intermediate Language, koji sliči assamblyu. Taj kod (IL) je isti i za C# i za VB.NET...
Ovo ima mnoge prednosti, recimo prednost toga što se izvodi u CLR-u je i sam GC, zatim kontejner tip - var, koji je doduše postojao i prije. Dalje IL se prevodi u procesoru razumljiv jezik. Ali za programera je bitno do IL-a, dalje se nemaš šta brinuti.
Dalje, sa C#-om se lako vežeš na baze podataka, EF ili LINQ, sam ih je Bog poslao.
U C#-u, headere su zamjenili assambly-ji, koji u sebi sadržavaju sve, za razliku od headera (imaš .h fajl, .cpp fajl).
C# 2.0 je uveo anonimne delegate, više ih ne moraš pisati kao zasebne tipove klase.
Evo ti jedan primjer:


using System;namespace BUG
{

   class Program
   {

      public static int Main()
      {

         Console.WriteLine("Zdravo!");

         return 0;

      }

    }
}

 

Sorry, editor ne šljaka kako treba, ah taj TinyMCE.

Imaš dvije vrste tipove, vrjednosne i referencione. Vrjednosni su struktre, dok su klase referencioni.


Literatura:
Free knjiga, odlična, http://www.programmersheaven.com/2/CSharpBook

http://www.csharp-station.com/Tutorial.aspx

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa288436%28v=vs.71%29.aspx

 

Registruj se na PluralSight, http://www.pluralsight-training.net/microsoft/, sa svojim CarNet podacima, neka ti to objasni neko iz Hrvatske.
Tamo imaš odlične tutorijale za C# i još dosta toga.

IDE
Microsoft Visual C# 2010 SP1 Express
http://www.microsoft.com/visualstudio/en-us/products/2010-editions/visual-csharp-express

Kreni sa onom knjigom, od početka.
Polako, pošto dolaziš sa Pythonea, sintaksa u C-like jezika je malo drugačija, ali uz malo dobre volje je to lako savladati.
Kada je savladaš, javi se.

Pozdrav!

Sretno učenje.

12 godina
odjavljen
offline
Koju knjigu nabaviti ?

Puno hvala za veliki post. Uskoro cu poceti uciti msm za nekih 1 ili 2 mjeseca jer moram 1 razred gim. da budem malo slobodniji :).

 

P.S post je one velicine sto sam ocekivao :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
royalhero jel mi molim te mozes pojasnit sto su to klase u C# i za sta sluze?
15 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
FireMan97 kaže...
royalhero jel mi molim te mozes pojasnit sto su to klase u C# i za sta sluze?

link link link

Private
Poruka je uređivana zadnji put sub 14.4.2012 23:42 (Private).
12 godina
odjavljen
offline
Koju knjigu nabaviti ?

Nabavio sam knjigu Head first C# i nezz cini mi se da je malo komplikovana ...... ne pocinje sa console apps nego odma WFR.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?

Jesi li je nabavio ili si je "nabavio"? Ako je ovo drugo, selektiraj je Shift + Delete, i javi mi se na P.M.

14 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?

C# i Java ti nisu bas "ozbiljniji" jezici, vec C i C++, ja ti za njih mogu preporuciti knjigu "The C programming Language" koju je napisao sam autor C jezika Dennis Ritchie, jako je dobro napisana i svaki pocetnik bi je bez problema mogao shvatiti, ima nakon svakog poglavlja po 5 zadataka s kojima mozes lagano provjeriti jesi li shvatio lekciju. Mozes je lagano pronaci u pdf formatu za download.

14 godina
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
zero.O kaže...

C# i Java ti nisu bas "ozbiljniji" jezici, vec C i C++, ja ti za njih mogu preporuciti knjigu "The C programming Language" koju je napisao sam autor C jezika Dennis Ritchie, jako je dobro napisana i svaki pocetnik bi je bez problema mogao shvatiti, ima nakon svakog poglavlja po 5 zadataka s kojima mozes lagano provjeriti jesi li shvatio lekciju. Mozes je lagano pronaci u pdf formatu za download.

LOL!

Ovo sto si ti napisao su ciste gluposti. Po cemu to C# i Java nisu "ozbiljni" jezici? Kako uopce ti definiras "ozbiljnost" jezika. C# i Java su jezici buducnosti, i smatram da bi pocetnik trebao krenuti sa njima umjesto sa C/C++. C je prastari proceduralni jezik, skoro potpuno neprimjenjiv u modernome developmentu. C++ je ustvar C- sa klasama. Unatoc tome sto podrzava OOP, on pati od dosta ogranicenja koja su povezana sa naslijedem od C.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
14 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?

Ocito nisi dobro informiran.

 

Glavni problem danasnjih programa je sto su spori i jako lose napisani. Razlog? Jednostavan, C# i .NET.

 

C koji ti nazivas "prastarim jezikom" je neusporedivo brzi od C# i Jave, sam sam programiro u C# u C-u i C++ tj jos programiram. 

Pravio sam jedan program u C# koji je radio jako sporo, kad sam isti program u C-u napravio dobio sam i prebrz rad koji sam trebao usporavati (rijec je o programu za jedan stroj).

 

C# ti za razliku od C-a ne daje punu moc programiranja, C# nema pointere (tj. ima ih ali su sakriveni od programera), meni se cijelo programiranje u C-u bazira na tome, jos nisam napravio program di ih nisam koristio, ali zato u C# toga nemam pa moram koristit polja koja me ogranicavaju, za razliku od C-a .

 

Ako pocne uciti C# i Javu preskace mnogo gradiva, i bude li htio preci na nesto ozbiljnije kao C++ nece znati doslovno nista ! 

Ja sam naucio programirat u C# za jedno tjedan-dva, s tim da sam imalo lagano predznanje C-a.Danas svatko moze napraviti program, a u tome i jest problem , zato sto ne zna C ili C++ ne zna ni napraviti efikasan program u C#, ja C# sam koristim nekad , u situacijama kad mi brzina nije bitna, niti rad programa i sl.

 

A ako nisi znao svi ozbiljni programi su napisani u C/C++, Windows je napisan u C++, MS Office, Photoshop, AutoCAD itd....

 

 

Nemoj misliti da ja ovo izmisljam ovo su rijeci programera koji ima iskustvo vise od 20 godina tako da to sto je u C# lakse programirati ne znaci da je i bolje ;)

12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
Python je po meni jezik buducnosti i dosta je lagan.
14 godina
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
zero.O kaže...

Ti si taj koji je ocito debelo neinformiran.

 

Dakle, tamo krajem 60-ih, pocetkom 70-ih nastao je programski jezik C. Da je to bilo drugacije vrijeme u racunarstvu i da je od tada postigunut veliki napredak ne treba posebno objasnjavati. Uglavno tada nije bilo mjesta za previse apstrakcije, sve je bilo low-level te se C kod nerijetko nadopunjavao aseemblerom. Naravno C je bio i ostao prilagoden tome mracnome vremenu i zato su mnoge stvari danas zastarjele. Takav proceduralni nacin razmisljanja je previse ogranicen i programer se previse mora baviti low-level stvarima.

 

Polagano s vremenom, moc racunala je rasla, a i polagano se razvijao Objektno-orijentirani model programiranja. Logicno, OOP je bio sporiji od proceduralnog nacina i zauzimao je vise memorije, dakle imao je slabije perfomanse. No on nudi vrlo visoku razinu apstrakcije i zato se pokazao kao vrlo kvalitetan model programiranja. Velike komplekse probleme bilo je jednostavnije rijesiti pomocu OOP-a, development je bio znatno brzi, a odrzavanje 100 puta lakse. Naravno sam nacin OOP razmisljanja je puno teze usvojiti. Tada se pojavljuje C++ odnosno C sa klasama. On je ponudio puno vecu apstrakciju od C-a, no da bi postao popularan, morao je potpuno podrzavati C-kod. I zato je C++ zadrao mnoge low-level stvari koje ga jednostavno ogranicavaju. No u odnosu na C on je velik napredak.

 

I tako dolazimo do danas, kada imamo vrlo jaka racunala i ne moramo misliti na svaki komadic memorije. Zato danas postoje C#, java i sl. Mnoge low-level stvari u njima ne postoje, a dolaze i sa ugradenim Garbage Collectorom, za razliku od C++ gdje svu alokaciju i delokaciju memorije moras raditi sam. I naravno to programera oslobada. On se moze konkrento posvetiti problemu, i rjesiti taj problem bez da ga ometa milijun bezveznih stvari. To je najbitnija stvar i o tome ovisi sva efikasnost programa. Nece tebi ni C pomoci ako ne znas efikasno rijesiti problem i to je bit programiranja. Nije tesko nauciti neki jezik, vec je tesko nauciti koristiti taj jezik. Ako poznajes neki jezik u najsitnije detalje to te ne cini vrhunskim programerom.

 

Jednostavno C je prespor za danasnji problem. Vidim da nemas bas nekog prevelikog iskustva u programiranju, no kad se budes bavio kompleksnijim problemima vidjet ces prednosti Jave i C# na C-om. I to malo perfomansi sto ces izgubiti koristenjem Jave i C#-a lako ces nadoknaditi brzinom dvelopmenta i lakocom odrzavanja. I na kraju se uvijek lako pokaze zasto je to isplativije.

 

Usput, reci svome prijatelju "programer sa 20 godina iskustva" da izade iz kamenog doba.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
14 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?

Cim si napiso da je C prespor meni je doslo da zaplacem. A ako nisi znao , daj programer sad ima 47 godina, i prvi put se susreo sa racunalom sa 17 godina tako da mislim da mu ni ja ni ti nismo ravni sa znanjem.

 

On sam kaze da je C# prigodan za neke programe, ali sa tim programima te niko nece shvatit ozbiljnim.

Kad sam radio program u C# za vec spomenuti stroj , taj program je gotov imao oko 1000 linija , u C-u za windows je taj program imao samo osnovni dio 1000 linija, tj samo grafika. Imalo je vise posla, ali je brzina bila neusporediva.

 

 

Ti misli sta oces, programiraj ti u C#-u i Javi, hvali ih itd, ali imaju oni puno vise mana nego sto ti mislis , istices samo prednosti ali mane ocito ne znas. A nisi vjerovatno znao da C# program zauzima do 10 puta vise memorije nego C program, jer C# za sobom vuce nepotrebne DLL-ove koji pune memoriju, a nisu ti potrebni za program, dok za razliku od C-a samo definiras pomocu pointera koliko ti memorije treba i na kraj programa napises free(), ako je to velik problem onda ne znam...

 

I to sto spominjes kompleksniji problem. Kompleksiji problem ti mozes rijesit i u Basicu, Paskalu ... samo je do toga kakav si ti programer, jer u C# ce neke stvari bit "servirane" nama, ali u C-u to mozda treba sam napisat, i to znaci da danas svaka budala moze bit programer.

14 godina
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
zero.O kaže...

Cim si napiso da je C prespor meni je doslo da zaplacem. A ako nisi znao , daj programer sad ima 47 godina, i prvi put se susreo sa racunalom sa 17 godina tako da mislim da mu ni ja ni ti nismo ravni sa znanjem.

Nigdje nisam rekao da je C prespor, nego da je development u njemu prespor. I ne zanima me koliko tvoj prijatelj ima godina jer ga to ne cini aspolutnim znalcem.

 

A na ovo ostalu jednostavno necu odgovoriti. Ne zato sto nemam argumenata, nego zato sto se ne znam bas pismeno izraziti i nemam dovoljno znanja da to kvalitetno prikazem.. Zato cu radije pricekati da dode netko iskusniji i pojasni nam neke stvari o tome kako to funkcionira u stvarnosti.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.4.2012 14:26 (captain_soap_McTawish).
12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?

C se većinom koristi za neke stvari gdje je brzina kritična....

On nije rekao da je C spor, ali vidi dok napišeš neki kompleksniji program u C# možeš napraviti bogatu aplikaciju.

15 godina
neaktivan
offline
Koju knjigu nabaviti ?

za autora, nek nabavi ovu knjigu:

http://www.amazon.com/Microsoft-Programming-For-Absolute-Beginner/dp/1931841160

 

nedavno sam počeo s njom, genijalna je.

prije sam tražio informacije u drugim knjigama i tutorijalima, ali je to toliko loše bilo objašnjeno da sam odma odustao.

ovdje jednostavno objasni sve, nema preseravanja s kompliciranim izrazima i sl.

vodi te kroz projekte "igara" gdje od jednostavnih dijelova tvoriš nešto veće(npr. naučiš konvertiranje varijabli, branching i još nešto i to sve zajedno spojiš u neku igru)

 

sad učim preko nje i mogu reći da mi se sad c# jako sviđa.

 

za totalne početnike, ovo uzmi.

 

Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat -Atom
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
royalhero kaže...

C se većinom koristi za neke stvari gdje je brzina kritična....

On nije rekao da je C spor, ali vidi dok napišeš neki kompleksniji program u C# možeš napraviti bogatu aplikaciju.

Da ali ako ti je bitan rad odnosno brzina onda ce se ispaltit radit u C-u jos da nadodam , ako znas programirat u C++-u , C# ces savladat bez ikakvih problema, jer je C# za razliku od C++ OOP napravio samo jedan daljni korak, odnosno i funkciju main ubacio u klasu.

12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?

I C++ je objektno orjentisani jezik, samo imaš izbor da li ćeš koristiti klase ili nećeš. Dok je kod C#-a druga stvar sve je u klasama.
Nije samo jedan korak dalje, ima ih mnogo.
C# se, za razliku od C++-a ne prevodi direktno u binarni, nego postoji IL(intermediate language) koji liči asm-u.

Ne slažem se baš sa ovim da ako znaš C++ da je C# lako savladati, nije za neke osnovne stvari, ali kada radiš napredne stvari ima dobrih razlika.

Inače ako znaš razmišljati kao programer, ni jedan jezik ti nije problem naučiti.

15 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
zero.O kaže...
royalhero kaže...

C se većinom koristi za neke stvari gdje je brzina kritična....

On nije rekao da je C spor, ali vidi dok napišeš neki kompleksniji program u C# možeš napraviti bogatu aplikaciju.

Da ali ako ti je bitan rad odnosno brzina onda ce se ispaltit radit u C-u jos da nadodam , ako znas programirat u C++-u , C# ces savladat bez ikakvih problema, jer je C# za razliku od C++ OOP napravio samo jedan daljni korak, odnosno i funkciju main ubacio u klasu.

Ja sapadam u onu staru grupu koja je započela sa C-om pa C++-om i sad sa C#-om i mogu sve to lijepo usporediti ....svaki dio C porodice jezika ima svoje u čemu je najbolji i svakako nije C++ za nešto u čemu je C# odličan kao i obrnuto i sasvim je beznačajno uspoređivati te porodice jer svaki mi služi za nešto .C# od kad je izašao me oduševljava i dalje napreduje i mogu reći da sam jako zadovoljan sa njime jer gotvo 90% sadašnjeg programiranja obavljam u njemu a kolega koji ima 47 god (ja sam vrlo malo mlađi) od početka samo u C porodicama samo ja volim svaki napredak .A što se tiče koliko što memorjie zauzima ,pa mislim da sa napretkom tehnologije i potreba za čisto OOP programima ,web servisima i slično ,memorija više nije tooliko bitna ....a ako postane bitna i memorija i brzina tad se vratim na C++ ili čak C ali vjeruj da je to u par postotaka u svem programiranju u zadnjih par godina ....prema tome korisno je znati kako funkcionira C i C++ jer oni su temelj i proceduralnog i OOP-a ,ali u zadnje vrijeme je C# primat (ili sličan drugi OOP) a C i C++ kao hobi ako se želi baš sve shvatiti "ispod haube "  ...a stvarno sam možda i prestar za forum ovdje ....{#}

Private
14 godina
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
zero.O kaže...

Da ali ako ti je bitan rad odnosno brzina onda ce se ispaltit radit u C-u jos da nadodam

To je upitno. Ako stvarno trebas paziti na svaki kilobayt memorije, onda je logicno da ce uzeti C. No takve stvari danas nisu toliko ceste, pa je logicnije uzeti C#, Javu i sl.

Uglavnom OOP je buducnost i svakom pocetniku bih preporucio da pocne sa C# ili Java upravo radi toga.

zero.O kaže...

 ako znas programirat u C++-u , C# ces savladat bez ikakvih problema, jer je C# za razliku od C++ OOP napravio samo jedan daljni korak, odnosno i funkciju main ubacio u klasu.

Definiraj znati programirati u C++. Buduci da C++ podrzava proceduralno programiranje, vrlo lako je upasti u zamku da mislis da znas OOP , a u stvari ne znas u njemu. OOP zahtijeva potpuno novi nacin razmisljanja i zahtijeva odredeno ucenje, a kasnije to nije bas pretesko primjeniti u bilo kojem programskome jeziku.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
FireMan97 kaže...
Python je po meni jezik buducnosti i dosta je lagan.

Kao što je Private rekao, svaki je dobar za nešto. Python je najbolji za skriptanje Blendera ili Inkscape-a. Pa može u kombinaciji sa Djangom za Web.
Teško je predvidit IT budućnost...

12 godina
neaktivan
offline
Re: Koju knjigu nabaviti ?
captain_soap_McTawish kaže...
Definiraj znati programirati u C++. Buduci da C++ podrzava proceduralno programiranje, vrlo lako je upasti u zamku da mislis da znas OOP , a u stvari ne znas u njemu. OOP zahtijeva potpuno novi nacin razmisljanja i zahtijeva odredeno ucenje, a kasnije to nije bas pretesko primjeniti u bilo kojem programskome jeziku.

Da!, svi koji pređu na C# sa C/C++-a misle da samo trebaju pohvatati sintaksičku razliku...
Proceduralno programiranje i objektno - orjentisano se dosta razlikuju, programer mora da stvori jedan novi način razmišljanja i pogleda na problem, što nije tako jednostavno, ali, iz vlastitog iskustva, isplativo.

15 godina
neaktivan
offline
Koju knjigu nabaviti ?

ja nisam startao sa c++ ili c-om jer mi se čini da ih nema baš na tržištu. kad gledam ponude poslova, vidim da se često java pojavljuje. pošto ne znam šta će biti za 10 godina(jer sam dosta mlad, pa ću tek tad moć nešto), bolje je naučiti noviji jezik jer su veće šanse da će biti tražen.

ove godine ću pokušati naučiti c#, sljedeće javu, nakon toga html/css i kasnije kaj mi se bude svidilo.

 

Win7 je glupost ziva.....neke jako dobre igrice nemogu na njega zato sto je prenov...za nekih 2-3 god. ce bit dobro imat -Atom
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice